roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 10 septembrie 2009
Ahile-sau-Despre-forma-absoluta-a-prieteniei-Ariel-sau-Despre-forma-pura-a-libertatiiAm început să citesc cartea lui Petru Creţia Ahile sau Despre forma absolută a prieteniei. Ariel sau Despre forma pură a libertăţii. Este uimitor câte date şi informaţii a putut culege Petru Creţia despre perioada când a avut loc războiul troian. El conturează caracterul eroului Ahile astfel încât eseul pare o relatare absolut realistă, aproape repotericească, despre aventurile şi obiceiurile marelui viteaz aheu.

Nu există personaj în toată literatura care să ridice prietenia la asemenea dimensiuni. El a făcut orice pentru prietenul său Patrocle. S-a dus singur în faţa zidurilor inexpugnabile ale Troiei obligându-l pe Hector să iasă la luptă. Vroia să răzbune uciderea lui Patrocle de către eroul troian Hector, şi într-adevăr reuşeşte să-l omoare în confruntare pe prinţul Troiei. Creţia dezminte opinia potrivit căreia între Ahile şi Patrocle ar fi existat relaţii sexuale, arătând că fiecare trăia şi dormea cu femeia lui deşi locuiau în aceeaşi încăpere.

De altfel, practicile homosexuale de la greci au apărut mult mai târziu faţă de perioada războiului troian, când au fost chiar oficializate relaţiile dintre mentori şi discipoli.

Cu ocazia prezentării cărţii în Cotidianul, Gabriel Liiceanu spune că Petru Creţia avea un mod de a trăi cultura sub forma unui frison permanent. Astăzi, acest model pe care l-a reprezentat el, adică modelul culturii făcute pe verticală, în adâncime şi reprezentat de marii autori ai culturii europene, este pe moarte.

O cultură a adâncimii, adică a plonjării în marile întrebări ale omenirii, a dispărut. Această cultură este înlocuită de una a suprafeţelor, a “surfingului”, plecând de la navigaţia care se face astăzi pe Internet. Este deci un mers pe suprafaţă, pe pojghiţă, nu pe forări în marile adâncimi ale culturii.

Or, astăzi, suprafaţa, viteza, ritmul, refuzul oricărui moment de plictis, căutarea cu orice preţ de a te branşa la spectaculos, toate astea înlocuiesc modelul de cultură care se face prin studii de ani şi ani, prin pasiuni câştigate după interpretări rafinate ale marilor nume ale culturii.

0 comentarii: