roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 10 septembrie 2009
asasinaUn mic roman de 100 de pagini, care-ţi provoacă în minte o explozie. Eroul principal este o lucrare de ficţiune, scrisă de autoarea Elena Villena, producţie literară care provoacă moartea celor care citesc cartea. Este ucis astfel Vidal Escabia şi apoi Juan Herrera, soţul Elenei. Anchetele făcute nu relevă nimic concret şi se concluzionează că a fost vorba de sinucideri.

Amândoi sunt scriitori de mâna a doua, bântuiţi de nelinişti existenţiale, de credinţa în fantome şi de o formidabilă frică de moarte. Ana Canizal, o scriitoare tânără, primeşte însărcinarea de a scrie o prefaţă la o carte de memorii a lui Juan Herrera. I se repartizează o căsuţă din apropierea vilei autorului. De fapt ea îl şi supraveghea. Iată ce spune ea la un moment dat despre Juan Herrera : „ A dormit toată noaptea fără să aibă habar de nimic, departe de orice gând rău. Nu ştia ce rău îl păştea. In casa ei din Rue de Sevre, Elena Villena tocmai încheia redactarea „Asasinei cultivate”, povestirea pe care a doua zi avea să i-o trimită.

In seara zilei de 25 mai, pe când lucra în biroul său din Rue Dore, Juan Herrera a primit plicul sigilat…[…] Ştia el oare că avea să moară ? Decedase ori fusese asasinat, puţin înainte de miezul nopţii din acea zi ? […] Legistul declarase că moartea se produsese în jurul miezului nopţii şi că fusese provocată de un stop cardiac.[…] Intre timp, am aruncat o privire prin birou. Primul lucru care mi-a atras atenţia a fost faptul că încăperea avea forma literei „V”, era foarte întunecoasă şi imita interiorul unui mausoleu. Masa pătrată, din stejar negru, intra într-o adâncitură, iar pe ea am găsit o grămadă de hârtii. Pe una dintre ele, se putea vedea, dacă priveai atent, un triunghi verde care imita forma încăperii. In interiorul lui, un bărbat zăcea decapitat printre o grămadă de cărţi.”

Cărticica lui Enrique Vila-Matas nu este un roman poliţist, deşi intriga este de acest gen. Şi seamănă mult cu povestirile şocante ale lui Borges, unde de asemenea apar construcţii de tip poliţist dar caracteristica principală este de mister al acţiunilor umane. Iar „Asasina cultivată” a lui Enrique Vila-Matas arată forţa teribilă a ficţiunii.

0 comentarii: