roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
sâmbătă, 12 septembrie 2009

Intr-o emisiune de la Realitatea TV întitulată Războiul româno-român, realizatorul Liviu Mihaiu a întrebat care ar fi caracteristicile principale ale poporului român. S-a băgat să răspundă Florin Tudose, psihologul, cu o mină de parcă ar fi fost trezit din somn de un cutremur şi a enumerat:

- Faptul că nu ducem nimic la bun sfârşit. Nu urmăm un plan pe termen lung; exemplificare : n-am făcut şosele. Drumurile europene au fost construite de romani în Antichitate şi de nemţii lui Hitler în epoca noastră;

- Caracteristica principală este frica de drobul de sare.(vezi povestea lui Ion Creangă). Toată lumea se văicăreşte când e de luat vreo măsură dar nimeni nu mişcă un deget;

- Lenea. Exemplificare tot din Ion Creangă – poveştea leneşului dus la spânzurătoare căruia cineva i-a oferit un hambar de posmagi din care putea să mănânce ani de zile; el a întrebat îngrijorat de efortul pe care trebuia să-l facă: „Da’ muieţi sunt posmagii ?” „Nu!” i s-a răspuns. Leneşul a făcut semn cu mâna birjarului să mâne căruţa mai departe. Şi mergea la moarte.

- Tendinţa de a rezolva toate problemele în mod individual. In 1956 când ungurii au văzut că mor de foame stând pe la cozi pentru o bucăţică de pâine, s-au revoltat şi –au făcut o revoluţie anti-sovietică. Românii când s-au confruntat cu cozile la brânză şi ouă au căutat să-şi facă relaţii astfel încât să cumpere pe ascuns de la gestionar şi cu suprapreţ.

Cred că Tudose are în mare parte dreptate. Există o genă de origine orientală în populaţia noastră care ne îndeamnă la visare şi taclale în loc de acţiune. Nu-i aşa ?

4 comentarii:

EgoHead spunea...

Probabil ca Florin Tudose are dreptate, desi "sindromul drobului de sare" ar putea fi explicat in buna parte de individualismul autohton. (da, sunt constient de pseudonimul meu :) )

isuciu spunea...

EgoHead:

Daca ma lamuresc ca esti cumva acel Ego care ma injura pe blogul lui cu timp in urma, este ultima oara cand mai intri aici.

EgoHead spunea...

Apreciez prezumtia de nevinovatie si nu, nu sunt eu cel care te-a injurat.

isuciu spunea...

EgoHead:
Se poate spune si invers: individualismul determina sindromul.Tocqueville spunea ca in America organizatiile obstesti s-au transformat in timp in organizatii statale, politice. Organizarea s-a facut de jos in sus, neexistand ca-n Europa monarhii care au format societatea de sus in jos. Regele (voievodul in tarile romane), era considerat reprezentantul divinitatii pe Pamant, unsul Domnului. Si la noi evenimentele sociale au fost initiate mereu de sus in jos, de la voda sau de la Ceuasescu in jos, spre popor. Si in ziua de azi e la fel, chiar daca avem alegeri libere. Nimeni nu baga in seama protestele populatie fata de o conducere politica dezastruoasa.Aspectul a nascut un fel de fatalism si sindromul “drobul de sare”. In acelasi timp, pentru individ singura cale de a gasi o rezolvare a problemelor sale a fost si este pila si relatia. Solutia individuala.Fiecare roman se descurca dupa cum poate, singur. O comunitate unitara s-a realizat doar la Revolutie si a durat vreo trei – patru zile. Apoi a intervenit foarte usor gasca fostilor, care s-a instalat in vidul de putere ca-n branza si de atunci vorbeste continuu in numele poporului.