roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 9 septembrie 2009
jimmyJimmy Wood, un îngrijitor de piscine, află după ce a depăşit treizeci de ani că el este Christos. Nu e vorba de vreun nebun, ci de un om prin venele căruia curgele sângele lui Iisus Christos. O clonă născută prin folosirea petelor de sânge rămase de la Mântuitor pe Giulgiul din Torino. Experimentul este făcut de serviciile secrete americane. Scopul este de a-l folosi pentru întărirea credinţei şi a puterii americanilor în lume.

Se întâmplă o serie de lucruri, Jimmy nu este nici pe departe un sfânt, are amante, trăieşte viaţa din plin fără abstinenţe şi penitenţe. Dar nu ştie că fiecare pas al său este monitorizat, că iubita lui este agentă FBI, etc. Când i se spune cine este şi care este povestea naşterii lui, îngrijitorul de piscine se schimbă. Autorul este ironic, noul Christos este american. « Venirea » lui pe Pământ este lansată pe o scenă imensă cu public numeros ca la concertele marilor vedete rock.

Transmisia discursului noului Iisus la televiziune ajunge în toate colţurile lumii. In blugi şi cu plete, noul Christos seamănă cu un star. Jimmy face şi câteva minuni – vindecări de persoane bolnave – şi fiindcă se apropia de vârsta de 33 de ani, se pregăteşte de crucificare şi de moarte. Va primi 120 de lovituri de bici şi-şi va purta crucea pe drumul Golgotei. Acţiunea se mută de la Ierusalim la Manila. « S-o scoatem de la evrei » spunea regizorul transmisiei televizate cu satisfacţia unuia care poate să ia unui popor un privilegiu.

La fiecare oprire vor fi pauze de publicitate, ca la turul Franţei, se vor vinde tricouri şi diferite suveniruri. Jimmy face o reflecţie interesantă : nu poţi să mori decât pe timpul tău. Nu vă mai spun ce se-ntâmplă după ce noul Christos primeşte loviturile de bici şi îşi duce crucea în spate. Am remarcat un amănunt interesant : acţiunea se petrece în 2026, la diferenţă de un an de perioada în care este plasată şi povestea lui Vladimir Sorokin Ziua opricinului (anul 2027). Au scriitorii nişte premoniţii ? Poate că în anul 2026 se va întâmpla ceva extraordinar în Omenire ! Dacă mai avem puţintică răbdare, sănătate şi noroc, vom afla !

0 comentarii: