roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 10 septembrie 2009
Fata portocaleCartea lui Jostein Gaarder are stilul plăcut al unui om care spune poveşti pentru adulţi. Tatăl unui băiat moare la o vârstă nu prea înaintată, iar fiul găseşte o lungă scrisoare prin care părintele îi spune o poveste frumoasă de dragoste despre o fată cu portocale. Istorioara este foarte bine construită şi misterul este întreţinut cu farmec până aproape de sfârşit. Conţinutul romanului este frumos redat în cronica scrisă de lilanda.

După cum bine spune ea Jostein Gaarder face filozofie cu mijloace literare. Cartea pune o problemă : ce e mai bine, să suporţi toate vicisitudinile vieţii, sau să nu te mai naşti deloc? Tema a fost tratată de Sofocle, de Schopenhauer şi a fost serios atinsă de Jonathan Littell în Binevoitoarele.

O viaţă se termină până la urmă. Chiar dacă au fost momente frumoase sau urâte, ajungi să le regreţi pe toate, chiar şi clipele grele. Aşa că în cazul în care Dumnezeu te-ntreabă : ce alegi, să trăieşti toate acestea sau să nu apari de loc în lume ? In minte-ţi apare pe loc premierul Boc, trăgând de două microfoane spre guriţa lui care vorbeşte repede repede despre soarta ta, că ţi se va mări salariul dar nu vei primi nimic, că vom scăpa de criză fugind în hotelurile avizate de Elena Udrea, că va da multe ordonanţe anticonstituţionale repede repede, că există Mitici fabricaţi în Cluj din care el este primul gogoman dintre fruntaşii politici, că hotărârile nu pot fi respectate din cauza vitezei emiterii verbale a altor decizii bine „fundamentate”, etc.

Suporţi în viaţă binele şi răul (că n-ai ce face), dar nu înduri instabilitatea, senzaţia că pământul se clatină în permanenţă sub tirul cuvintelor lui Boc. Un asemenea roboţel folosind lipsa de logică pe post de mitralieră este mai înspăimântător decât lentul Frankenstein. Şi atunci alegi hotărât : nu, Doamne, mersi mult, nu rezist la astfel de şocuri. Rămân mai bine în inexistenţa mea, liniştit.

0 comentarii: