roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 9 septembrie 2009
hotiaLa emisiunea de televiziune Parte de carte din 8 iunie 2008 a fost pusă în discuţie cartea lui Marius Ghilezan, Hoţía la români. Eu sunt împotriva unor astfel de cărţi care aruncă o lumină proastă asupra poporul român. Cristian Tabără a avut doi invitaţi care în încercarea de a se arăta inteligenţi au spus câte ceva care este mult mai rău decât în carte.

Unul dintre ei, Valentin Protopopescu, a spus că românul se duce în excursie în Hawai, îşi cheltuieşte toţi banii, după care se-ntoarce şi fură pentru a avea cu ce să trăiască. Spre deosebire de muncitorul occidental care-şi planifică bani din timp pentru concediu şi se reţine de la cheltuieli mari până în momentul vacanţei.

Adică românul năvaleşte mai întâi la distracţie fără să se gândească la consecinţe, pe când occidentalul procedează în mod calculat, neexpunându-se la riscuri financiare. Dar noi suntem latini. Ştim să ne trăim viaţa. Iar viaţa constă în distracţie, fericire, alcool şi petreceri. Noi nu suntem aşa de stupizi ca nemţii care-şi găsesc fericirea în lustruirea metalului până la obţinerea luciului de oglindă. Sau ca japonezii care au plâns pe străzi când li s-a interzis prin Decret să lucreze şi duminica.

Românul nostru întârzie la serviciu, face pauze dese şi munceşte fără spor dacă n-are o masă caldă pe zi la prânz stropită cu vin. Iar dacă are după masă trage un pui de somn până la şase seara când e nevoit să se scoale ca să poată pleca acasă. Productivitatea muncii este mică şi salariile sunt mici. Banii nu ajung pentru pofta de viaţă a românilor. De ce fură românul ? Pentru că n-are. Cu toate că munceşte de dimineaţa până seara el trăieşte în lipsuri. Fură din cauza sărăciei.

Ăsta e destinul ţării noastre plasată în menghina unor vechi imperii. Aşa că astfel de cărţi n-ar trebui scrise. Nu avem noi şi aşa destule pe cap ?

0 comentarii: