romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 9 septembrie 2009
IanEcranizările au pus în valoare scriitori valoroşi. De curând am recitit Ispăşire, roman după care s-a făcut filmul Atonement, tradus pentru ecrane prin Remuşcare. Scriitorul Ian McEwan este unul dintre cei mai apreciaţi la ora asta în lume, atât de critică şi de public. Grădina de ciment, cartea lui de debut, rămâne una dintre cele mai şocante. Urmează o serie de romane în care acest autor dovedeşte o deosebită înzestrare pentru pătrunderea în cele mai intime porniri ale firii umane, pentru fine analize psihologice şi construirea unor naraţiuni privind societatea engleză din secolul 20 cu un stil aproape clasic.

In Ispăşire povestea începe să spunem oarecum plictisitor, cu istoria unei familii, pornind de la un moment când eroii sunt încă nişte adolescenţi. Briony Tallis, personajul principal, se îndrăgosteşte de Robbie Turner, un băiat cu multe calităţi dar care este atras de Cecilia, sora lui Briony. Deşi la început întâmplările par a nu avea prea mare insemnătate, Briony scrie o piesă de teatru care urmează să se joace fără succes (până la urmă fata ajunge o scriitore celebră), hârjoneli de adolescenţi sunt descrise cu amănunţime şi insistenţă anostă, de-ţi vine să laşi cartea la o parte. Asta nu numai că autorul este prea pisălog dar şi din cauză că abia mult mai târziu se descifrează importanţa evenimentelor de la început iar două dintre ele, relatate oarecum confuz au urmări fundamentale pentru evoluţia şi destinul personajelor. Ian McEwan procedează ca un ghid al unei splendide regiuni muntoase care nu-l lasă pe turist să ajungă în vârf cu telefericul, obligându-l la efortul de a urca pe jos, pas cu pas, pentru ca omului să-i intre mediul în conştiinţă treptat, iluminarea aflându-se spre sfârşit.

Unul dintre pasaje este scena de dragoste dintre Robbie şi Cecilia, amândoi absolut neexperimentaţi. Episodul acesta este considerat unul dintre cele mai frumoase întâlniri de dragoste din literatura ultimilor ani, în care este vorba de sex între o pereche de tineri complet neştiutori dar pe care instinctul îi conduce spre o iubire „carnală” perfectă – dacă n-ar fi fost surprinşi de Briony care însă nu a văzut tot ce s-a-ntâmplat, protagoniştii fiind tot timpul îmbrăcaţi. Insă pentru geloasa Briony faptul că i-a surprins pe Robbie şi Cecilia ascunşi după nişte rafturi de blibliotecă – este suficient.

Alt episod se petrece în grădina conacului, unde Lola, o verişoară a lui Briony este violată. La momentul respectiv nu s-a ştiut precis cine a fost autorul violului dar Briony declară în instanţă că este vorba de Robbie şi acesta este condamnat la cinci ani de închisoare. După ce este eliberat Robbie este trimis pe front, era tocmai perioada celui de-al doilea război mondial când nemţii ajunseră să invadeze Franţa. Peripeţiile militarului Robbie în timpul retragerii trupelor engleze în urma presiunii militare ale nemţilor de la Dunkerque sunt un prilej de a descrie un episod din istoria secolului.

Autorul face o frescă a perioadei, descrie fel de fel de compromisuri pentru supravieţuire a diferitelor personajelor şi comportarea curajoasă şi demnă a lui Robbie. Deşi nu lămureşte mult timp dacă tânărul a fost un violator sau nu, autorul ni-l arată pe Robbie ca pe un om de caracter pentru care violul ar fi fost un gest incompatibil. Pe fondul acestor întâmplări şi a perioadei istorice frământate, sunt analizate sentimentele şi reflecţiile lui Briony care se dovedeşte o femeie cu un orgoliu exagerat, pe care atrocităţile războiului – ajunge soră medicală pe front – reuşeşte să-i modeleze caracterul şi să o poarte spre înţelegerea imensei josnicii a faptei ei (de a contribui la condamnarea lui Robbie fără să-l fi văzut comiţând violul).

Romanul este străbătut de la un capăt la altul de remuşcarea lui Briony – care atinge paroxismul în momentul în care se dovedeşte că violatorul adevărat se căsătoreşte cu Lola şi pentru toată lumea devine evident că Robbie a stat în închisoare nevinovat. Ian McEwan se dovedeşte un autor de o mare forţă privind zugrăvirea caracterelor şi explicarea resorturilor intime a reacţiilor umane, concomintent cu reînvierea în faţa cititorului a lumii care a traversat istoria celui mai teribil război din câte au existat până acum – să sperăm că a fost ultimul. Nu am văzut încă filmul.

0 comentarii: