roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 10 septembrie 2009
polemicicordiale-3121Nu de mult îl vedeam pe Octavian Paler la televizor. Prezenţa sa în lume îmi dădea un fel de siguranţă în modul de a vedea lucrurile. Imi transmitea o doză de luciditate. Dacă el nu mai există în carne şi oase au rămas gândurile sale, opiniile şi reflecţiile din cărţile sale.

In Polemici cordiale, Octavian Paler se adresează prin scrisori imaginare unor personaje importante ale culturii. Scrie discursuri imaginare ale lui Nero, Giordano Bruno, Machiavelli. In capitolul „Decadenţa lui Don Quijote” spune la un moment dat : „...refuzam să trag vreo concluzie din istorioara care zice că la Budha a venit un ascet lăudându-se că merge pe apă. Budha l-a întrebat: „Cât timp ţi-a trebuit să obţii acest har?” „Zece ani” i-a răspuns ascetul.” Păcat, i-a replicat ironic Budha. Pentru câţiva bănuţi puteai închiria o barcă.”

Paler povesteşte un fapt interesant despre Henry Miller, ajuns în sărăcie cruntă fiindcă America îl acuzase de obscenitate. Intr-o dimineaţă Miller şi-a rupt ultima pereche de pantaloni atât de rău încât nu mai puteau fi cârpiţi. Scriitorul nu mai avea decât câţiva dolari dar în loc să-şi cumpere o salopetă nouă a dat un anunţ în Los Angeles Times: „Scriitor american nu mai are pantaloni. Roagă să i se trimită urgent”. America, aceeaşi care nu vroia să-l citească, i-a trimis trei sute de pantaloni şi trei sute de costume, toate în stare excelentă. In realitate, Miller nu avea nevoie de favoruri materiale. El vroia înţelegerea şi aprecierea publicului. Dacă aceasta n-ar fi existat, nu i-ar fi trimis nimeni niciun sfert de pantalon.

Paler are o opinie despre polemică foarte potrivită şi pentru discuţiile de pe internet: „Sigur că oricine are dreptul să se pronunţe în orice domeniu doreşte. Cu o condiţie. Să fie în cunoştinţă de cauză şi să aibă un minim de moralitate. Altminteri, am risca să ajungem la concluzia că şi cei care au refuzat un legat al lui Brâncuşi n-au făcut decât să-şi exercite dreptul de a avea o opinie.

Şi cei care au vorbit de „putrefacţia poeziei” la Arghezi sau cei care au pus la index opera lui Blaga. Şi ce fel de drept este oare acela de a murdări cu orice preţ scriitori şi cărţi ?”

0 comentarii: