roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 10 septembrie 2009
Francis-Scott-Fitzgerald-Strania-poveste-a-lui-Benjamin-Button-si-alte-intimplari-din-epoca-jazzului-poza-t-P-n-IMG_1405_resize_2Am citit aseară povestirea scrisă de F. Scott Fitzgerald Strania poveste a lui Benjamin Button. Aceasta se deosebeşte foarte mult de filmul făcut după această proză. La naştere Benjamin nu este un bebeluş cu chip de moş, ci este chiar un bătrânel cu barba lungă şi albă.

Nu este părăsit de tatăl lui ca în pelicula realizată de David Fincher, ci este crescut în cadrul familiei. De cum a apărut pe lume vrea mâncare serioasă (friptane, salate) şi refuză biberonul. Fumează şi citeşte Enciclopedia britannica. Ii cere tatălui să-i cumpere haine de adult. Este întrebat la magazin ce vârstă are băiatul. „Şase ore” răspunde tatăl.”Mergeţi la sectorul de nou-născuţi!”. Până la urmă cumpără haine pentru un băiat de 15 ani, de la raionul de adolescenţi.

Spre deosebire de film, în povestire Benjamin nu a fost niciodată marinar. Nu a părăsit niciodată oraşul Baltimore. Se angajează la firma tatălui său de vânzări de articole de feronerie. Nu are nicio treabă cu nasturii. Pentru că participase la războiul americano – spaniol din 1898 în care se remarcase ca un excelent militar, este convocat în 1918 în armată cu gradul de general. Avea 57 de ani şi toate actele în regulă numai că întinerise şi arăta ca un puşti de 16 ani.

O serie de întâmplări pline de umor decurg din această situaţie pe care filmul o ignoră complet. Povestirea pare scrisă de Mark Twain şi nu de autorul celebrului roman Marele Gatsby. In concluzie, povestirea este mult mai bună decât filmul.

0 comentarii: