roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 9 septembrie 2009
ecsLa noi se găşeste de la un timp Ecstasy în librării. Poţi să iei cât vrei dar una îţi ajunge. Cred că aţi înţeles că e vorba de romanul lui Ryu Murakami, japonezul care a mai publicat încă trei cărţi la Polirom: Albastru nemărginit, aproape transparent, In supa miso şi Copii de aruncat. Autorul nu trebuie confundat cu celălalt Murakami, Haruki, alt japonez cu scrieri de succes.

Romanul „Ecstasy” este foarte ingenios construit. Adică în cazul în care ai schema în minte restul se umple cu scene erotico masochiste. Un tip tânăr, membru al unei echipe de filmare de videoclipuri publicitare, Miyashita pe nume, aflat în New-York, primeşte un bileţel de la un cerşetor şi un număr de telefon scris pe acel petic de hârtie. Cerşetorul îi spune că va primi nişte bani dacă va da telefon la numărul scris acolo. Acuma, dacă ar fi să fiu maliţíos, aş spune că odată înghiţită această gogoaşă, lucrurile pot curge mai departe în orice fel, ca-n vis, adică fără legătură cu realitatea sau cu lucrurile posibile.

Miyashita în urma telefonului dat ajunge să trăiască o viaţă de aventuri până la epuizare, începând cu folosirea de droguri de toate felurile, dar mai ales ecstasy, care stimulează la maximum instinctul sexual. Sunt relatate în detaliu scene de sex în trei , cu elemente de sado-mazo. Sunt femei şi bărbaţi care ajung să tânjească după durere şi umilinţă. Pe de o parte există un grup de iniţiaţi care au descoperit că plăcerea sezuală poate fi mult mai intensă dacă este practicată împreună cu provocarea durerii fizice sau a fricii.”La început te doare dar pe urmă îţi place de nu mai poţi trăi fără asta”îi spune femeia pe care o găseşte Miyashita cu ajutorul telefonului comunicat de cerşetorul din New - York. In carte se explică prin experienţele lui Miyashita că dacă un om renunţă la demnitate şi la ruşine, va avea poarta deschisă spre practicarea sexualităţii până la distrugerea fizică şi psihică, dorinţa anulând instinctul de conservare.

Pe de altă parte există victimele atrase de grupul sus-amintit. Dacă nu te mai preocupă grija de a câştiga bani, de cum arăţi în lume, dacă eşti în pielea goală sau în zdrenţe, vei ajunge în Nirvana şi vei trăi fericit, dar corpul nu-ţi va rezista prea mult. Probabil că aşa trăieşte şi un animal (urangutanul, de pildă) fericit fără să se drogheze. Drumul spre moarte trece prin nişte chinuri de fericire. Faţă de celelalte cărţi ale lui Ryu Murakami, aceasta mi se pare cea mai slabă. Este departe de performanţa din „In supa miso” şi se apropie de nivelul de carte comercială. Dar se citeşte uşor.

0 comentarii: