roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
sâmbătă, 12 septembrie 2009
Am ajuns si eu in Viena. N-am ce sa va spun despre Viena, deoarece am venit la spartul targului. Asa e expresia, nu ca a dat cineva vreo spargere pe aici (adica nu stiu eu). Sunt unii care au dat spargeri in Romania dar au fost prinsi in Austria.

Se vorbeste mult pe aici de imparat. Am fost la sediu, la palatul Schönbrunn, dar austriecii nu mai au monarhie de mult. Lumea se foieste aiurea prin palat. Cica au un presedinte dar nu l-am vazut la televizor sau in piete. Poate ca primul presedinte dupa imparat a fost un tip care a vorbit foarte mult la televizor, deoarece agricultura de aici e la un nivel inalt. Pana si Viena este producatoare de vin.

Campurile sunt ingrijite la centimetru. Nu stiu cine este ministra turismului, dar précis ca femeia asta munceste pe rupte. Fel de fel de natii umbla bezmetice prin Viena sa-si cheltuiasca banii economisiti un an intreg pe fel de fel de strudele si carnati care sunt aproape la fel de buni ca si carnatii de Plescoi.

Ceea ce m-a mirat e ca dupa ce am cumparat o cartela valabila pe metrou, troleibuz , tramvai si pe jos, am constatat ca nimeni nu composteaza nimic si nici n-am vazut vreun control. Te pomenesti ca austriecii au ajuns in comunism si plata transportului e benevola – poate pentru construirea vreunei catedrale ale neamulul. Am dat banii degeaba!

Am vizitat biserica Stephansdom si am pornit pe animata artera Kärntner Strasse vazand si auzind tot felul de cantareti amatori. Care cu viori, care din gura, din timbale sau chitare. Ne-am apropiat de Opera prin spatele ei. Din maiestuoasa cladire se transmite la televizor concertul de Anul Nou.

Cand am traversat pasajul subteran dintr-un loc se auzeau valsurile lui J. Strauss. Era o simpla toaleta. Directorul Operei de Stat din Viena este Ioan Holender, un român. Cum a ajuns el in astfel de functie ? Hai ca stie toata lumea : a impins spaga, carnati si caltabosi. E clar, doar n-o fi in Austria altfel decat in Romania. Nu ?

Ţara noastră este mai frumoasă decât Austria. Este mai mare, are munţi mai înverziţi, mai multe oi şi mai mulţi măgari, are ieşire la mare. Cu toate acestea, Austria este mai bogată, mai civilizată şi mai fericită. De ce această deosebire ? Răspunsul nu e simplu, aşa că nu mă hazardez.

Se pot face călătorii de shopping la Viena. Pleci din România în week-end şi te-ntorci duminică sau luni. E de ajuns o oră cu avionul. Problema e că duminica toate magazinele sunt închise. In afara de asta, chiar şi în cursul săptămânii magazinele se închid la opt seara. Nu poţi să cumperi mare lucru în week-end, decât dacă alergi sâmbăta ca un apucat de la un loc la altul cu ochii pe ceas.

Viena are o măreţie prin modul în care a fost construită: toate clădirile sunt nişte palate. Statuile sunt foarte numeroase. Trăsurile sunt în Viena precum gondolele în Veneţia, aducând prin prezenţa lor trecutul în actualitate. Este unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa. Deşi a plecat de mult din viaţa, împărăteasa Sissi este prezentă; legenda ei este vie.

Figura şi personalitatea ei interesantă, de care era obsedat Cioran, lasă o atmosferă de nostalgie peste lumea austriacă. Parcurile sunt invadate de muzică. E voie să calci pe iarbă.Tineri studenţi stau pe scările de la Muzeul de Istorie a Artei - Kunsthistorische Museum - cu cărţi deschise.

Oraşul dă impresia că se află într-o continuă sărbătoare, deşi n-am auzit de Ziua cetăţeanului fruntaş, de Sarbătoarea bostanilor sau de Festivalul caşcavelei. Automobiliştii îşi acordă prioritate unul altuia, oamenii de pe bulevarde sunt zâmbitori iar la restaurante eşti servit mereu cu bună dispoziţie.

Când un vienez trece pe lângă palatele maiestuase şi se mişcă în decorul de basm al metropolei nu se poate să nu fie mândru. Sau vreun Tucă de-al lor le-o fi oferit vienezilor coroana lui Franz Josef ?

[caption id="attachment_431" align="aligncenter" width="500" caption="Palatul Schönbrunn"]Palatul Schönbrunn[/caption]

[caption id="attachment_432" align="aligncenter" width="400" caption="Parlamentul"]Parlamentul[/caption]

[caption id="attachment_433" align="aligncenter" width="500" caption="Catedrala Sfântul Ştefan"]Catedrala Sfântul Ştefan[/caption]

[caption id="attachment_434" align="aligncenter" width="500" caption="Opera"]Opera[/caption]

[caption id="attachment_435" align="aligncenter" width="500" caption="Primaria Vienei"]Primaria Vienei[/caption]

[caption id="attachment_441" align="aligncenter" width="500" caption="Cu trasura la Opera"]Cu trasura la Opera[/caption]

[caption id="attachment_437" align="aligncenter" width="500" caption="Toaleta muzicala"]Toaleta muzicala[/caption]

[caption id="attachment_439" align="aligncenter" width="500" caption="Curtea Palatului Hofburg"]Curtea Palatului Hofburg[/caption]0 comentarii: