roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 9 septembrie 2009
SelfAu existat multe scrieri inspirate din „Metamorfoza” lui Franz Kafka. Ştiţi care, nuvela aceea unde un oarecare adult, Gregor Samsa, se trezeşte într-o dimineaţă transformat într-un gandac scârbos, cu multe picioruşe şi pielea rozalie, ca de prunc nou - născut. Will Self, autor englez a publicat la Polirom două nuvele : Cucul şi Pupăza (într-o singură carte).

In Cucul, este vorba de un cuplu de tineri obişnuit, Dan şi Carol. El îndrăgostit de nevastă la început şi mai apoi îndrăgostit de băutură, ea simţimdu-se tot mai puţin femeie în preajma soţului ei. Femeii Carol i-a crescut un penis. Probabil că s-a născut cu el, fiind hermafrodită, dar cel de-al doilea organ sexual a început să se dezvolte în urma unor condiţii bio – chimice apărute la un moment dat. Faţă de metamorfoza din nuvela lui Kafka, imposibilă în realitate, în lucrarea lui Will Self transformarea este foarte posibilă. Soţul s-a lăsat până la urmă de băutură fiindcă s-a îmbolnăvit. Nu se mai duce la meciuri, nu mai frecventează cârciumile împreună cu băieţii. Rămâne ceea ce era la început – înainte de a fi un beţiv : un bărbat fără prea mare personalitate.

Soţia sa, datorită evoluţiei corporale prin care trece, preia din ce mai mult rolul de bărbat în familie, astfel că până la urmă cuplul ajunge în situaţia paradoxală să fie compusă din doi bărbaţi, deşi Carol este totuşi femeie. Până aici subiectul se poate înscrie în zona relatărilor jurnalistice ciudate, exhibiţioniste. Deosebit de interesant este ceea ce se-ntâmplă între Dan şi Carol şi reflecţiile făcute de un povestitor care povesteşte totul, într-un compartiment de tren.

Iată un citat : „…Dan simţi globul rece, acoperit de o materie vâscoasă, împins de nişte unghii ascuţite în orificiul său anal. Carol îl încălecase, punându-şi pieptul pe spatele său pentru o clipă, apoi se retrăsese lent , sânii ei mângâindu-i şira spinării, după care îşi ghidă cu delicateţe penisul înăuntrul său. Iar asta nu e o situaţie care să funcţioneze după principiul „ spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti”. E vorba, pur şi simplu, de o schimbare de roluri. Şi, dacă nu gândeşti la fel, înseamnă că nu ai nimic între picioare, nici cocoşel, nici păsărică, nici nimic, doar cicatricea rămasă în urma unei operaţii.Simţi şi respingerea promptă a inelului anal al lui Dan, dar o înfrânse tocmai pentru că exista. Acesta era momentul ei. Confirmarea a ceea ce era cu adevărat… o dură , nu-i aşa ?

Ideea că poate să i-o tragă lui Dan, să-l penetreze cumva, o făcuse agresivă , o transformase într-o violatoare…Dur , dar adevărat. Hai să fim serioşi, dacă îi dai cuiva un pistol încărcat şi îi oferi şi o ţintă – silueta unui om – e clar că va trage, nu crezi ? Ar fi naiv să ne imaginăm altceva. Carol simţea structura tubulară, forma prelungă, de coloană, rigiditatea propriului penis .” Nu mai redau ce se-ntâmplă mai departe, şi nici nu mă refer la Pupăza, a doua povestire din volum, tema e cam aceiaşi.

De remarcat stilul lui Will Self, fără nici o simpatie faţă de personajele sale. Descrierile îţi lasă senzaţia pe care o ai dacă ai urmărit pe canalul tv National Geographic împerecherea de la specia de insecte „călugăriţa” , unde după actul de acuplare femela îşi mănăncă soţul. Lectura îţi lasă în minte o puternică tensiune morală ; te întrebi până unde poate duce dorinţa, instinctul şi tendinţa cea rea din natura umană şi în ce măsură raţiunea poate fi sugrumată, violată, anulată.

0 comentarii: