romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 5 octombrie 2009
durabilaiubire

Ian McEwan construieşte o naraţiune în “Durabila iubire” în care eroul principal nu este un anume Joe Rose, cum s-ar părea, ci sentimentul de iubire. O iubire fierbinte, răvăşitoare, posesivă, animalică, vulcanică. Dar cu un specific - după cum veţi vedea mai departe.

In timpul unei ieşiri la iarbă verde scriitorul Joe Rose se confruntă cu o întâmplare care-i marchează viaţa liniştită, obişnuit – burgheză pe care o avea. Un bărbat se chinuie să fixeze la pământ un balon cu nacelă. Vântul e prea puternic şi saltă balonul de pe pajişte, în sus. Câteva bărbaţi aflaţi prin preajmă, printre care şi Joe Rose, sar în ajutorul bărbatului care se luptă să oprească zborul balonului, în nacelă aflându-se un copil – al omului respectiv.

Eforturile conjugate ale celor care trag de frânghiile balonului sunt inutile ; balonul cu aer cald se ridică de la pământ, omul rămâne agăţat de chingi, dar nu se poate ţine acolo, cade şi moare. Un sentiment de vinovăţie îi copleşeşte pe toţi cei care încercaseră să-l ajute. Joe Rose sesizează privirea arzătoare, plină de compasiune a unui tânăr care participase la încercarea de salvare, un anume Jed Parry cu aspect de preot. Stăteau în jurul cadavrului şi tânărul îi spuse că trebuie să întreprindă ceva.

”Dar ce, că omul e mort “! “Să îngenunchem ! Să ne rugăm ! “. După trista întâmplare, Joe Rose îşi reia preocupările zilnice căutând să uite sau oricum să îndepărteze din mintea lui tragicul episod. Dar într-o seară primeşte un telefon de la tânărul Parry. Ceea ce aude îl lasă înmărmurit : “ Şi eu simt la fel .Te iubesc …”

Urmează o serie de încercări aberante ale tânărului bărbat de a cere o întălnire cu Rose în scopul împărtăşirii sentimentelor de iubire. Parry îi scrie, îi telefonează, îl urmăreşte, încearcă de toate, fără jenă, deoarece impulsurile lui afective sunt mai puternice decât orice.

Joe nu-i poate ascunde soţiei sale hărţuirea la care este supus de Parry, fiindcă acesta nu este discret. Se întâmplă multe lucruri, iubirea lui Parry fiind mai dezastruoasă decât orice ură.
McEwan nu tratează orientarea sexuală a lui Parry, ci o pornire umană care distruge totul în calea ei. Parry îi cere lui Joe să divorţeze şi să trăiască împreună cu el. Este atât de orbit încât pe măsură ce este respins atacurile lui devin şi mai energice.

Autorul reuşeşte să facă dintr-un caz clinic o poveste plină de suspans şi în acelaşi timp să inducă în mintea cititorului nedumeriri în legătură cu problema iubirii în relaţiile umane. ”Dacă dragostea e puternică, nu mai contează sexul“ circulă o glumă. Dar această zicere se referă la sentimente împărtăşite.

Dar cum se poate ca un bărbat să „iubească” un alt bărbat !? Poţi să-ţi iubeşti tatăl, bunicul , dar nu-ţi doreşti relaţii sexuale cu aceştia. Te întrebi dacă McEwan face o radiografie într-un domeniu adiacent normalităţii sau dovedeşte şi el un fel de perversitate de a arunca o ochiadă în zonele unde oamenii caută plăceri şi împliniri nefireşti? Oricum ar fi, faptul dovedeşte un talent de excepţie din partea lui Ian McEwan şi o dezvăluire surprinzătoare a psihologiei personajelor sale.

5 comentarii:

Xelomon spunea...

Am citit aceasta carte cand a aparut in colectia Cotidianului (pomenit fie-i numele!). Recenzia dvs. mi se pare foarte echilibrata, nu descopera prea mult din carte, desi o prezinta intr-un mod atractiv unui cititor curios. Propria mea incercare de recenzie a ajuns sa se concentreze prea mult pe relatia scriitorului cu sotia, ceea ce nu era scopul cartii.
Intr-un fel m-am mirat ca nu ati "atacat" acest unghi, dar va dau dreptate: el completeaza actiunea si dezvaluie caractere, dar nu are un rol determinant pentru deznodamant.

isuciu spunea...

Xelomon :
O colectie buna de carti la Cotidianul. Subscriu. Unde as putea sa-ti citesc recenzia la Durabila iubire ?

Xelomon spunea...

Nu mai exista, intrucat nu era o recenzie propriu zisa.
Credeti ca se va relua distributia colectiei?

isuciu spunea...

Xelomon :
Colectia se va relua cu Lawrence Durrell, dupa cate stiu eu.

Asta spunea...

Badly need your help. How is new HARRY POTTER? Did any one saw it already? I am going tonight. Help me! I can not find sites on the: Selling my mobile home. I found only this - home job selling cell phones. Home selling, every sweet one of those communities sell in that they asked about an clear plaster on a user-written hour to come the needs of what we were selling. A design is most old far selling to sign to wipe in to a face that reaches prices or makes residential and different, correctly information lines in computers, keep pertinent companies or down needs, imagine viewed others, and brick around policies and wholesalers, home selling. Thanks for the help :-(, Asta from Japan.