roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 1 octombrie 2009
Gestapo-Sven-Hassel

Am citit prima dată o carte de Sven Hassel cu ani în urmă. Se numea Legiunea blestemaţilor. Mi-amintesc că văzusem un adolescent citind această carte stând pe un scaun în metrou, ridicând privirea la un moment dat să vadă unde se află, zbughind-o apoi în fugă dar tot cu ochii în carte şi urcând scările spre ieşire fără să lase lectura.

Ştiam eu cam despre ce era vorba şi poate că datorită interesului acelui tânăr mi-am cumpărat şi eu cartea. Ştiu că am citit-o aşa cum m-ar fi forţat cineva să citesc Libertatea – acelaşi exemplar – de vreo douăzeci de ori. Adică după vreo zece pagini am avut impresia că citesc aceeaşi carte: tot mereu Legionarul şi Micuţul şi alţi combatanţi năuci cu zvastica pe mânecă sunt pe fugă printre ruine, tufişuri, garduri, iar de undeva din lateral apar tineri ruşi purtând însemnele NKVD – ului, după care se mitraliază reciproc. "8-)"

Mormanele de morţi se adunau ca-n filmele americane cu figuranţi asiatici. Eroul nostru nu a fost omorât niciodată. Probabil că toată chestia a fost ca să poată Hassel să ne scrie seria asta de cărţi de război. Imi procurasem atunci şi Gestapo.

Când am început s-o citesc, m-am uitat din nou să văd dacă nu e copiată după Legiunea blestemaţilor. Până la urmă am lăsat-o baltă. După vreo cincisprezece pagini n-a mai intrat nici o literă în mine.

Pe la începutul anului cartea Gestapo a început să fie difuzată la chioşcuri odată cu ziarul Adevărul şi oamenii care se grăbeau spre slujbe şi-au sacrificat din timpul lor stând la cozi s-o cumpere. ";-)"

I-am privit cu multă invidie, mirându-mă cum de le-o plăcea aşa ceva: nu să stea la coadă, că ăsta e un reflex mai vechi, ci cartea aceea care avea acelaşi stil ca al Sandrei Brown, dar în loc de aventuri siropoase şi insipide conţinea aventuri de război stereotipe şi insipide.

0 comentarii: