roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 8 octombrie 2009
zileleregelui-3103

 

Cartea lui Filip Florian Zilele regelui descrie perioada istorică în care germanul Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig a fost adus pe tronul României, în 1866. Folosindu-se de pretextul că se ocupă de relatarea peripeţiilor pe teritoriul valah al dentistului Joseph Strauss, slujitor devotat al lui Karl Eitel Friedrich etc., autorul spionează de fapt viaţa şi intimitatea celui care a fost cel mai mare român al tuturor timpurilor, neamţul Carol I.

(Ştiam noi, maestre Florian, că-ţi place să spionezi !). Citind romanul lui Filip Florian, ai senzaţia că vezi un film istoric din acelea în „sepia”, o culoare miraculoasă care redă trecutul.

Totul îţi apare în faţa ochilor aidoma cum era atunci : palatele domneşti înecate în verdeaţă, maldărele de gunoaie adăstând pe marginea străzilor principale din Bucureşti, trăsurile boiereşti intersectându-se peste tot cu atelaje cu sau fără coviltir, câinii vagabonzi (d-ăştia am mai văzut!) purtătorii de iţari alături de purtătorii de şalvari sau de haine nemţeşti, apele verzi – soioase ale Dâmboviţei revărsate peste pavajele de lemn, interioarele luxoase cu mobile scumpe şi fel de fel de covoare şi pernuţe turceşti (spaţii care parcă n-aveau nicio legătură cu mizeria din afara clădirilor), mahalalele în care se împletea mirosul îmbătător de flori vara cu miasmele nocive ale pârîiaşelor Dâmbovicioarei, cărciumile numeroase care răspândeau fumul grătarelor până spre turlele bisericilor şi de unde răsuna continuu muzica lăutărească… Un personaj interesant şi simpatic este şi motanul dentistului, Siegfried.

Zilele regelui dovedeşte o foarte bună documentare a autorului. Sunt evocate fapte reale pe care le cunoaştem din cărţile de istorie, numele adevărate ale boierilor, miniştrilor, generalilor, femeilor celebre ale epocii. De multe ori unele pasaje par fragmente dintr-o cronică istorică. Este pusă în evidenţă tenacitatea regelui neamţ de a impune o mentalitate străină populaţiei, împotrivirea surdă şi din ce în ce mai puternică a celor care tocmai îl ceruseră Europei ca să le conducă ţara.

Carol I este văzut de contemporanii său ca un om demn şi curajos, dar autorul cărţii ştie să-i analizeze frământările şi nopţile nedormite de gânduri împovărătoare. In cadrul luptelor politice de culise, tânărul monarh de import ştie să fie cu un pas înaintea tuturor, datorită educaţiei sale militare, a fermităţii sale, a concepţiei că drumul drept nu are ocolişuri şi a tacticii sale înnăscute de conducător.

Există multe explicaţii date de Filip Florian privind succesul lui Carol I, dar poporul ar spune (şi în prezent chiar o spune) : pentru că era neamţ.

Cu privire la stilul romanului se poate spune că este fără cusur. Frazele sunt construite dumnezeieşte. Insă intervine aici un aspect paradoxal: totul (din punct de vedere literar) este atât de frumos încât pare ireal.

Adică una este să mergi pe o şosea frumoasă de munte cu o căruţă trasă de cai, şi alta să călătoreşti într-un Mercedes. Dacă peisajul este foarte atractiv, uiţi pur şi simplu cu ce mergi. Importanţa comodităţii dată de maşina perfecţionată dispare.

Zilele regelui mi-a plăcut mai puţin decât Degete mici. Era în acesta din urmă un filon subversiv care străbătea societatea ca o lavă fierbinte ce se scurgea pe sub case. In Zilele regelui accentul este pus pe implementarea unor noi cutume şi obiceiuri de către Carol I. Faptele nu sunt spectaculoase, fiind prea cunoscute.

1 comentarii:

JoJo spunea...

Nice site - Wishing you and yours a very happy and prosperous new year !