roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 26 octombrie 2009

978-973-689-319-3.promoRomanul Ziua Independenţei face parte dintr-o trilogie care îl are ca personaj principal pe Frank Bascombe, un american din clasa mijlocie care trăia fericit până în momentul când i-a murit băiatul. În primul roman, Cronicarul sportiv, Frank Bascombe este scriitor şi reporter sportiv. Drama prin care a trecut pare că l-a distrus pe Frank, l-a debusolat, iar soţia lui, Ann, n-a mai putut să trăiască împreună cu el şi s-au despărţit.


De data acesta Bascombe este agent imobiliar şi viaţa lui se derulează într-o continuă agitaţie. Cu toate acestea el trăieşte sufleteşte cu un  pas în urmă, dând impresia că nu înţelege de ce l-au lovit necazurile şi priveşte viaţa cu un fel de detaşare, cu o nepăsare disimulată. Are o amantă, pe Sally, cam capriciosă, frecventează un club al divorţaţilor şi mereu pare că fuge de ceva. Aduce la un moment dat cu eroul lui John Updike din „Fugi, Rabbit” dar acolo problemele sunt altele.


Bascombe se întoarce mereu spre trecutul său, chiar spre locurile în care a crescut, spre fosta sa casă în care locuise cu fosta lui nevastă Ann şi cu cei doi băieţi – până când unul dintre copii murise, după cum am mai spus. Poate din cauza unei indiferenţe faţă de ceea ce-i vine în calea vieţii Bascombe tratează întâmplările cu înţelepciune şi umor.


Face eforturi disperate cu familia Markham să le plaseze un imobil iar după ce le arată 45 de case splendide insistă să le vândă o vilă plasată lângă o închisoare prezentând-o drept locul ideal. Relaţiile lor şi  dialogurile sunt savuroase. « ...ştiu că cea mai frecventă cauză pentru ”salturile” clienţilor e bănuiala otrăvită că agentul nu e atent la dorinţele tale. « Ne arată doar ce n-a reuşit să plseze dja şi încearcă să ni le vâre pe gât » ; sau  « Nu ne-a atătat nimic care să semene cu ceea ce am spus cî ne interesează »;  sau «Îşi
bate pur şi simplu joc de timpul nostru, plimbându-ne cu maşina şi lăsându-se cinstit la prânz ».


Deşi se despărţise de fosta nevastă Bascombe o mai iubea. Tot învârtindu-se prin preajma locului în care locuia ea, întâlneşte la un moment dat un tip numit Charley O’Dell, de aproape 60 de ani, înalt, cu părul albit prematur, care, atunci când nu purta papion şi blazer, avea un tricou mare alb şi un şort kaki de pânză. Bascombe află cu stupefacţie că Ann vrea să se mărite cu acel individ.


Faptul se realizează iar Frank îi solicită fostei soţii îngăduinţa să petreacă Ziua Independenţei cu băiatul lor de-al doilea, Paul. Bascombe nu pridideşte să analizeze  motivele reale ale divorţului de frumoasa lui soţie. Ann mă inhibă, spune el. «Poate că ăsta-i un alt scop al divorţului – să reinstituie inhibiţiile de care te-ai dispersat când lucrurile erau roz». Bascombe are o nostalgie a evenimentelor petrecute cu câţiva ani în urmă, dând impresia că trăieşte mereu în trecutul apropiat. Caută în zadar sensul întâmplărilor cotidiene şi se încăpăţânează să se tot ancoreze în ele.


Îşi vânduse casa în care locuise dar revenea mereu acolo. Iată un citat : «Şi totuşi, şi totuşi, nu cumva mă cuprinde, aşa cum stau aici, un soi de melancolie ? Acelaşi parfum al pierderii pe care l-am adulmecat acum trei nopţi la Sally şi pentru care era cât pe ce să vărs o lacrimă pe motiv că într-o perioadă anterioară a vieţii mele mă aflasem la un moment dat aproape de locul ăla şi mă întorsesem în cartier, simţindu-mă dezabrobat de acel loc ? Atunci n-ar trebui să-l simt chiar şi mai intens aici, pentru că aici am stat mai mult, pentru că aici am iubit, mi-am îngropat un fiu în apropiere, aici am pierdut o viaţă bună şi cu promisiunea permanentizării şi am continuat să trăiesc singur până când n-am mai suportat ? »


Personajul Frank Bascombe creat de Richard Ford aduce o notă aparte dacă ne gândim în general la proza americană: îmbină umorul cu melancolia.


Romanul a primit premiul Pulitzer Prize şi PEN/Faulkner Award.

0 comentarii: