roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 25 noiembrie 2009
criptapentruborisdavidovici-3576Cred că principalele personaje din această carte sunt Boris Davidovici Novski şi anchetatorul cekist Fediukin. Novski a avut o istorie complexă pănă în momentul brusc al arestării sale în 1930 în Kazahstan. În acel moment avea înalta funcţie de Comisar al Poporului pentru centrala de comunicaţii.

Nu trebuie confundată cu funcţia actuală de comisar european şi trebuie ţinut seama de faptul că ne aflăm în anii de cumplită teroare stalinistă. Novski a fost trimis la închisoarea Suzdal şi ţinut într-o hrubă întunecoasă şi rece, plină de şobolani graşi. De acolo Novski fu scos de paznici şi tărât pe scări în jos în pivniţa cu trei nivele.

În faţa lui a fost adus un tînăr gol până la brâu. Fediukin îi spuse tânărului : „Dacă Novski nu recunoaşte, te omorâm !” Novski nici nu ştia bine ce trebuia să recunoască. Ajunsese într-o funcţie de mare putere din care s-a trezit peste noapte acuzat de vreo înaltă trădare faţă de puterea sovietică.

Că se întâlnise cu multe persoane din lumea occidentală. Dar fusese pus să ia legătura cu aceştia, şi fiecare pas îi fusese monitorizat. În cripta unde fusese îngropat de viu, Novski ajunsese la unele concluzii metafizice: omul nu era nimic altceva decât un grăunte de praf în oceanul atemporalităţii.

În timp ce tânărul îl imploră pe Novski să recunoască (habar n-avea ce), se auzea zgomotul încărcării pistoalelor. Novski rămăsese ancorat în gândurile sale şi nu înţelesese că nu avea prea mult timp. Paznicii îl uciseră pe tânăr în scurt timp cu multe focuri de armă, făcându-i figura de nerecunoscut.

Novski fu scos de acolo şi dus în hruba sa, lăsându-i-se un nou timp de gândire. Scena se repetă de câteva ori şi mai mulţi tineri nevinovaţi au fost executaţi în faţa lui Boris Davidovici Novski.

Sunt mai multe personaje care răsar foarte vii din paginile scrise de Danilo Kiš. Acţiunea este redată cu violenţă în două trei pagini, ca la Cehov. Ceea ce uimeşte este stilul: aproape plat, sec, de maximă economicitate dar şi de un impact cutremurător.

Descrierea unor drame şi întâmplări atroce cu „tonul” unui proces - verbal (adică aparent fară nicio compasiune) este de un mare efect. Caracteristica principală este stranietatea, rezultată din detalierea „chirurgicală” ale unor fapte reale istorice, amănunte care nu sunt consemnate în nicio istorie.

Modul postmodern în care este scris acest roman, compus din şapte povestiri aparent fără legătură între ele, arată felul în care practică literatura acest deosebit de valoros scriitor, din stirpea lui Nabokov dar amintind foarte mult de Borges.

Din punctul de vedere al alcătuirii textului, se vede că Danilo Kiš este adeptul construcţiei scurte, de tipul nuvelei. Nu are nicio divagaţie, proza lui nu te lasă să respiri. Şi de fapt, Criptă pentru Boris Davidovici nici nu este un roman – după percepţia mea. Mai ales că una din povestiri (Câini şi cărţi) are acţiunea  în anul 1330. Dar asta nu scade cu nimic valoarea acestei cărţi.

0 comentarii: