roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 9 noiembrie 2009
În aparenţă filmele făcute cu duiumul în perioada de dinainte de 1989  nu aveau nimic nociv în ele. Din contra, se părea că erau  populate cu personaje credibile, iar filmele relatau poveşti în care toţi oamenii făceau eforturi oneste pentru o viaţă mai bună, pentru împlinirea lor, pentru fericire.

În Singurătatea florilor (regizat de Mihai Constantinescu) ) personajul interpretat de Radu Beligan, doctorul Pavel, întâlneşte un taximetrist care se-nţelege că era ca oricare altul, la fel ca miile de oameni ai muncii cu volanul din acele vremuri (filmul a fost realizat în anul 1975). Nimic din caracterul celor care te dădeau jos la jumătatea cursei, care nu te ajutau la bagaje nici dacă le dădeai bacşiş, etc., nu apare în film.

Şoferul de taxi interpretat de Toma Caragiu, era un tip extraordinar de prietenos; văzând filmul Malvinei Urşianu, te puteai întreba: oare există vreun  şofer de taxi care să nu invite acasă la el pe orice necunoscut pe care-l ducea cu maşina, ca să  bea un vin bun ? Cu toate că familia şoferului era foarte numeroasă, în imobilul  în care locuia s-a găsit o cameră liberă, în care cei doi au mâncat şi-au băut. Cei doi au discutat despre fericire.

A reieşit că şoferul, gospodar cu şase copii şi nevastă casnică, este un om realizat şi fericit. În schimb doctorul (Radu Beligan) avea o nefericire fără cauză, datorată în principal condiţiei sale de intelectual şovăitor, şi fiind un om care avea un singur copil – o fată studentă – era  de fapt, neîmplinit.

Dar ce anume îl impiedica pe doctorul interpretat de Beligan să fie fericit ? Mister. Şoferul îl întreabă : „Ai un loc de muncă bun ?” Doctorul răspunde : „Da. Sunt medicul unei mari uzine ; am în îngrijire 1500 de muncitori. Ce mi-aş mai putea dori ?”. O posibilă explicaţie poate apărea cu prilejul scenei în care doctorul îl invită la rândul lui pe şofer la sărbătorirea zilei de naştere a fratelui său.

Fratele doctorului, interpretat de  Colea Răutu, este strungar. La masa pusă în sufrageria apartamentului fratelui, sunt adunaţi colegii de muncă al acestuia, cu soţiile. ”Ce te tot preocupă pe tine, frate, de eşti mereu îngândurat ?” îl întreabă strungarul pe doctor. „Uite, lui Vasile i s-a defectat freza, lui Nicolae trebuie să-i nască nevasta, iar lui Gheorghe i s-a buşit serpentina ! Vezi, astea-s sunt problemele noastre !” spune Colea Răutu, reproşându-i într-un fel  doctorului  că   şi-a ales o profesie de intelectual, care implică analize şi frământări mentale sterile, pe când dificultăţile de viaţă ale muncitorilor sunt concrete şi rezolvabile cât se poate de uşor.

Apoi, după ce-i prezintă taximetristului pe cei de la masă, frezori, lăcătuşi şi strungari,  ajunge la un tânăr pe care-l recomandă drept inginer – cu un ton care denota că este o profesie inferioară celei de muncitor, – însă Răutu se grăbeşte să adauge : „Dar înainte de a deveni inginer, a măturat o sută de tone de şpan !” Singurătatea florilor demonstrează că numai profesia de muncitor, cu greutăţile  ei spulberabile cu un simplu hei-rup poate aduce unui om împlinirea şi liniştea sufletească.

E adevărat că inflexiunile inconfundabile ale vocii acelui  mare actor care a fost Toma Caragiu – pot da impresia că de fapt îşi bătea joc de rolul lui, fals construit de la un capăt la altul.

4 comentarii:

radu spunea...

O minima informare ne spune ca filmul a fost facut in 1975 si regizat de Mihai Constantinescu. In rest ramane cum ati stabilit.

isuciu spunea...

radu:
Ai dreptate.

Liviu Drugă spunea...

Nu am vazut filmul si imi este foarte greu sa mai urmaresc filme romanesti din epoca respectiva, dar sunt sigur ca ele inseamna altceva acum. Decodarea lor intra intr-o alta zona, dupa ce vremurile s-au schimbat. POATE ce parea fals atunci acum se vede si mai fals, deci in patinarea asta peste realitatile de atunci trebuie cautat alt sens. Chiar ar trebui facut un experiment (in masa?!) cu cei peste 20 de ani, sa vedem ce inteleg ei din filmele de genul acesta.
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Inca de pe atunci VULPEA era VANATORUL - Herta Muller =-.

isuciu spunea...

Liviu Druga :
Este greu de sesizat acum ca in filmele din epoca de aur se facea propaganda comunista prin prezentarea unei vieti normale. Fiindca frigul, foamea si frica nu se vad.