roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 2 noiembrie 2009
f77742-Emil-Cioran-Neantul-romanesc-O-convorbire-Editie-bilingvaÎntr-o carte foarte interesantă, Neantul românesc – o convorbire, sunt redate discuţiile purtate după 1990 de Emil Cioran cu Sorin Antohi şi Luca Piţu. Sorin Antohi relatează cum încercase să-l întâlnească pe Emil Cioran la Paris, strătând de nenumărate ori strada Odeon şi plănuind modul în care ar fi putut să intre în vorbă cu marele nostru filozof şi gânditor, fără să reuşească din prima încercare.

A fost ajutat de Gabriel Liiceanu  care l-a trimis ulterior expres la Cioran cu manuscrisul unei cărţi inedite a maestrului. Tot la locuinţa lui Cioran a venit şi Luca Piţu, iar discuţiile s-au purtat în trei. Antohi sesizase la un moment dat că Luca Piţu avea o mare supărare pe el. Ce se-ntâmplase ?

Luca Piţu aflase despre colaborarea lui Sorin Antohi cu Securitatea şi publicase acest lucru într-o carte – încă din 1991. Dar s-a trecut destul de repede peste acest aspect grav.

Dar în iulie 2008 Herta Müller a publicat în Frankfurter Rundschau o scrisoare deschisă către HR Patapievici, în care se arată că ICR invită la Academia de vară a ICR Berlin pe Andrei Corbea-Hoişie şi Sorin Antohi, foşti colaboratori ai Securităţii.

Conţinutul cărţii este însă savuros şi preţios, cu valoare de document.

4 comentarii:

Ataraxia spunea...

Pai din postul dvs. rezulta destul de clar ca Sorin Antohi nu dorea sa discute cu Cioran pentru ca nu mai putea dupa el, ci pentru ca avea o misiune. De altfel, discutia a fost transcrisa, potrivit afirmatiilor sale, chiar din dosarul sau destul de voluminos de la CNSAS. Singurul mister, Luca Pitu s-a dus la Cioran ca profesor de franceza sau ca turnator? Grea intrebare...

isuciu spunea...

ataraxia:
Poate ca este cam impulsiv, dar despre Luca Pitu nu s-a auzit nimic in legatura cu vreo colaborare. Iar daca ar fi fost ceva, pana acum précis ca se afla…

xena spunea...

Nu, in schimb a facut altceva :)

"Profesorul Luca Pitu le-a dat studentilor la examen sa traduca note de la Securitate. Turnatoriile apartin unor profesori de la Catedra de Franceza, colegi cu disidentul iesean. Potrivit relatarilor studentilor, autorul unei note ar fi chiar decanul."

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/examen-cu-delatiuni-traduse-in-franceza~ni4k5v

isuciu spunea...

xena:
Foarte misto!=D>