romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 30 noiembrie 2009
Nicolae Manolescu a apărut la Pro TV într-o emisiune cu titlul – Profesiunea mea, cultura. Nişte tineri i-au pus câteva întrebări. Cu privire la literatura contemporană, N. Manolescu a spus că nimeni nu a reuşit să scrie vreun roman remarcabil despre tranziţie. Sau despre «epoca de aur» - perioadă care putea constitui o sursă generoasă pentru un romancier.

Generaţia tânără nu îşi găseşte un drum propriu şi original şi nu este interesată de trecut. Tinerii întrebători au insistat pentru a afla ce nume de scriitori contemporani sunt totuşi de evidenţiat în perioada actuală. Venerabilul critic i-a pomenit numai pe Florina Ilis, Claudiu Komartin, Ioan S. Pop şi Filip Florian. Atât. M-am întrebat de ce nu l-a mai amintit pe Mircea Cărtărescu :-?? .

Manolescu a spus că nu există în lume o criză a capitalismului în ciuda unor teorii care mai bântuie pe ici pe colo. Întrebat despre calitatea proastă a politicienilor noştri N. Manolescu a explicat că totul provine de la educaţia precară .

Aspectul lămureşte şi prestaţiile dezgustătoare ale unor politicieni tineri precum Boureanu (nume predestinat!), Elena Udrea, Lia Olguţa Vasilescu >:P etc. Învăţământul şi educaţia sunt în continuă deteriorare şi nu au cum să producă pe viitor oameni de mare calitate.

Deşi a spus că este optimist Nicolae Manolescu a făcut o analiză complet descurajatoare a situaţiei literaturii româneşti actuale precum şi a celei viitoare :-? .

5 comentarii:

Liviu Drugă spunea...

Despre epoca de aur (ca si despre tranzitie) sigur se va scrie BINE mai tarziu. Cei mai tineri sunt deocamdata superificiali si scot chestii "minimaliste", tip jurnal. Cei mai batrani, inca prea marcati / ancorati de realitatilea acelea ca sa poata ajunge la detasarea creatoare. Parerea mea: literatura pe temele de mai sus este deocamdata "consemnatoare", nu "creatoare". Cum cei 20 de ani anuntati de tranzitie social-economica sunt pe trecute, astept ca in urmatorii 2-3 ani sa se termine si tranzitia literaturii romane
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Vodka Lemon (2003) =-.

isuciu spunea...

Liviu Druga:
Eu nu mai vreau romane de Buzura, Balaita, Breban, Fanus Neagu…

MIRCEA spunea...

MANOLESCU, NENE! SA VEDEM CINE A INDOBITOCIT TINERII:

MANOLESCU: „Progresul cunoaşterii artistice nu e străin astfel de dezvoltarea societăţii. Asemeni celorlalte forme ale conştiinţei sociale, arta reflectă lupta de clasă, participă la ea.“
“23 august 1944 a avut urmările cele mai profunde în literatura pusă în faţa unor probleme umane nemaicunoscute, a unui peisaj social şi moral cu totul deosebit. Arta, hrănită secole întregi din negare, devine un mod de a afirma noul umanism socialist. Factorul hotărâtor al revoluţionării literaturii noastre este Partidul, chiar numai pentru faptul că avangarda marxist-leninistă a clasei noastre muncitoare e arhitectul structural prefacerii sociale şi politice, al unei noi realităţi, al unui nou tip uman, mult mai evoluat, care pune scriitorilor probleme noi, mult mai complicate… Întregul nostru front scriitoricesc a înţeles că literaturii noastre îi revine - aşa cum spunea tovarăşul Gh. Gheorghiu-Dej la Conferinţa pe ţară a scriitorilor, în cuvântarea din 24.I.1962 - misiunea de mare răspundere de a contribui prin toată forţa ei de înrâurire la formarea şi dezvoltarea conştiinţei socialiste, la formarea omului nou, a moralei socialiste…”
“Partidul i-a ajutat pe scriitori să înţeleagă ce rol le revine în viaţa socială, în lupta pentru construirea şi desăvârşirea socialismului, aportul pe care îl pot aduce la făurirea şi dezvoltarea conştiinţei socialiste şi la distrugerea vechii mentalităţi.”

MANOLESCU, 1981, direct lui CEAUSESCU: “Literatura realist-socialistă este, prin natura ei, o literatură a valorilor etice, surprinzând mutaţiile profunde, determinate în conştiinţă de ideea socialismului… Înzestraţi cu conştiinţa ştiinţifică a realităţii, scriitorii noştri reflectă cu perspicacitate desăvârşirea făuririi construcţiei noi, socialiste, reflectă chipul omului nou, constructor al societăţii viitorului. Acesta este în primul rând muncitorul comunist. E o mare cucerire a literaturii noastre contemporane zugrăvirea acestui erou al revoluţiei”[5]
„Domnia Voastra, de multe ori, ne-ati spus, ne-ati aratat ce se cere de la literatura, ce ar trebui sa fie aceasta literatura.
„Domnia Voastra ati instaurat legalitatea, dar ati lichidat si un anumit monopol care a existat pana in anii 50, si nu numai pana atunci, si care tindea sa imparta pe scriitori in doua, cei care erau cu literatura si cei care erau impotriva partidului. Ceea ce as numit eu «Politica Ceausescu» a fost tocmai lichidarea acestor «drepturi» de obicei ale unor uzurpatori, a unora, foarte putini, de a se erija ca adevarati iubitori de tara, a iubirii de partid. Acestia, foarte putini, uita ca scriitorul adevarat, sau mai bine-zis, este scriitor adevarat cu conditia sa fie un scriitor adevarat! Aceasta a doua parte afirmatiei mele izvoraste din declaratiile facute de acestia, foarte putini, in diferite ocazii si care au creat un mare loc pentru impostura, pentru veleitarism. Nu mai este nevoie sa spun de climatul necritic care are loc in viata literara, climat care trebuie – cred eu – cat se poate de repede sa fie discutat, analizat, inlaturat pentru ca, altfel, in relatiile dintre literatura si viata literara sar putea intampla ca aceasta admirabila literatura, pe care o stim de 15 ani incoace, care se situeaza la nivelul cel mai inalt al creatiei artistice romanesti, sa inceapa sa suporte tot mai greu presiunile care apar si, totodata, sa apara tot mai putine creatii bune bune, sa apara o anumita oboseala a scriitorilor din cauza acestor campanii, si in mod deosebit la scriitorii mai tineri . Va multumesc, tovarase secretar general, ca m-ati ascultat.”

Radu Moldoveanu spunea...

Addenda, Nicolae Manolescu in interviul luat lui Ion Iliescu dupa mineriada din 1990: "Sunteti om cu litera mare"

isuciu spunea...

Radu Moldoveanu, MIRCEA :
Eu nu cred ca Manolescu a indobitocit pe cineva. Cred... Nu. Sunt convins ca tinerii de la revolutie au avut cea mai inaintata gandire si moralitate. Au fost niste eroi. Au strigat in fata tancurilor lui Ceausescu : « Vom muri si vom fi liberi ! »