romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 17 decembrie 2009
Am reluat lectura la “Bărbaţi care urăsc femeile”, primul volum din trilogia “Millennium” de Stieg Larsson,  pe care l-am terminat. Cartea este scrisă într-un stil foarte prost. Multe fraze de genul: « Noaptea se lăsa întunericul » sau « Am luptat până la capăt dar n-am murit şi am scăpat cu viaţă » etc.

În primele 300 de pagini autorul abia face o prezentare a cadrului acţiunii şi a numeroasei familii Vanger. Cam pe acolo m-am oprit prima dată din citit. Multe amănunte sunt descrise în legătură şi cu eroii principali, jurnalistul Mikael Blomkvist şi tânăra investigatoare hakeriţă Lisbeth Salander. Am reluat cititul cărţii datorită unei recenzii a lui Vargas Llosa.

Acţiunea este totul. Nu ştiam la început că este necesară o astfel de introducere şi mi-am zis că dacă autorul o ţine tot aşa cei care au apreciat cartea sunt nebuni. Dar Stieg Larsson avea de gând să scrie 13 volume. N-a reuşit să realizeze decât trei, cu un număr foarte mare de pagini. (Stieg Larsson a murit de infarct la vârsta de 50 de ani) .Când ajungi la acţiune este foarte greu să mai laşi cartea din mână. Investigând o crimă petrecută cu 40 de ani în urmă, Blomkvist  şi Salander descoperă nişte fapte cutremurătoare ale unor criminali în serie 8-X .

Chiar Blomkvist ajunge să cunoască pe pielea lui o sofisticată cameră de tortură. Nişte personaje cu poziţii înalte în societate îşi satisfăceau cu deplină acoperire cele mai incredibile instincte de criminali şi violatori. Faptele ar fi incredibile în zilele noastre dacă n-ar exista cazul cunoscutului Josef Fritzl, austriacul care şi-a sechestrat şi violat fiica timp de 24 de ani, ţinând-o închisă într-o pivniţă iar  el apărând ca un personaj respectabil în societate.

Dar imaginaţia suedezului este de o îndrăzneală fără precedent ^:)^ . Iar construcţia cărţii merită toată admiraţia. În afară de asta autorul stăpâneşte suspansul cu o măiestrie nemaiîntâlnită. Nu sunt contraziceri logice în acţiune, totul curge la modul excepţional înt-un ritm ameţitor.

În aceste condiţii uiţi de frazele nefericit formulate şi abia aştepţi să te întorci la lectură. « Imperfecţiunea perfectă » a zis Llosa despre carte pe bună dreptate =D>.

5 comentarii:

dadatroll spunea...

Barbati care urasc femei e prima carte din trilogie? De ce nu iau spus Mai multe zile de iarna si primavara de prin Suedia?

Raspunsul dupa ce termin cartea asta super tare Un barbat care iubeste o femeie care la inceput nul iubeste da pana la urma o cucereste de Un autor care nu e englez si care scrie si romane de dragoste si de alealate si care a murit.

isuciu spunea...

dadatroll:

Mai ales ca acela care o iubeste e tatal ei violator. Si mai e si fratele ei care e si criminal cu sala de tortura.

dadatroll spunea...

Nu pe bune. De ce nu exista in Romania o mica sala de tortura si executi pentru aia care traduc chesti deamprastia? Titlu la filme si la carti.
.-= dadatroll´s last blog ..Nu stiu dacati observat =-.

isuciu spunea...

dadatroll:
La un moment dat scrie in carte: “Lisbeth a servit un peşte demenţial”
Exista multi traducatori neaveniti in treaba, dar nici autorul n-a gasit formulari inspirate. Si Vargas Llosa a spus ca “Millennium” este foarte prost scrisa.

dadatroll spunea...

Da? Cum sa tradus in romana numele la Lisbeth? Saveta?
.-= dadatroll´s last blog ..Nu stiu dacati observat =-.