roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
marți, 1 decembrie 2009
Românii nu au cucerit niciodată pe nimeni. Deseori am fost noi ocupaţi de alţii. Oare de ce s-au considerat germanii rasă superioară ? De ce a triumfat la un moment dat teoria supraomului ? De ce a vrut Napoleon să cucerească toată Europa ? Explicaţii au fost destule.

Toate aceste aventuri s-au terminat prost. Mai ales pentru germani. Dar noi ne situăm la polul opus: ne lăudăm că am rezistat. Dar cu ce realizări ne mândrim ? Avem o ţară frumoasă. Dar ăsta nu e meritul nostru. Am avut scriitori şi artişti de talie mondială. Eugen Ionescu, Emil Cioran, Brâncuşi şi mulţi alţii. Dar toţi s-au afirmat în alte ţări **== .

Eugen Ionescu şi Emil Cioran sunt scriitori francezi de origine...nu mai contează. Nu s-a găsit vreun scriitor francez care să vină să se afirme în România prin opere scrise în româneşte. Herta Müller, laureată a Premiului Nobel, este scriitoare germană de origine română. Patria este limba în care scrii, vorbeşti şi trăieşti.

Câteodată mi-e ruşine că sunt român şi anume când mă aflu într-o ţară străină şi mă chinuiesc să vorbesc în altă limbă pentru a mă ascunde că sunt român. De ce ? Cred că se ştie bine. Când văd ce oameni ne conduc – îmi e ruşine X_X . Dar pe aceşti oameni noi îi alegem. Ce-ar fi de concluzionat ?

Foştii securişti au pensii de 50 milioane de lei (vechi, dar buni) pe când veteranii de război primesc 4 milioane de lei – tot vechi.

De fapt eu sunt mândru că sunt român :D/. Dar dacă ar fi să argumentez această senzaţie n-aş stii ce să spun. Probabil că e vorba pur şi simplu de afinitatea faţă de locul în care te-ai născut. Aşa cum un zambian este mândru de Zambia sa.

11 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Cam la fel simt şi eu...Nu ştiu de ce românii au ideea fixă că ei trebuie să fie conduşi numai de proşti şi nemernici...
În altă ordine de idei, cineva, nu mai ştiu cine, spunea că nuvelul de civilizaţie al unei naţiuni e dat de religia dominantă din statul respectiv...
"Dar toţi s-au afirmat în alte ţări." E o propoziţie esenţială...
.-= Şerban Tomşa´s last blog ..Malraux, statuile khmere şi rostul artei =-.

Şerban Tomşa spunea...

M-am prostit şi eu... Am scris "nuvelul", în loc de "nivelul"... Şi nu mă gândeam la nicio nuvelă...
.-= Şerban Tomşa´s last blog ..Malraux, statuile khmere şi rostul artei =-.

Liviu Drugă spunea...

Asa ma bucur ca nu sunt singur :) Ceea ce ma face sa cred ca "haita" (vezi pe blog) mea e mai mare decat credeam.
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Vodka Lemon (2003) =-.

strumfita cu esarfa spunea...

buna,

te rog sa arunci o privire pe blogul meu (www.questioare.com) si daca iti place adauga-ma in blogroll-ul tau cu numele Que stii oare?
multumesc anticipat.

o zi frumoasa sa ai,

strumfita.

isuciu spunea...

Şerban Tomşa:
“Nu ştiu de ce românii au ideea fixă că ei trebuie să fie conduşi numai de proşti şi nemernici…” zici foarte bine. Şi din păcate este o idée dominantă în societatea noastră.

isuciu spunea...

Liviu Druga:
“Vorbele unui popor vorbesc despre mentalitatea lui” spui.Corect. Foarte sugestiva analiza cuvantului “bot”. Mi-amintesc ca A. Plesu a scris in Dilema ca nu crede ca va mai apuca vremuri normale in Romania. Cauza este in noi ca popor. Nu stiu de ce, adoram lichelele.

Poiana lui Mayuma spunea...

Nu aveti motive de disperare. Nici eu nu sunt disperat cu toate ca la tirgul Gaudemus dl. T.O.Bobe, distinsul sot al bloggeritei Luciat-Florescu mi-a spus mars! in fata unui public alcatuit din doi scriitorasi obscuri. Evident, fusese asmutit de Mircea Cartarescu, patronul lui direct, omul care i-a dat doua recomandari pentru bursele Schloss Solitude, omul care i-a bagat un personaj, frizerul Gica in romanul Orbitor. M-am gindit sa-l injur si eu, tocmai facusem asta cu un alt amarit care pe un blog de alti doi bani facuse campanie impotriva mea pentru ca un betiv ii dadea sa bea coniacuri, vodca si alte spirtoase, dar m-am oprit. I-am scris direct celui care daduse ordinul, Cristian Tudor Popescu are perfecta dreptate, e un tip absolut duplicitar, efistiv vorbind, si m-a luat peste picior, spunind ca imi merit soarta pentru ca am scris ca Herta Muller merita sa ia premiul Nobel pentru literatura. Va reamintesc ca Marius Chivu si alti laudatori au scris ca el va primi premiul Nobel. Mi-a mai reprosat ca am scris ca a scris numai carti proaste in ultima vreme, afirmatie pe care de asemenea mi-o mentin.
Cartarescu, Bobe, si altii din categoria lor nu-s semnificativi pentru cultura romana, si eu o iubesc tale quale, altfel as fi ales exilul.

isuciu spunea...

Poiana lui Mayuma:

Inteleg ca ai fost jignit in public si asta e un motiv de mare amaraciune. Eu zic sa-ti aduni fortele si sa treci mai departe cu intelepciune si capul sus. Nu ai nimic sa-ti reprosezi. Viata merge mai departe si roata se-nvarteste. Jocurile nu sunt facute pentru vesnicie; ba din contra, surprizele vin in tromba. Esti acum intr-o stare deosebita, care va trece. Ai incredere in viitorul apropiat, care, chiar daca nu va fi mai bun, va schimba in mod sigur niste jucatori pe teren.

Poiana lui Mayuma spunea...

@isuciu, Multam frumos. Dar sunt mindru ca-s roman, cu â din a.

dadatroll spunea...

Sunt mandru ca sunt de acord cu ala carea zis cas indiferent sis mandru cas indiferent.

isuciu spunea...

dadatroll:
:)