roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 24 decembrie 2009Dikens are o poveste minunată cu acest titlu, dar nici vorbă acum de aşa ceva, ci de creaţia unui alt titan al literaturii: Anton Pavlovici Cehov. În realitate povestea lui Cehov se numeşte O NOAPTE DE GROAZĂ.

În ajun de Crăciun Ivan Petrovici Parastasov a participat la o şedinţă de spiritism. El reuşise să-l invoce pe Spinoza care-i spusese: „Viaţa ta se apropie de sfârşit…Căieşte-te…” Rugase spiritul să repete şi farfurioara nu numai că repetase, dar adăugase : „În noaptea asta” O:) .

Parastasov se-ntorcea acasă mergând prin întunericul rece, de nepătruns, fără să vadă în jur ţipenie, biciuit de picături de ploaie care-i jucau nebuneşte înaintea ochilor. Se gândi ce rău poate fi de cei fără adăpost pe o noapte ca asta. Locuia la Moscova, lângă biserica Adormirea Maicii Domnului. La Kremlin începuseră să bată clopotele pentru utrenia Crăciunului. O groază nelămurită îl stăpânea pe când urca la etajul patru al casei în care locuia.

Aprinse un chibrit şi la lumina albăstruie a flăcării a văzut în mijlocul odăii un… sicriu 8-X . Cuprins de groază s-a năpustit afară din odaie. Trezindu-se în stradă se sprijini de un felinar ud. „Spiritele mi-au prezis moartea, gândea el. Să fi fost tot ele cele care şi-au dat osteneala să-i furnizeze şi sicriul?” Se hotărî să se ducă peste noapte la un prieten şi anume la Colivov, care locuia în camerele mobilate ale negustorului Scheletov din fundătura Morţii.

Dar nu-l găsi acasă. Însă dibui cheia pe pervaz şi intră în apartament. Aprinse un chibrit şi dădu cu ochii de un sicriu. Părăsi locul îngrozit, uitându-şi înăuntru şuba şi căciula.Turna cu găleata, vântul îl pătrundea până la oase iar curajul de a se întoarce în cameră după haine îi lipsea cu desăvârşire.Tremurând ca o frunză îşi dădu seama că ajunsese – spre norocul lui m/– aproape de locuinţa doctorului Ţintirimov.

Dar pe când urca scările imobilului respectiv, o siluetă neagră, cu şubă şi cilindru, tocmai cobora valvârtej. Era Ţintirimov, alb ca varul la faţă şi tremurând din tot trupul. Acesta îi explică faptul că după ce se-ntorsese acasă de la şedinţa de spiritism găsise în camera lui un sicriu.

Până la urmă şi-au luat inima-n dinţi, s-au dus în apartamentul lui Ţintirimov şi s-au hotărât să vadă ce cadavru se ascundea în acel sicriu. Dar coşciugul era gol. Au dat însă de o scrisoare de la Ivan Tidvov, un prieten comun, prin care se explica faptul că socrului lui Tidvov urma să i se pună sechestru pe avere fiindcă era plin de datorii şi familia a hotărât să ascundă pe la cunoscuţi toate bunurile. Care bunuri constau exclusiv din sicrie luxoase…
Într-o povestire de numai câteva pagini, Cehov reuşeşte să îngrozească cititorul ca până la urmă să-l lase să rufle uşurat. Dar frământările personajelor, atmosfera de iarnă sinistră sunt redate cu mare forţă, dar şi cu ironie. Poţi să-ţi zici: iată cum se joacă soarta cu bietul om terorizat de propriile-i superstiţii! O povestire mică dar substanţială cât un roman.
O mică bijuterie a genialului doctor de suflete Cehov, un mic dar de Crăciun.

Vă urez tuturor un Crăciun fericit !

13 comentarii:

pantacruel spunea...

f misto, n-o stiam! :)
Craciun fericit, de asemenea!
.-= pantacruel´s last blog ..happy xmas-ul meu preferat =-.

isuciu spunea...

Pantacruel:
De la mine mai putin, de la Cehov mai mult ! Craciun fericit, Panta! :)

als spunea...

sarbatori fericite, draga isuciu!

isuciu spunea...

Draga Leo:

Iti urez si eu Sarbatori fericite si La multi ani!

Cinabru spunea...

Nu am citit-o pana acum, o s-o caut prin ce am Cehov, din ce scrii e o mica bijuterie. Craciun fericit.
.-= Cinabru´s last blog ..Craciun fericit =-.

isuciu spunea...

Cinabru:
Eu am gasit-o intr-o editie din BPT din 1963. Am si volumul cartonat scos recent la Polirom “Logodnica si alte povestiri” dar acesta nu contine aceasta povestire de Cehov si nici altele delicioase.
Iti urez si eu un Craciun fericit !

chrysallidis spunea...

Craciun fericit! linistea si bucuria sa fie peste tot in jurul tau.

isuciu spunea...

chrysallidis:
Si eu iti doresc tie un Craciun fericit!

Liviu Drugă spunea...

Mai tarziu, dar inca la timp (pe care mi l-a intarziat conexiunea UPC-ista) - Sarbatori Fericite! :)
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Repezeala, greseala, potriveala =-.

isuciu spunea...

Liviu Druga:
Sarbatori fericite! (Aseara am avut o pana de curent de vreo doua ore jumate, ca-n vremurile lui Ceasca ! Daca l-au omorat de Craciun!!)

CosminT spunea...

Sarbatori fericite si La multi ani!

PS: Am cam lipsit in ultima vreme, sper sa pot trece mai des pe aici.

PS2: Las si eu un colind:D
http://www.youtube.com/watch?v=WIVp05sEPhE&NR=1

isuciu spunea...

CosminT:
Sarbatori fericite Cosmin! Ti-am simtit lipsa!

Sherly Zurkus spunea...

This blog is great. How did you come up witht he idea?