romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 18 ianuarie 2010
La Los Angeles filmul Avatar a câştigat Globurile de Aur (ediţia 2010) la două dintre cele mai importante categorii - cel mai bun film şi cel mai bun regizor.

Povestea este foarte simplă. El este de-al nostru, pământean get beget şi puşcaş marin iar ea este pandoreancă. Sigur că povestea are şi un context. Dar totul este imagine. Şi ai nevoie de nişte ochelari ca ai lui Vadim Tudor.

Când s-a proiectat primul film făcut de fraţii Lumière şi trenul venea de pe ecran spre oamenii din sală, unii au vrut să fugă. Acum la filmul Avatar cu tehnica 3D, ai senzaţia că eşti chiar acolo, în mjlocul bătăliei.

Dar e realitate sau e senzaţie ? Dacă l-am întreba pe George Berkeley ne-ar răspunde că nu există realitate. Noi trăim numai nişte percepţii din capul nostru. Elevii filozofului l-au lovit cu pietre şi nu l-au lăsat să se vaiete, spunându-i că are doar nişte senzaţii, în realitate nu-l loveşte nimeni cu nimic.

Care ar fi meritul lui James Cameron ? Că a inventat o floră şi o faună stranii şi senzaţionale. Insulele plutitoare. Pe locuitorii Pandorei – cam ca nişte oameni - pisici. Nişte cârcotaşi comentează că ideea este furată din ciclul de romane scrise de fraţii Boris şi Arkadi Strugatki, în anii "60 ai secolului trecut, in URSS, sub titlul "Lumea la amiază”.

Unele aspecte îţi stârnesc zâmbetul dacă n-ar veni peste tine lumea aceea de pe ecran vâjâind ca vijelia şi ca plesnetul de ploaie. Părerea mea este că filmul Avatar este o poveste pentru copii de toate vârstele iar noua tehnică este un element indispensabil. Mai precis, fără procedeul 3D această peliculă ar fi fost un dezastru.

4 comentarii:

als spunea...

(totusi, nu ma pot abtine :)):

elful bi-polar te acuza - & il acuza si pe ctp - k l-ati plagiat!
dar asta nu e tot:
zice k sintagma 'suspension of disbelief' este a lui... peter jackson!!!
adik, mega-LOL!

ok, elful nu e un 'cultural', kiar el a recunoscut-o, da macar (zice k) 'le are' cu internetul, right?
pai atunci putea da un search k sa afle k sintagma respectiva (ultracunoscuta in cultura literara anglo-saxona) e veke de 200 de ani, ea apartinindu-i lui coleridge...

'cine era coleridge'?
eh, un poet, si el... ;)

ps vei vedea in curind poze din uruguay pe liternet

isuciu spunea...

Leo:
Da’ in ce publica el? In New York Times? Leo, eu nu simt nicio tentatie de a vizita blogurile acestea cu « energie violeta » . Nu ma intereseseaza deloc. Te las pe tine sa te delectezi si sa reactionezi, fiindca ai calitatea de a patrunde in locuri insalubre fara sa te murdaresti, din contra, stii sa faci si curatenie. In afara de asta, ei chiar asta vor – sa li se dea atentie. La mine nu tine sa le fac jocul, fiindca indivizii ma plicti ingrozitor. Din partea mea pot sa se chinuie cu orice tampenie. Ce-ar fi ca in drumurile mele prin oras sa citesc injuraturi scrise pe ziduri si apoi sa mazgalesc si eu p-acolo : « Ba p-a ma-tii !» . Ma multumesc sa ma amuz copios la raspunsurile tale catre acesti nefericiti. Succes in Tara de Foc ! Poate vedem niste poze si de pe acolo. Suerte ! :)

Ana spunea...

Foarte buna cronicuta. Daca te uiti la Avatar fara ochelari, ce mai ramane din el?
.-= Ana´s last blog ..Identitati, Dumitru Solomon =-.

isuciu spunea...

Ana:
Ar trebui inventati ochelari de contact pentru 3D!