roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 20 ianuarie 2010

În Cotidianul din 19 ianuarie 2010 apare următoarea ştire:
O versiune nouă a romanului "Anna Karenina" de Lev Tolstoi, în care apar roboţi şi androizi, va fi lansată de Quirk Books din SUA. Editura americană a înregistrat deja un mare succes cu volumul "Mândrie, prejudecată şi zombie".

Oare aceste adaptări – care seamană cu o bătaie de joc – vor aduce cititori către operele originale ?

Aceşti realizatori caută o poveste. Întrebarea este de ce nu se organizează concursuri de scenarii originale, sau de ce nu scriu ei ceva nou ? De ce se reciclează eternele poveşti? Vremea pe care o trăim este plină de evenimente surprinzătoare.

Oare de ce nu se găsesc mari creatori (sau chiar mai mici) în literatură sau în film, care să descifreze direcţia în care se mişcă omenirea în general şi arta în special? Sunt multe voci care spun că romanul va dispărea. La film nu e problemă, că se va extinde tehnica 3D. In mod sigur filmele porno 3D vor avea un mare succes comercial (deşi eu cred că vor arăta ca nişte filmări de operaţii de apendicită).

Sau se vor realiza ecranizări întitulate: „Romeo şi Julieta din material plastic”, „Iosif şi fraţii săi marţieni”, „Război şi pace pe Lună” sau „Hamlet în Cosmos”. Există însă destule personaje actuale care pot fi surse de inspiraţie pentru scrierea unor cărţi ale epocii noastre.

Misterele medievale lovesc din nou: flacăra violet, persoane malefice, obiecte cu proprietăţi supranaturale. Meşterul Aleodor Manolea încărcat cu o energie inexplicabilă. Dacă s-a scris Cartea cu Apolodor (Gellu Naum), de ce nimeni nu s-a apucat să-l imortalizeze pe domnul Aleodor Manolea? Titlul este deja gata : Cartea cu Aleodor.

11 comentarii:

Ana spunea...

Pentru ca e mai usor sa iei ceva de-a gata. De ce nu se mai fac prajituri de casa si au succes alea cu E-uri? Asta asa, ca o comparatie fara legatura prea mare cu cartile.
.-= Ana´s last blog ..Identitati, Dumitru Solomon =-.

isuciu spunea...

Ana :
Unii nici n-ar mai manca prajituri fare E-uri! :)

Liviu Drugă spunea...

Nu! Orice punere in discutie, contestare, parodiere, adaptare, re-interpretare, etc a unei creatii artistice este in beneficiul acesteia. Atata vreme cat ramane pe teritoriul esteticii, totul este permis. Inacceptabil insa devine atunci cand extremismul ideologic isi aduce argumente din sfera estetica.

Si contestarea "dilematica" a lui Eminescu se inscrie in aceeasi paradigma. As vrea sa vad un Razboi si Pace pe Luna sau un Hamlet cu animale. Niciuna din eventualele realocari semantice nu ar prejudicia statutul operei lui Shakespeare sau lui Dosto :) ci exista posibilitatea ca doar asa unii sa descopere geniile trecute.

isuciu spunea...

Liviu Drugă:
Bine spus, daca versiunile raman in sfera estetica. Dar personajele si operele originale nu pot fi modificate. Sunt creatii noi, discutabile. Poate au valoare de reclama. Dar Anna Karenina trebuia sa fie un nume inregistrat la OSIM-ul rus.

Liviu Drugă spunea...

Sa vedem cum arata si pe urma discutam cat au mai ramas de... estetice :)

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Este adevarat ca trebuie judecat fiecare caz in parte : cum se descurca Romeo cu o Julieta din cauciuc etc. :)

dadatroll spunea...

Ca pana si Avatar e copiat dupa Scrisoarea treia de Cosbuc.

isuciu spunea...

dadatroll:
Dupa sau inainte ?

dadatroll spunea...

Dupa ca Cosbuc a murit de mult navea cum sa se ia el dupa Avatar. Da faza aia cu raul ramul mie prieten numai mie iara tie dusman tieste din Avatar e clar copiata dupa Scrisoarea treia.
.-= dadatroll´s last blog ..Deci concurs =-.

isuciu spunea...

Vai de mine ! A murit Cosbuc ?

dadatroll spunea...

Hai mey ca aia tot omu stie carea facut macar decat clasa noua. Sau tu nai facut liceu ai sarit direct la faculta? Miar placea si mie sa fac asta da pana atunci tot in liceu sunt. Vorba lui ala din Naufragiati: liceu te ingroapa de tanar.
.-= dadatroll´s last blog ..Deci concurs =-.