romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
marți, 9 februarie 2010

În curând va apărea pe piaţă cartea de memorii ale regretatului Adrian Marino, „Viaţa unui om singur”. Autorul a lăsat cu limbă de moarte (ce limbă o fi aia ?) dorinţa de nu i se publica volumul decât după cinci ani de la moartea sa.

Într-un articol din Evenimentul zilei din 8 februarie se spune : cartea dărâmă, pe un ton extrem de caustic şi de virulent, majoritatea personalităţilor noastre culturale, de la George Călinescu, căruia i-a fost asistent la Iaşi, la Constantin Noica, Mircea Eliade, Emil Cioran, ajungând la „triada culturală de astăzi”, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, H.-R. Patapievici.

Ziarul sus-amintit dezvăluie câteva verdicte emise de Adrian Marino :

Despre Eugen Simion

„Eugen Simion, un carierist implacabil, un parvenit, un intelectual la prima generaţie. Cu unele calităţi şi un defect: parvenirea socială”.

„Cel puţin un Vadim, un Adrian Păunescu, oricât de respingători ar fi, sunt totuşi parcă mai sinceri în fanatismul lor abject decât acest ipocrit inegalabil.”

Despre Dinescu

„Biata Românie şi biata tânără democraţie românească, în care unii dintre purtătorii săi de cuvânt şi lideri de opinie sunt de calitatea unui golănaş suburban gen Dinescu.”

Despre Andrei Pleşu

„Mi se părea ridicol a fi exclus din literatura română de acest moralist cu lipsă la cântar care împrumută de la alţii titlul unei cărţi („Minima moralia”) fără s-o declare.”

Despre Gabriel Liiceanu

„Liiceanu devine conştiinţa naţiunii. Al său «Apel la lichele », supremul manual de etică civică. O astfel de mentalitate transformată în monopol cultural este plină de implicaţii nocive.”


Personal nu sunt de acord cu virulentele caracterizări ale lui Adrian Marino, care atacă singurele figuri remarcabile pe care le avem. Şi la fel de valoros a fost şi necruţătorul cărturar. Sigur că Adrian Marino a expus nişte argumente şi analize, dar mie mi se pare o atitudine de canibalism. Cred că pornirile viscerale i-au întunecat judecata obiectivă. Păcat.

18 comentarii:

Razvan van Firescu spunea...

Eu chiar astept cartea sa vad cu ce fel de argumente ataca. Sunt curios de backgroundul care l-a facut sa devina asa violent si saritor la beregata si sistemul de valori pe spatele caruia deconstruieste si daca ofera vreo solutie.
Din pacate, nu imi pare deloc aberante parerile lui si tind sa ii dau dreptate in unele.
Problema consta in, repet, ce urmeaza dupa denunt si infierare, ca de distrus, si vedem asta foarte bine dupa 20 de ani de la revolutie, se poate distruge foarte usor, dar avem ce pune in loc?
.-= Razvan van Firescu´s last blog ..AVATARi sunt Doamne toti! =-.

isuciu spunea...

Razvan van Firescu:
Eu imi amintesc ca Adrian Marino a avut dispute pe la televiziuni cu alti oameni de cultura. Polemici in presa culturala. Poate ca a avut dreptate in unele cazuri. Eu nu sunt de acord cu criticile sale la adresa lui Cioran, Plesu, Liiceanu. Patapievici ramane de asemenea o figura proeminenta (publicistica lui este insa catastrofala !)

Razvan van Firescu spunea...

Subscriu opiniei tale referitoare la Patapievici.
Astept cartea pentru a putea avea o opinie finala.
Nu stiu nici ce nu ii place concret la Plesu sau la Liiceanu.
Ca si absolvent de filosofie astept si "sistemul" raposatului Adrian Marino pentru a vedea carui canon se supune el si nu se supun mai sus numitii.
Vreau sa vad concret ce anume denunta si in baza a ce.
Incep sa simt din ce in ce mai acut ca nu mai avem nici ce schimba, nici ce pune in loc si ca iubim scandalul dar uram scandalagii.
.-= Razvan van Firescu´s last blog ..AVATARi sunt Doamne toti! =-.

isuciu spunea...

Razvan van Firescu :
Intransigenta sa era mai mult de natura etica decat estetica. Un scandal e poate bun uneori, pentru ca repune in discutie subiecte considerate tabu. Cum a fost cu Eminescu in Dilema. Puteam sa discutam si fara sa vedem ce-o fi scris A. Marino in cartea sa. Cazuri ca ale lui Liiceanu sau Plesu. In comunism, luptatori contra dictaturii. Clar ! In prezent, admiratori ai unei persoane inculte si primitive, antidemocratice prin formatie si respiratie :-O .

Liviu Drugă spunea...

Ce ataca Marino si pe cine, in ce fel, asta e o problema de discutat dupa aparitia cartii (iar in unele cazuri noi suntem prea departe de realitatea etica si morala a domnilor criticati sau comentati) Mie mi se pare mai interesant cum autorul si-a luat aceasta distanta in timp pentru a-si publica aprecierile. Ma intreb, fara sa imi gasesc un raspuns clar pe masuria intelegerii mele de acum, cum si-a gandit Marino timpul: inainte si dupa moartea sa, inainte si dupa cartea lui. Ce a fost in capul acestei ilustre personalitati a culturii noastre cand a scris si, mai ales, cand a decis momentul publicarii cartii?
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Scrii fara chef, fara chef iese =-.

Liviu Drugă spunea...

Cred ca eu nu o sa mai comentez la tine pentru ca nu imi apare textul :)
Si scrisesem ceva misto
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Scrii fara chef, fara chef iese =-.

Liviu Drugă spunea...

:)) M-am prins: intai se publica comentariile mai scurte si apoi cele mai "groase". La naiba, greu cu procesarea asta :)
Si mai clar: o sa mai comentez, dar voi fi mai rabdator cu tehnologia mileniului 3 - sunt prea rapid pentru ea.
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Scrii fara chef, fara chef iese =-.

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Liviu, nimic nu se pierde.Te rog sa ma scuzi, comentariul ti-a intrat la spam. Automat. Nu stiu de ce. Dar l-am scos. Eu te rog sa mai comentezi la mine, pentru ca ma intereseaza parerea ta. O sa vedem ce-a scris Adrian Marino. Mi-ar placea sa stiu ce zici tu ACUM despre oamenii nostri de elita, sunt oare ei obiectivi ?

voroncas spunea...

parerile lui marino nu-s deloc surprinzatoare - si nici noi -, daca ati citi(t) eseurile lui (jurnalele 'intelectuale', de calatorie, interviuri etc.), deci daca sunt contextualizate viziunilor lui mai largi sau, de ce nu, anumitor obsesii culturale. de pilda, marea 'tragedie' cu calinescu - si o explica fara sa insemne ca-l apreciaza mai putin - e ca nu poti iesi, vorba aia, cu el in europa; ca e 'depasit', ca ar fi, pentru critica europeana, un fel de faguet. etc.

marea framantare a lui marino era de a depasi cu demnitate complexul provincialului intelectual, de colonizat cultural etc. intamplator sau nu, el a facut-o si in mod real, nu doar teoretizand. sa ne gandim numai cate lucrari - si nu pe teme minore, 'provinciale' - are publicate . a fost un enciclopedist impresionant, probabil printre ultimii; un exemplar nu prea la moda, ce-i drept. in fine, a fost si un om cu o verticalitate morala exemplara; un 'dubios' in comunism.

daca citim cu atentie jurnalele lui, chiar si acolo unde nu da nume, se pot intui personajele. iar simion e deseori vizat (si nu e de mirare, de altfel). in "carnete europene". in timp ce si simion, la randul lui, trimite ironii spre marino, din nou fara a numi exact, in "jurnal parizian".

eh, poate n-am fost atat de coerenta (si 'argumentata' pana la capat) pe cat as fi vrut, pentru ca l-am citit - si-l citesc - pe marino mereu cu mare satisfactie. si-l apreciez probabil si 'emotional', dar fara sa ma departez prea tare de realitate, in mod cert. :)
.-= voroncas´s last blog ..concurs bliterar (im)perfect =-.

isuciu spunea...

voroncas:
Multumesc pentru interventia ta. Stiu ca atitudinea lui A. Marino nu este o noutate. Spui foarte bine : „marea framantare a lui marino era de a depasi cu demnitate complexul provincialului intelectual, de colonizat cultural etc”. Era din stirpea lui Pentru Cretia, dar acesta din urma nu era framantat de lipsa lui de universalitate. Pentru ca in realitate nu e stabilit in mod categoric cine e de vina de ramanerea unor opere ale unor carturari de marca in limitele granitelor tarii. Poate ca Marino are in mare masura dreptate.

dadatroll spunea...

Eu nunteleg cum unu carei inca la liceu e asa de celebru si nici macar nu canta. Ca ma rog daca canta si se dezbraca si era femee si era la liceu mai inteleg. Da asta nici nare formatie nici nu canta in Vama nui nici femee nici Tudor Chirila si parca are si saizeci de ani. Si inca nici na terminat liceu? Hai sa fim seriosi ca in primu rand pana si eu am sal termin pana la saizeci de ani.
.-= dadatroll´s last blog ..Deci concurs =-.

Liviu Drugă spunea...

isuciu: nu, nu cred ca elitele sunt in mod obligatoriu obiective. Isi platesc si ei politele unul altuia. Nashpa e ca masele transfera asupra operei comentariile negative facute autorului ei. Si cand aceste comentarii vin din partea unei autoritati, lucurile, in mintea omului de rand, se complica foarte tare. Ei, dar asta e viata, nu?
Intr-un fel, e de inteles: nimeni nu traieste numai printre carti. Desi, in multe situatii, nu ar fi rau deloc un asemenea trai :)
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Scrii fara chef, fara chef iese =-.

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Sigur că şi intelectualii de elită sunt subiectivi. Anumite lucruri nu se pot vedea într-un timp scurt. Dar după un lung şir de dezvăluiri de caractere, toată lumea poate vedea „ca imparatul e gol”. Dar sa fii un om deosebit – cum sunt cei de care tot pomenesc - si sa nu vezi nimic mi se pare de neinteles. Adica nu pricep eu :-O .

Liviu Drugă spunea...

Cine sunt deosebitii? Si cine nu vede nimic? N-am inteles, poate mai dezvolti putin
.-= Liviu Drugă´s last blog ..Scrii fara chef, fara chef iese =-.

voroncas spunea...

p.s. memoriile lui marino au aparut deja. desi se anuntau in martie, nu? eu mi le-am luat cu mare nerabdare. :) sa stim macar despre ce vorbim, pana la urma. spor la lectura!
.-= voroncas´s last blog ..cultura literară pă înțelesul tuturora =-.

isuciu spunea...

voroncas:
Si eu mi le-am cumparta chiar azi. Abia acum putem vedea
ce-a scris. Spor la citit iti urez si eu - (voi lasa alte carti incepute!)

Adar M. spunea...

Adrian Marino se refera la calitatea umana a celor amintiti in carte si mai putin la opera. El insusi era un tip mai mult decat dificil, cu o superioritate afisata permanent, incapabil sa sustina o polemica atata vreme cat adevarul unic ii apartinea, insa despre morti numai de bine...
.-= Adar M.´s last blog ..Penelisti, rugati-va pentru sanatatea lu' Basescu! =-.

isuciu spunea...

Adar M.:
Important este in ce masura Adrian Marino are dreptate. Pe el putem sa-l lasam sa se odihneasca in pace, dar spusele sale trebuie analizate. Mai ales ca este vorba de o multime de provocari, nu ?