romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
vineri, 30 aprilie 2010
Dacă citeşti această carte poţi să ai impresia că ai luat-o razna. Te trezeşti într-o societate de troglodiţi, de oameni suferind de foame, de frig şi de boli, dar care nu e străină de mijloacele tehnice moderne – maşini, automate etc. Şi acest loc se află situat în inima Londrei. Acest centru citadin, fost  Hampstead, a rămas numai o insulă numită acum Ham.

Apoi, parcurgând paginile te-ntorci în timp şi ajungi în Londra anilor 2002 – 2003. Un şofer de taxi, Dave Rudman, copleşit de probleme familiale, de necesitatea lucrului fără pauză pentru a-şi plăti rata la maşină, de alcoolul şi stupefiantele care le folosea în exces, începe să vadă lumea ca într-un coşmar. Totul capătă dimensiuni colosale, parbrizul taxiului devine bolta cerească, volanul –  o cruce pe care zaci răstignit, soarele – lampa de ceaţă :-O.

Nu mai foloseşte orele pentru delimitarea timpului, ci stabileşte trei perioade ale zilei: primul tarif în primele ore de lucru ale dimineţii, al doilea după prânz şi al treilea pentru perioada nopţii.

Am vrut să las naibii lectura asta a unei proze bezmetice, dar curiozitatea m-a îndemnat să merg mai departe. Iar m-am catapultat în viitor şi-am dat de aceleaşi personaje ca în timpurile noastre din Londra. Dar nişte aspecte deveneau groteşti. Uciderea lui Pişpirel. Pentru mâncare. I se spunea că n-o să mai dureze mult şi după ce va fi înjunghiat nu va mai simţi nimic.

Pişpirel vorbea cam peltic şi greoi. Ca un motoi. Iar sacrificarea lui va salva de la la foame zeci de londonezi din insula Ham. Plus că se va prepara din el celebrul ulei de motoi, atât de folosit şi de apreciat. Societatea este condusă acum de nişte persoane cu mare autoritate, precum Şoferul sau Taximetristul.

Termenul cerut de protocol pentru adresarea către aceste persoane era Retrovizorie care însemna Excelenţă sau Sfinţenie. ^:)^Cine era vinovat de necredinţă faţă de Dave era tras pe volan într-o piaţă publică. După această pedeapsă  puţini mai scăpau cu viaţă.

În Londra la început de veac, taximetristul Dave Rudman scrie o carte în care stabileşte principiile de bază ale societăţii viitoare. Scrie această carte în timp ce ajunsese într-un spital de psihiatrie:O). După câteva sute de ani de la dispariţia lui Dave cartea este descoperită şi devine biblia noii societăţi.

Cartea lui Will Self (sau a lui Dave?) este o satiră. Şi parcă e scrisă cu bisturiul; autorul născoceşte o lume plină de prejudecăţi, călăuzită de credinţe absurde şi măcinată de fapte abominabile.

Această lume imaginată este, în mod paradoxal, foarte credibilă. Deoarece mentalităţile unor oameni fără minte, superstiţiile, răutăţile, ipocrizia şi cruzimea sunt uşor de recunoscut şi depistat chiar în prezent. Este clar că Will Self este un mizantrop. Şi că urmează viziunea lui Jonathan Swift.

12 comentarii:

Liviu Drugă spunea...

"Suna" bine cartea asta, imi place balamucul de care zici aici. Dupa ce am citit Cucul si Pupaza si Cum traiesc mortii, as incerca-o si pe asta, candva. Self are ceva in capatzana aia :) de romancier care imi place.

ryana spunea...

dar "invingatorul este intotdeauna singur"de Paulo Coelho,ai citit?...
.-= ryana´s last blog ..pe scurt... =-.

isuciu spunea...

ryana:
Nu. Dar eu nu cred ce spune in titlu. Invingatorul poate fi mereu si neoficial alaturi de o doamna blonda. Pana i se termina mandatul \:D/ !

isuciu spunea...

Liviu Drugă:
N-am vazut atat spirit satiric de la Swift incoace ! Iar scrisul lui Self te loveste dar te si fascineaza in aceeasi masura.

Liviu Drugă spunea...

@isuciu & @ryana: Iar doamna blonda, de obicei tanara, nu e obligatoriu mereu aceeasi. :))

isuciu spunea...

Liviu Drugă:
Cel mai misto ar fi o blonda si o bruneta.Adica doua.Dar nu e cazul la omu’, ca dupa o sticla de whisky vede dublu.

ryana spunea...

=))..uite ce frumos e pe aici!..mai cu o blonda,mai cu o bruna,cel mai sigur este insa whisky-ul,in lipsa de mandat:))..ma rog, nu stiu ce va zic nevestele,insa lasand cele omenesti si firesti deoparte:),totusi,va recomand aceasta carte amintita mai sus,dupa a mea parere cea mai buna din tot ce am citit pana acum de acest autor..ca un reper..sa citez ceva din a ei prefata.."Acesta nu este un thriller,ci un portret necrutator al situatiei in care ne aflam..De cateva decenii,traim intr-o cultura care privilegiaza faima,banii si puterea.Multi au ajuns sa creada ca sunt singurele valori ce merita cautate,fara sa-si dea seama ca cei care fac jocurile,in spatele cortinei,raman anonimi,stiind ca cea mai eficienta putere,e cea care trece neobservata-pana cand e prea tarziu si sunt prinsi in capcana..Cartea mea este despre aceasta capcana”spune autorul..si adaug eu..de ar stii in ce capcana suntem prinsi noi astia anonimi fara putere!..dar desigur ca stie din moment ce este cine este:)…
.-= ryana´s last blog ..pe scurt... =-.

isuciu spunea...

ryana:
“noi astia anonimi fara putere!” spui. Noi avem foarte multa putere dar nu stim s-o folosim in ziua votului. Dovada situatia in care ne aflam. ~X( Nu ne-a fortat Obama sau Putin sa punem stampila intr-un loc sau altul. Nu altii sunt de vina pentru tampeniile noastre !

ryana spunea...

nu,hai sa nu ne culpabilizam..masinaria de vot a noastra a celor fara de putere,a functionat..sa ne amintim,anii din urma,cand,era gata gata sa iasa Vadim presedinte,da?..si spiritul romanesc s-a unit provocandu-i si pe cei mai inversunati opozanti ai lui Iliescu[pe unde m-am aflat si ma mai aflu si eu]au mers la vot sa nu iasa"nebunul":))cum ii ziceam noi,cei de prin zona..sau cand sa iasa Nastase,da?..problema la noi nu este indiferenta..problema este ca nu avem lideri adevarati..nu ies in fata oamenii cu adevarat oameni..asta ptr.ca din pacate pe cei buni ii "trage"inapoi bunul simt,sau sunt inlaturati de cei ce stapanesc mai mult arta manipularii..cam asta este parerea mea…
.-= ryana´s last blog ..ce zi!:)............ =-.

isuciu spunea...

ryana:

Ai dreptate!

Razvan van Firescu spunea...

Este trecuta de ceva timp pe lista cartilro de citit, atat ea cat si cartea lui Grossman Viata si destin.
Abia astept sa gasesc putin timp si sa ma bag in ele.
:)

isuciu spunea...

Razvan van Firescu:

Se merita ! :) Cartea lui Grossman n-am citit-o inca, dar urmeaza.