roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 27 mai 2010


Românii s-au schimbat fundamental în prezent faţă de perioada interbelică ? În fotografiile epocii lumea care trecea pe Calea Victoriei era elegantă şi se distingeau figuri vesele, destinse. Când apărea câte-un ţăran (recunoscut după port), omul avea ţinuta dreaptă şi capul sus, privind semeţ în jur. Nu arăta precum cocoşaţii de la CAP. Era altă lume.

Acum dacă te abordează vreun provincial ponosit să întrebe săracu’ de vreo stradă din Bucureşti, îl priveşti cu suspiciune. Dimineţile nu se poate să nu auzi înjurături prin mijloacele de transport în comun şi expresii ca « Ce fă, te-ai sculat cu fundu-n sus ? » şi altele. Înghiontelile şi luptele pentru scaune sunt mai ceva decât bătăliile fetelor în bazinele cu noroi.

Capetele şoferilor scoase pe ferestrele maşinilor din traficul nostru infernal împroaşcă blesteme apocaliptice. Nimeni nu cedează niciun centimetru în favoarea altuia. Motoarele automobilelor hârăie, mârăie, roţile scrâşnesc, clacsoanele te asurzesc; este o minune că la capătul unei străzi strangulate de aglomeraţia de maşini nu rezultă un maldăr imens ca o instalaţie modernă dintr-o expoziţie de artă modernă.

După amiază oamenii întorşi de la serviciu arată ca ieşiţi din abataje. Figuri nervoase şi obosite, voci ţipând în telefoanele mobile : « Încălzeşte dracu’ mâncarea aia că vin acasă, vaco ! » etc.

La coborârea din metrou toată lumea vrea să iasă în acelaşi timp pe uşă, concomitent cu altă mulţime care vrea să intre.

Toate acestea contrastează incredibil de mult  cu ceea ce povesteşte Alex Leo Şerban :

Aici, străduţele sînt atît de înguste încît, pe unele porţiuni, tramvaiul 28 (= cel mai celebru tramvai din lume) circulă numai pe o linie, are semafor şi trebuie să aştepte să se facă verde ca să poată reporni. Inevitabil, dacă o maşină, o furgonetă (nu mai zic vreun camion) se aventurează pe linia de tramvai, se blochează totul: riveranii scot capul pe geam, călătorii din tramvai îşi lungesc gîturile, vatmanul face manevre mici şi prudente, şoferul încurcă-lume îşi ajustează oglinda retrovizoare (sau face marşarier), iar unii trecători se opresc să dirijeze manevrele; ce este formidabil e că nimeni nu se înfurie, nu înjură, nu ţipă: toată lumea dă un sfat, o părere, o mînă de ajutor pentru deblocarea străzii - cu solicitudine şi bună-dispoziţie. Fatalitatea i-a obişnuit cu astfel de situaţii, iar înţelepciunea care vine din fatalitate i-a învăţat că e mai bine să conlucreze decît să se certe. (Fragment din Scrisori din Lisabona (4) publicat de Alex Leo Şerban în Liternet.)

9 comentarii:

ryana spunea...

si pe mine ma uimeste faptul ca desi se spune ca vezi doamne traim in apogeul civilizatiei,majoritatea concetatenilor nostri[ca despre alti semeni de peste granite nu cunosc,[eu ramanand “pironita”in peisajul mioritic local,si folclorului afferent:)..]parca vor cu tot dinadinsul sa demonstreze teoria darwinista,si anume aceea cum ca originea omului este maimuta..[asta ptr.cei care imbrancesc,dau din coate sa ajunga unde vor]..pentru altii posibil in mintea lor au origini in papagali,ce de dragul de a arata ca sunt si ei oameni imita jargonul primitv de exprimare trimitand cat mai des la origini pe toti ce-i nimeresc prin cale[vezi, du-te-n…matii etc…]…ma gandesc cum ca noi nu ne traim de loc viitorul ci permanent trecutul,altfel nu-mi pot inchipui de ce omenirea nu evolueaza decat in tehnica ,dar ca personalitate, ramane adepta epocii primitive….

isuciu spunea...

ryana:
Sunt oameni care l-au votat pe Basescu si acum il injura. Ce fel de creier au astfel de fiinte ? Sunt la fel ca si Comandantul suprem care spune senin: "Am gresit!". Si e vorba de aspecte de viata si de moarte ale populatiei !

ryana spunea...

lasand deoparte faptul ca eu nu am mai fost la vot de cand a trebuit sa fiu cu tara,adicalea sa nu iasa nebunul,si precum mireasa data cu forta,am pus singura stampila pe cel zambaret,...la afirmatia ta as raspunde..oare nu asa procedeaza excrocii sentimentali?..mai cu "frati romani",mai cu "mai oameni buni"..nemaivorbind,cate o cruce mare facuta pe la manastirile si bisericire cu sonor,ca pe acolo e marele popor..si cea mai tare faza..lacrima aia varsata intru sacrificiul sau pentru prietenul ce in suferinta poza [vezi stolojean]..si mai e nevoie de alte exemple in a zugravi tabloul imbrobodirii neamului cel ce cu patima traieste melodramele "mizericordioaselor"telenovele,si a OTV-ului citire[ei crezand ca acolo sumt ozn-urile:)..],si daca mai pui ca na,si natura asta dete mai multe femei pe metru patrat in asta tara,precum si barbati pensionari ce la fel sunt in nr.coplesitor fata de cei tineri,ce majoritate au plecat din tara..si hai ca nu ma mai opresc,soacra ce sunt:)...

isuciu spunea...

Ryana:

Escroci sentimentali? Banditi pur si simplu ! Au furat din banii publici de nici n-au nevoie de salariu si vor sa acopere gaurile cu banii pensionarilor!

ryana spunea...

nimic mai adevarat din ce spui!..mai adaug..de fapt ideea de a se taia pensiile,este al dr.Mengele-Vladescu,ce la inceputul mandatului preconiza ca timp de un an vor iesi din sistem doua milioane de pensionari....cum?iata o intrebare gen"manastire intr-un picior,ghici ciuperca ce-i?"..daca s-ar mai verifica si listele de prin spitale,in urma ingrijirilor ce se acorda,si cati bolnavi sunt tratati cu o anume directie...cred ca taman bine ii iese bugetul marelui finantist...trist dar adevarat..asta-i tara;asta-i viata..legea spartana iata cat de actuala este..insa cu alta fata desigur....
.-= ryana´s last blog .."cuget, deci exist!":) =-.

ryana spunea...

si desigur erata mai sus..escroci*..scuze!
.-= ryana´s last blog .."cuget, deci exist!":) =-.

Scaune spunea...

cred ca suntem mai rau ca atunci

El Desdichado spunea...

Nu trebuie sa ne lasam sedusi de mitul varstei de aur interbelice. Avea si societatea aceea destule bube, insa trebuie sa recunoastem ca fata de epoca in care traim, atunci parca viata avea ceva mai mult farmec. Am senzatia ca atunci se puneau bazele unei tari in care la un moment dat s-ar fi putut trai oarecum normal. Daca nu ar fi survenit fractura comunista, cred ca Romania ar fi devenit nu o tara ca soarele sfant de pe cer (Slava Domnului) dar o tara cu un nivel de civilizatie decent, cu o cultura sanatoasa, o tara unde traiul de zi cu zi n-ar fi fost o umilinta continua (cum a fost in comunist si este in mare parte si azi).

isuciu spunea...

El Desdichado:

In mod sigur viata avea mai mult farmec. Nu degeaba i se spunea Bucurestiului Micul Paris. Partea cea mai proasta a atmosferei de azi este cinismul fara margini.