romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
sâmbătă, 26 iunie 2010
„Ce mai rămâne din cultura franceză” este un volum polemic. Scrisă (în prima parte) de un american bun cunoscător al literaturii franceze, Donald Morrison, cartea analizează starea culturii franceze în prezent. Şi concluzionează că literatura şi cultura franceză este în decădere.Adică se deosebeşte substanţial de trecut. „ Deşi francezii nu au inventat romanul, au dominat acest gen literar din secolul XIX - lea până în secolul XX : Stendhal, Balzac, Hugo, Dumas pere (să nu se înţeleagă fructe, ci tată ) et fils, Flaubert, Zola, Proust, Celine...” spune Morrison.

El mai spune că literatura franceză a început să de deterioreze pe la mijlocul secolului XX, odată cu apariţia Noului Roman. Pentru că Noul Roman îşi propunea să submineze convenţiile literare în vigoare – verosimilitatea şi intriga, folosind experimente ameţitoare şi confuze. Autoficţiunea a fost considerată o mare problemă .

A povesti o relaţie amoroasă, drumul cu metroul etc., totul devine foarte uşor.Nu e nevoie de documentare, de dezvoltarea unor personaje universale. Acum toată lumea are impresia că poate scrie. Şi hop –ţop, postări pe Internet.

Aceeaşi viziune despre cultura franceză se găseşte în partea a doua a volumului – „Preocuparea pentru grandoare” – scrisă de Antoine Compagnon – în care autorul francez confirmă teoria lui Donald Morrison: cultura franceză e pe moarte. Compagnon arată că din lista scriitorilor traduşi în alte limbi decât franceză şi premiaţi, - Pascal Quignard, Michel Huellebecq, Yasmina Reza, Marie NDiaye, Julia Kristeva, Edouard Glissant,  Maryse Conde,  Assia Djebar, Jean Echenoz, Alain Mabanckou, - niciunul nu atinge grandoarea şi anvergura unor Flaubert, Proust etc.

M-a mirat faptul că nimeni nu-l pomeneşte pe Michel Tournier.

În postfaţa semnată de Horia Roman Patapievici, mi se pare că am găsit o opinie mai realistă. El spune : „În primul caz ( premisa declinului cultural) problema care se pune este cea a existenţei marilor artişti, care, fireşte, e diferită de chestiunea influenţei lor ori a influenţei culturii lor, pur şi simplu.Dacă ne întrebăm câţi Balzac, Flaubert ori Proust mai are azi Franţa, e cazul să ne întrebăm […] şi câţi Dostoievski au ruşii ori câţi Melville, americanii. Căci e bine să nu ne minţim singuri : francezii nu erau conştienţi  la 1860 de norocul de a-l avea pe Flaubert, nici americanii pe Melville, nici ruşii pe Dostoievski.” Corect. Pentru validarea valorilor, se cere timp.

38 comentarii:

mewsette spunea...

nu sunt de acord cu donald duck jim morrison. in general nu sunt de acord cu nicio parere vehementa si care stampileaza.
literatura francofona ( nu doar cea franceza) e bine-mersi. dar americanu'...doh...a uitat de unde a luat modelu' democratiei. :D

mewsette spunea...

s i asa ce m-am 'nervat: asta n-a citit in viata lui o poezie, o piesa de teatru. c'mon, dumas le fils? ...s'en va au diable !

isuciu spunea...

mewsette:

Dar pune o problema: mai este Franta centrul cultural al lumii cum a fost timp indelungat?

als spunea...

total de acord cu ce spune hrp: decaderea valorilor este cvasi-universala; pd alta parte, nu poti sa nu-i dai dreptate si lui morrison, intrucitva; franta a pierdut statutul de 'putere culturala dominanta' in favoarea sua... (cota artistilor nu mai este data de paris, ci de ny; romanul american este mult mai viguros decit cel francez - DAR: houellebecq poate fi vz k un fel de celine / nu la nivelul scriiturii, desigur)

ps editura art ma invitase sa prezint cartea impreuna cu hrp, pe 6.07; intrucit ed. art tocmai a publicat-o pe luciat, am refuzat invitatia.

mewsette spunea...

@dl.isuciu
dar nici america cu globalismul ei nu se poate numi un centru cultural...o spun eu care nici nu ies din casa:P eu sunt francofila, dar literatura anglo-americana mi se pare mai 'digerabila' decat raceala frantuzeasca; cu toate astea, mai sper: cuvintele n-ar putea vreodata sa scrie tot.
pe 28 e ziua domnului als:)
@dl. als, pacat ca nu v-ati dus.oricine ar fi luciat i-ar fi picat mai greu daca v-ati fi dus decat daca nu v-ati fi dus :(

mewsette spunea...

+ scuze ca ma bag unde nu-mi fierbe oala:"> #:-s

isuciu spunea...

Sigur ca nu numai literatura, dar si celelalte arte au gasit un nou centru mondial la New-York in loc de Paris. SUA avand un grad inalt de civilizatie a aspirat tot ce e mai bun in cultura. Dar luciat si-a publicat ceva ? Blogul cumva ? :))

isuciu spunea...

mewsette:

e mai bine ca nu stii cine e luciat.si nu e nicio pierdere!

Liviu Drugă spunea...

Eu compar viata a doi prieteni romani din cele doua tari. "Americanul" are bani, a divortat, s-a casatorit a 2-a oara "mai bine" si canta la chitara si pian, amatoristic, aproape in fiecare zi. "Francezul" e la al doilea copil, si-a luat casa in rate si nu mai citeste aproape deloc de cand a plecat din tara. Primul voia sa facem o emisiune radio duplex, pe net. Al doilea se intreaba cum de am timp sa ma ocup de blog, chiar si rar, in vreme de criza :)

isuciu spunea...

Liviu Drugă :

Bun subiect de roman. Dar intrebarea ramane : cum de mai ai timp de blog ?

Liviu Drugă spunea...

blogul e neimpozabil. inca! :))

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Vorbeste mai in soapta! :)]

als spunea...

@isuciu: luciat e coautoare (alaturi de inca vreo duzina de nume) la o antologie dspr prima tigara...
mi s-ar fi parut mai nostim sa fie dspr ultima - fie pt k pers. respectiva s-a lasat, fie pt k urma sa fie impuscata de un pluton de executie ;P

mewsette spunea...

iar ma bag unde nu-mi fierbe oala, dar...is not me, is the holly ...molly.
daca a putut sa scrie despre o chestie atat de nesemnificativa ( prima tigara se 'intampla' intr-un decor sau imprejurare destul de banala, si tre' sa mintim despre fericitul eveniment ca sa dea bine) ...alaturi de inca o gasca, asta spune tot. unii ar spune ca nu merit sa stau in locu' unde a calcat degetu' mic al doamnei, dar c'mon, sa scrii atatea amar de titluri fara pic de
umor
sare
piper
oregano
cuisoare
dibluri
nimicnimic
e nasol. si sa-ti mai mananci si timp pe un blog 'pretentios'...
scuze, sper ca nu e f suparat dl. als:) macar un pic sa nu.

mewsette spunea...

sa ma impuste pe mine cineva...un pluton de executie ar fi bine( ce am ras la gluma asta), dar aia din pluton sa arate bine:P
ca nu ma pot abtine: in ce film sau unde condamnata la moarte se dadea cu rouge a levres intr-o oglinda? era cu mata hari sau parca nu...era blonda sau nu... scuzele scuzelor.

als spunea...

aber naturlich, meine liebe - er was marlene d. in 'dishonoured'... iar oglinda era o sabie ;)

isuciu spunea...

Aha..."Primul meu fum"...Probabil despre ultimele ei fumuri, nicio vorba...

isuciu spunea...

luciat a fost un idol care scotea mult fum!

als spunea...

... si avea multe fumuri in cap! ;)

mewsette spunea...

Ich vergaß...aber das ist nicht möglich, nicht annehmbar...Und
Schönes Jubiläum! :o) <:-p

isuciu spunea...

lucia semneaza in volum Lucia T . Acum are doua in timp ce eu am doar una. De identitati e vorba! =))

El Desdichado spunea...

Am tot auzit discutandu-se despre cartea lui Antoine Compagnon, in curand o s-o ''bifez'' si eu.

Cred ca ti-ar placea si cartea lui Andre Makine- Franta pe care uitam sa o iubim. Desi e mai putin analitica decat cele 2, trateaza cam aceeasi problematica.

als spunea...

deci sa vezi ce kestie: intru eu alaltaieri pe blogu duduii zum, k sa fac misto de o postare anterioara a duduii capricoarna - care ne anunta, cu un 'empressement de parvenue', k abia asteapta sa puna mina pe romanul 'matei calinescu' (!) de radu petrescu. postez - dupa care, ce constat? k mie NU-mi apare comentariul, in skimb duduia zum 'modifik discret' postarea capricoarnei, punind 'iliescu' in loc de 'calinescu'... (bun, k dupa asta capricoarna multumeste k fraiera pt 'modificarea discreta' a 'doamnei' zum NU ne mai mira, lol).

dupa care, ce-mi zic eu? SIGUR s-a dus sa-si verse naduful pe sloblogul lui negut daniel ctin!
bingo: there she was :) (pt k 'dna' zum, vezi bine, ii comunicase k facusem misto de ea; pai nu? o mina spala pe alta...)

cu ac neasteptata ocazie am vz si ce mai scrie negut pe sloblogu personal... deci, acelasi mizamplas: negut, carevasazica, inconjurat - k un eunuc - de haremul de dudui semi-alfabetizate (dar completamente "bêtes"), intre care straluceste k un dinte de vipla intr-o gura de tractorist.
si negut scoate din el timpenii la greu...
1 pt k sint prieten cu razvan radulescu, 'rade' splendidul 'teodosie cel mic' al acestuia = previzibil;
2 prin asociere, 'rade' si extraordinarul 'moartea dlui lazarescu' (= unul dintre marile filme romanesti);
3 se lauda cu nu'sh ce 'descoperire' ar fi facut el in leg. cu 'ghepardul' lui lampedusa - numai k 'descoperirea' nu e decit furaciune in toata regula dupa propriile marturisiri ale traducatorului, regretatul tascu gheorghiu...;
4 in fine, il declara pe acesta 'mateIST' (= ROFL), moment in care bietul tascu probabil k s-a rasucit, oripilat, in mormint: termenul BINE-STIUT este acela de 'mateIN'...

deh, nu ne mai miram - totul e cum stiam :)

isuciu spunea...

ALS:
Matei Calinescu de Radu Petrescu ? :)) Capricoarna asta s-ar strica de ras daca s-ar putea vedea din exterior ! Iar zum da tarcoale mereu blogului meu (de 2 lei), fara sa comentaze ceva! I-as da drumul la interventii ca e o dulce, dar daca ea nu vrea ! Despre Negut nu pot sa spun nimic fiindca-mi provoaca voma! X_X

isuciu spunea...

Dar Antoine Compagnon are o alta carte fff valoroasa: Antimodernii. =D>

als spunea...

voma, voma, da macar de s-ar ineca el cu ea - k jimmi ;)

k prostu, dk nu e si fudul, nu e prost destul...

a citit aici, s-a grabit & a spirciit o postare (pe sloblog), in care mai da o data cu mucii-n fasole... cik 'mateIST' ar fi fanu lui mateiu, iar 'mateIN' se refera la opera. LOL. poate pe la el, la magurele! :)
si pt k, nu stiu dc, azi sint intr-o toana samariteana, dau citeva linkuri k sa inteleaga cum sta treaba; mai intii, ce zice agopian:

http://www.catavencu.ro/cresterea_nivelului_de_crai-3546.html

(al 2-lea paragraf)

acum, ce zice cosasu:

http://arhiva.dilemaveche.ro/index.php?nr=115&cmd=articol&id=752

(penultimul)

s.a.m.d.

iar ion barbu era, desigur, primul dintre mateINI ;)

El Desdichado spunea...

O stiu, insa probabil ca singura sansa e sa o citesc la BCU, pentru ca are un pret halucinant.
Ma intereseaza mai ales perspectiva lui Compagnon asupra lui de Maistre.

isuciu spunea...

El Desdichado :

Cartea e o incantare.

isuciu spunea...

Negut mateistu' =))

voroncas spunea...

trecand peste fumuri - unde scrie si cheloo, printre altele : )) - si parfumuri si revenind la cartea in discutie - pe care n-am citit-o inca -, nu stiu cat de relevanta mai e problema existentei unui 'centru cultural' actual (deci nu tranferat dintr-un trecut idealizat, cum e secolul 19 francez, sa zicem) cand periferia (mai exact, fostele periferii - colonii) capata din ce in ce mai mult glas si nu putine literaturi mici ne fac mari surprize si dau, de pilda, mari romane.

si nu ma gandesc la literatura frustrarilor - in continuarea lui harold bloom, cu care ne-am mai intalnit aici -, care e totusi o literatura cu iz colectiv (africani, caraibieni etc.), ci la cazuri individuale care compenseaza din plin lipsa unei traditii si istorii culturale consacrate. scriitori est-europeni, de exemplu.

pana la urma, nu e deplangerea prezentului un demers ciclic, cultivat mai ales in momentele de mari schimbari de paradigma?

p.s. iar pasqal quignard e unul dintre cei mai rafinati oameni de litere ai prezentului, in tot ce creeaza. ce castigam sa ne tot raportam la marile repere ale trecutului? tentatia comparatiei e mare, dar nu mai putin nepotrivita adesea.

voroncas spunea...

erata:

*transferat
*pascal (of! c-o sa sara repede als pe mine :D )

isuciu spunea...

voroncas:

Deplangerea prezentului este un demers ciclic, cred ca ai dreptate.

mewsette spunea...

ce bine ca v-ati intors si ati renovat casa:) poate ne ziceti ce-ati mai citit, ce film ati mai vazut:)

isuciu spunea...

mewsette :
Deocamdata nu mi-a reusit manevra si am mai pierdut si niste posturi. Sa vad daca pot sa le refac. Si daca merita sa-mi bat capul ca m-am plictisit de renovari tehnice. Merci de intrebare. :)

mewsette spunea...

da, da, mai bine lasati-le in pacate asa. bine ca am apucat sa salvez comentariile domnului als despre bucuresti si demolari, le-am pus pe bloguletul meu invizibil.
sper sa nu se supere ca ati varuit pe aici, dar mai bine asa zic, mai bine sa discutam lucruri interesante, amuzante.

isuciu spunea...

mewsette :
Cred ca am reusit sa-mi refac tot blogul ! :)

mewsette spunea...

va rog si eu ceva...o doamna m-a rugat in comentariul dumneaei la mine pe blogarel sa nu-i public o adresa de mail/e-mail naiba sa le ia. acum eu ma uit cine comenteaza si aprob fara sa citesc comentariul, cum pot sa repar greseala sau sa-i sterg comentariul ca la mine nu se poate? va dau parola mea sa va jucati p-acolo? sunt necajita.

isuciu spunea...

mewsette :

Parola, sotia (sotul) si periuta de dinti nu se dau. Daca vrei discutam pe mail sa vedem despre ce e vorba.