roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
marți, 13 iulie 2010
[caption id="attachment_2901" align="alignleft" width="113" caption="Filip Florian"][/caption]

Într-un interviu difuzat pe TV Cultural luat de Cristina Liberis lui Filip Florian,  scriitorul a spus că pe la vârsta de 30 de ani a renunţat la jurnalism şi s-a dedicat literaturii. El a declarat că are venituri mult mai mici decât cele pe care le obţinea ca jurnalist şi a renunţat la multe tabieturi şi „plăceri”. În schimb se simte mult mai bine fiindcă face ceea ce-i place. Îşi stabileşte  singur programul de lucru, de citit, de orice.

Şi trăieşte numai din scris – ceea ce este un vis. Autorul „Degetelor mici” a dovedit că este un scriitor talentat şi de succes, fiind tradus în multe limbi străine. Dar mai preciza că din cărţile publicate n-ar putea trăi şi că este esenţială invitarea lui în alte ţări să citească din lucrările sale. Lecturile în faţa unui public numeros din Germania, Franţa  îi aduc  venituri serioase şi se miră că la noi nu prea se practică aşa ceva.

Procedeul este foate căutat în Europa, publicul fiind dornic să-l vadă pe autor citind din cărţile pe care acesta le-a scris. În mod sigur şi la noi ar avea succes astfel de reprezentaţii. Chestia ţine de o simplă problemă de organizare. Dar la noi problemele de organizare sunt cele mai grele.

Sute de oameni au lucrat să ridice un dig care să protejeze Galaţiul de creşterea nivelului apelor Dunării, în timp ce un simplu lucrător a dat soluţia care a salvat oraşul de inundaţie: deschiderea ecluzelor spre canalul Dunăre – Marea Neagră. Niciun specialist nu a avut această idee extrem de simplă iar premierul Boc încărca de zor pământ într-un sac. Dacă era lăsat în pace domnul Boc ar fi umplut şi la această oră saci cu moloz, pănă ar fi fost luat de ape.

19 comentarii:

mewsette spunea...

meserie grea de scriitor asta, ar trebui sa faceti un sondaj cat reprezinta aceasta meserie ( muabila, senzoriala, etc) munca si documentare si cat talent? si daca scriitorii nu sunt cumva niste paraziti sociali ( munca fiind cu desavarsire o indeletnicire anti-intelectuala, deci rusinoasa).
pacat ca se castiga putin, motivatia ailalta cu " sa devin celebru" nu prea mai ramane in picioare. dovada stau miile de carti proaste care ies pe banda rulanta. cred ca nici autorii lor nu le citesc. mult succes domnului FF.

isuciu spunea...

mewsette:

Chiar ca e o meserie grea !

mewsette spunea...

e o meserie grea dar care starneste invidii: e minunat sa faci meseria care iti place!

isuciu spunea...

mewsette :
Foarte adevarat!

Serban Tomsa spunea...

Să ştii că am încredere deplină în ceea ce spui tu. Totdeauna...... Dacă îl crezi pe Filip Florian, nu am motive să-l suspectez că se laudă... Ştiam însă că a beneficiat de o moştenire frumoasă care i-a permis, printre altele, să iniţieze şi să întreţină relaţii bine plasate... Am citit "Degete mici", e un autor foarte bun, dar... mai e mult până departe...
Zilele trecute mi-ai dat emoţii... Îţi dispăruse blogul ! Pur şi simplu...

isuciu spunea...

Serban Tomsa :
A primit mostenire o casa la Sinaia, bani etc. Se mutase la Sinaia unde si-a scris in liniste cartea "Degete mici". Mai recent i-a aparut romanul "Zilele regelui". Dar intr-un final banii i s-au cam terminat. Toate astea le-am aflat din ceea ce s-a scris despre el. In interviul pe care l-am vazut la televizor este vorba de o perioada recenta, cand mostenirea s-a topit.
Cu blogul a fost un mic accident tehnic aparut din cauza mea. Nimic deosebit !

ryana spunea...

cred ca la noi in tara,datorita vremurilor comuniste similare la acest timp cu echivalentul "celor sapte ani de acasa",avem o carenta in materie de meserii..nu stiu daca exprimarea este buna,insa asa mi-a venit sa scriu...lasa ca scara valorilor a fost si ramane in continuare rasturnata,dar nu am inteles niciodata de ce la noi nu auzi de calitatea de impresar ca in afara...este necesar sa existe oameni care sa lupte pentru lansarea unei opere de valoare sau al unui talent,iar acesta sa aiba ambientul de liniste si locatia adecvata inspiratiei de a scrie..atata timp cat scri o carte si mai ai si povara luptei pentru supravietuire in spate este mai greu sa poti face o meserie din scriere…dar bineinteles ca la noi la romani in special,nici nu se pune problema de impresariat,atata timp cat fiecare se supraevalueaza pe sine nemaivorbind de atentia ce se da cu constanta “caprei”vecinului..poate sunt subiectiva,dar asa cred eu ca exista o karma telurica a fiecarui talent….

isuciu spunea...

ryana:
Rasturnarea valorilor din timpul comunismului este continuata acum cu dictatura nulitatilor! :((

ryana spunea...

nimic mai adevarat!..si atunci ce-ar fi de facut?....

isuciu spunea...

ryana :

Greu de raspuns! Poate plecarea din tara. ~X(

ryana spunea...

si mai adevarat!..aviz amatorilor:)..mai ales celor ce au posibilitatea si pot s-o faca..mie nu mi s-a ivit nici o ocazie in acest sens,prin urmare raman la discretia nulitatilor,caz in care deh,nerealizand nimic deosebit posibil sa fiu si eu pe acolo prin tabloul lor cumva:)....

ryana spunea...

wow,wow..ce schimbare!:).. ..frumos-prima impresie..apoi:poti citi si fara ochelari:)..a doua impresie.....un week-end magnific sa ai!....

ryana spunea...

pfui!..ia te uita mai apar si "consemnari"din partea "mutunachilor "..serios,nu am facut nici o grimasa,in timp ce scriam..de ce se stramba d;mnealui,nu prea inteleg..e clar vor si ei weekend:))))

ryana spunea...

stai ca am mai sesizat ceva..de ce esti cu o ora in urma..ai lasat pe ora de iarna...sau..ai plecat din tzara!?:)

isuciu spunea...

ryana:
Daca blogul meu nu a devenit mai destept, m-am gandit ca e bine sa fie macar mai clar ! :)

ryana spunea...

imi pare foarte rau de ce spui..blogul tau este chiar foarte destept..scri lucruri deosebit de interesante..si esti un om deosebit de inteligent...nu o spun cu nici un scop..nu ne cunoastem,nici nu ne vom cunoaste vreodata,prin urmare spun ce simt si ce gandesc...insa la fel ca si la alti cativa din cei ce scriu in blogosfera,simt o strangere de inima in momentul in care mai dai de inteles,ca te vei retrage...nu am studiat bine la ce foloseste blogul[in alte tari desigur],insa stiu ca ptr.mine este ca un ziar on line,si ca imi umple multe goluri de cultura...

isuciu spunea...

ryana:

Ai intuit bine. Tendinta mea de a-mi inchide blogul este foarte puternica. Dar atata timp cat stiu ca sunt unii care s-ar bucura foarte mult de acest lucru, n-o sa-l inchid. :)

Serban Tomsa spunea...

Scuze ! Eram insuficient informat în legătură cu Filip Florian... Este, oricum, foarte bun şi merită toată preţuirea... Cred că am greşit nişte accente în comentariul meu, fiind niţel cam acid la adresa scriitorului. Probabil datorită amărăciunii care mă încearcă de fiecare dată când mă gândesc la Radu Aldulescu, scriitor foarte important care nu trăieşte, ci supravieţuieşte din scris... Sper că nu te-ai supărat.

isuciu spunea...

Serban Tomsa:

Sigur ca nu m-am suparat, draga Serban ! Mai ales ca pe undeva poate ca aveai si nitica dreptate.