romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
vineri, 9 iulie 2010
M-am repezit să citesc Curcubeul gravitaţiei de Thomas Pynchon de cum a apărut în librării. (Desigur că am citit acasă, nu în librării). Încă de la primele 50 de pagini s-au ivit  mai multe piste de naraţiune care par a avea legătură unele cu altele şi o mulţime de personaje.

M-am trezit că gândurile imi fug de la carte şi mi-am amintit ce spunea Donald Morrison în cartea „Ce mai rămâne din cultura franceză”, şi anume că degradarea literaturii a început cu Noul Roman. În special datorită dispariţiei personajului. Personajele şi acţiunea rămân valenţele esenţiale pentru un roman. Sau cum spunea Nicolae Manolescu într-un editorial din România literară,  un roman nu trebuie să fie un joc de rebus.

Cititorul nu trebuie chinuit cu fel de fel de jocuri inventate de scriitor, ci trebuie delectat. Doar dacă nu ai ceva cu sărmanii cititori şi vrei să-i terorizezi. Terorism de scriitor. Dar iată că a apărut postmodernismul şi a adus cu el "kilograme" de personaje. Mai ales în cărţile lui Pynchon.

Am citit şi „V” şi declar cu mâna pe inimă (sau pe carte) că în acest roman (tot al lui Pynchon) sunt conturate câteva personaje care n-au legătură cu firul narativ principal. Dar există şi fire secundare care se pierd fără vreo finalitate. Întrebat în legătură cu unele pasaje din cărţile sale, Pynchon s-a gândit un timp după care a răspuns : „Să fiu al naibii, dar nici eu nu ştiu ce-am vrut să spun !”.

Cu toate acestea cărţile lui Pynchon îţi provoacă la lectură un fel de încântare. La fel ca şi cum ai asista la un foc de artificii. Însă lectura cere efort. Până să mă lămuresc cum e cu această problemă am lăsat la o parte Curcubeul gravitaţiei şi-am luat din raft o scriere clasică.

14 comentarii:

ryana spunea...

la fel ca in moda...indiferent de creatii ce sunt sau se declara"la moda",stilul clasic ramane mereu preferat...e un paradox...si cu toate astea oamenii spun ca evolueaza nu doar in spirit ci si in preferinte..departe ideea,...nu putem lasa trecutul in urma sub nici o forma...la fel si cu literatura,oricate carti moderne am citi,tot mai bune ni se par cele clasice...partea interesanta este ca totusi unele dintre aceste scrieri,vor deveni si ele candva opere clasice...chiar,uneori ma gandesc,peste o suta de ani,ce gusturi se vor mai perpetua?...un week-end minunat sa ai!:)...

isuciu spunea...

ryana:

Ai dreptate. In viitor multi scriitori de azi vor fi evaluati la o alta cota decat in prezent. De altfel, scrisul lui Pynchon este remarcabil, de mare forta si de mare complexitate. Si acum, te rog sa-mi spui unde-ai disparut pana acum ? Te-ai ascuns de inundatii ? Blogul tau de ce este inchis ? :-w

Liviu Drugă spunea...

@isuciu: Si stilul de constructie al romanelor reflecta stilul de a gandi al unei epoci. Iar cand nu il reflecta, ii testeaza limitele. Uneori limitele astea se trec usor, alteori nu - mai ales ca e si chestie de stare a momentului. Cum remarcai si tu, clasic sau avangardist, sunt doar doua fetze ale placerii. Placere estetica, normal! :)

isuciu spunea...

Liviu Drugă :
Da, se poate. Dar trebuie sa se gaseasca un scriitor care sa transpuna in opera stilul de a gandi al unei epoci!

Liviu Drugă spunea...

isuciu:
Asa e. Mai trebuie adaugat "si stilul unei culturi", pe langa epoca. Deci bun simt (al realitatii), talent si incapatzanare. Restul e o treaba simpla... :))

isuciu spunea...

Liviu Drugă :
Foarte simpla! [-X

ryana spunea...

nu,nu m-am ascuns de inundatii:)..insa am avut o vizita a unor furiosi[anonimi]ce m-au facut cu oua si cu otet,spunandu-mi ca sunt cumva dezgustatoare prin ceea ce scriu la varsta toamnei din viata mea,pe care au apreciat-o ei fiind 60 de ani....prin urmare stau in stend-by,si ma gandesc daca mai este cazul sa-mi mai etalez "fitzele "sau nu... o seara linistita iti doresc!:)

isuciu spunea...

ryana:

Aaaa ! Asta era! Pariez ca stiu despre cine e vorba! Dar tu te iei dupa niste dobitoci ?

ryana spunea...

daca stii despre cine e vorba,poate imi dai un e-mail:)....insa inca nu-mi vine sa cred ca pot exista astfel de specimene,ce nu te cunosc foarte bine,si te judeca dupa niste postari de blog,pe care ar putea foarte usor sa-l ocoleasca...insa nu,..te pandesc la fiecare vorba;te urmaresc si la comentariile ce le faci,si apoi prind un "bolovan" asa mai zdravan si ti-l arunca in cap..fericiti ca iata si-au impus punctul de vedere,ce fieresc lumea e croita doar dupa un tipar,cei ce nu-s ca ei sau nu gandesc precum ei,sunt inlaturati,,stii exact cum spuneam eu la o postare facand analogii in comportarea unor oameni,precum cainii..si asa cum spuneam eu neavand spirit de haita,iata-ma haituita...asta e..deocamdata stau retrasa si "imi ling ranile"...

ryana spunea...

interesant insa ca desi l-am inchis[blogul]apar [la statistica ]zilei, unii care il citesc...oare cum se poate intimpla asa ceva?...

isuciu spunea...

ryana:

Sunt bloguri care fac duplicate. Si eu apar pe scribd nu stiu cum ( daca vrei iti spun exect).

Cu privire la specimenele de care vorbesti ma mira ca nu te-au luat in primire mai demult !

ryana spunea...

desigur ca vreau sa-mi spui,asta ca sunt putin pe dinafara cu multe cunoasteri in ale internetului,si stii si tu ca" cine are informatia,stapaneste situatia"..cat despre aceste specimene,chiar nici nu gandeam ca ar exista....si chiar daca imi fac mie duplicat,la ce le foloseste?.....

isuciu spunea...

vezi mailul !

ryana spunea...

multumesc!:)