roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
marți, 3 august 2010
Volumul „Târfe asasine” conţine povestiri. L-am citit cu mare interes şi plăcere. Începusem un roman de Roberto  Bolano, „Nocturnă în Chile”, dar l-am abandonat. Ca şi-n cazul lui Thomans Mann, povestirile sunt mult mai incitante decât romanele.

În povestirea Întoarcerea, eroul principal, un bărbat tânăr, îşi pierde cunoştinţa în timpul unui dans dintr-o discotecă. Are un atac de cord şi moare. De fapt el nu ştie exact dacă a murit sau nu fiindcă înţelege cu minuţiozitate tot ce i se întâmplă. Vede acum se încearcă să i se facă respiraţie artificială şi alte  metode de resuscitare, dar degeaba. Prietena lui plânge peste pieptul său.

Este chemată poliţia. Un doctor declară decesul său. Este dus la morgă. Depus pe o targă şi acoperit cu o prelată neagră până peste faţă, este închis într-o cameră împreună cu alte cadavre şi minutele trec foarte greu. După cîteva ore apare un grup format din tineri îmbrăcaţi în halate albe. Tinerii au cercei în urechi, poartă tatuaje şi par cam dubioşi.

Eroul nostru se gândeşte că la morgă lucrează probabil nişte oameni puţin ciudaţi. Să faci autopsii şi fel de fel de lucruri cu nişte cadavre dovedeşte o oarecare perversitate şi sadism. Tinerii se ocupă de corpul său şi-l face frumos. Apoi îl închid în sac şi îl cară spre o maşină. Îl duc undeva. Mortul nu mai înţelege nimic. În curând ajung la o reşedinţă foarte frumoasă şi cadavrul este depus într-un salon luminat romantic. Cadavrul înţelege că este noapte.

De undeva apare gazda şi mortul tresare de surpriză : este Villeneuve, celebrul şi bogatul creator de modă. Tinerii dispar după ce dezveliseră cadavrul şi-l aşezaseră pe un pat. Atăta cam grăsuţ şi cu pielea bine întinsă, lină. Poate şi catifelată.

Villeneuve se dezbracă şi se lungeşte lângă cadavru. Bine, spun eu cadavru, dar pentru celebrul creator de modă acela nu era un corp de om mort. Era ceva deosebit de apetisant din punct de vedere sexual şi faptul se petrece. Ce fapt ? Să trecem. La sfârşit mortul îi spune : „Să-ţi fie ruşine !”.  Era prima dată când cadavrul vorbea. Villeneuve se scuză în toate felurile. „Te iert!” îi spuse mortul.

Povestirile lui Roberto  Bolano sunt scrise în general în cheie  realistă. Bolano plonjează în mijlocul unor momente din viaţa reală pe care le dilată până când scoate la iveală nişte aspecte stranii, dar verosimile. Asta cu excepţia situaţiei când povestirile încep cu fapte reale şi se continuă în fantastic, ca în cazul povestirii Întoarcerea.

10 comentarii:

mewsette spunea...

foarte interesant, villeneuve stie ca e in carte?:) povestirea asta 'intoarcerea' e demna de o ecranizare a lui gaspar noe:) mi-ati facut chef sa recitesc 'povestea tarfelor mele triste' -marquez. si altele.

isuciu spunea...

mewsette :
« Tarfe asasine » este titlul uneia din povestiri. Tarfa din naratiune nu e trista ; e furioasa si tine un cutit deasupra unui barbat legat de un scaun. S-ar putea ca la ora asta barbatul sa fie deja injunghiat ! 8-X

mewsette spunea...

e cam horror cartea. mi-amintesc cand scriati despre 'portocala mecanica' , despre carte, ca avea umor( si filmul -nu). cartea asta se ia in serios? :)

isuciu spunea...

mewsette :
E scrisa intr-un alt registru – cam sumbru. Dar exista si ironie.

ryana spunea...

..daca mortii ar putea vorbi!...prezentarea cartii este facuta intr-o maniera eleganta si limpede..ori iti doresti sa ai cartea,ori nu mai este cazul avand in vedere ca altceva nu ai mai putea afla citind-o...revenind insa la subiect...de multe ori am auzit de moarte clinica[si nu aceea ce te tin sub aparate precum Ariel Sharon...ce iata din 2006 inca se afla intre doua lumi(din cate am urmarit,parca n-ar fi murit inca)..]ci despre cea subita... am citit pe undeva cum niste francezi pare-mi-se au inventat un aparat cu fir ce s-ar pune in sicriu,caz in care mortul si-ar reveni,sa poata anunta,care pana la urma a fost abandonat...asa ca posibil ca subiectul povestirii sa fie si real..dilema ramane insa... de placere sau oroare,cadavru a ramas pe lumea asta sau a trecut totusi "dincolo"?...intrebare intrebatoare,dar "te iert"poate sugera o interpretare dubla...in general prefer cartile cu final obligat hapyend,sau daca nu ,macar cu o certitudine:)...

isuciu spunea...

ryana:

Tiganii mafioti sunt ingropati si cu telefoane mobile, in caz de... sa poata da dispozitii cat mai repede !

Lorena Lupu spunea...

apropo de maniera limpede pe care o remarca ryana: poate ar fi o idee bună să nu ne daţi totul din prima. :)

isuciu spunea...

Lorena :
Inteleg ce vrei sa spui si ai dreptate. Sa vad ce pot face.

George Asztalos spunea...

Iată de ce trebuie citiți autorii cu atenție: Bolano e un infrarealist convins, chiar unul din cei care au scris Manifestul Infrarealist și care a făcut epocă în America de Sud. Or dacă nu știm cu ce se mănîncă infrarealismul ne întrebăm dacă e un text horror sau neserios sau fantezist cînd nu e niciunul din astea. Bolano trece peste aceste formalisme la modul suveran și ne propune o realitate de dincolo de realitate. Autorul recenziei știe ceva vag probabil despre Bolano dar o recenzie serioasă nu-i doar o carte povestită pentru amatoare de telenovele.

isuciu spunea...

George Asztalos:
Multumesc mult pentru explicatii. Ati trecut peste realitatea acestui text catre alta realitate, mai ceva dacat Bolano. Ati trecut peste infrarealism catre alt infrarealism. Ati trecut peste Bolano catre alt Bolano. Ati trecut pe aici catre alt loc, probabil. Cred ca ati cautat altceva si ati nimerit pe pagina asta. Ati lamurit totul. Pacat ca nu se intelege nimic.