roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 21 octombrie 2010
Azi 21 octombrie 2010 a apărut la chioşcurile de ziare volumul doi din „Crimă şi pedeapsă” de Dostoiesvki. Cartea fiind cu bani, nu ca volumul unu, s-a găsit peste tot. Face parte din seria nouă scoasă de editura „Adevărul”, cărţile având coperţile roşii. Aduc foarte mult cu operele lui Ceauşescu care umpleau altădată vitinele librăriilor.

Este posibil ca aceia care au toată colecţia de cărţi seria verde să-şi cumpere acum o bibliotecă de culoare vişinie care să se asorteze cu noul tiraj. Mă refer la oameni care nu citesc, dar au biblioteci. Am citit Crimă şi pedeapsă cu mult timp în urmă. N-am mai recitit-o, dar când am găsit referiri la ea am răsfoit-o sau am revăzut nişte pasaje. Aşa s-a întâmplat şi cu „Procesul” lui Kafka, cu Faust de Goethe şi cu alte cărţi apărute tot la „Adevărul”. Mai aveam carţile în ediţii mai vechi. Dar îmi plac cărţile noi, deşi am constatat că uneori traducerile mai vechi erau mai bune.

După cum spuneam nu prea recitesc. Cărţile scrise de autori contemporani îmi stârnesc un interes enorm şi-mi mănâncă timpul. Am mereu speranţa că se va scrie din ce în ce mai bine. Este o iluzie. N-am găsit nicio carte care să întreacă în calitate şi valoare Război şi pace de Tolstoi,  Fraţii Karamazov de Dostoievski,  Muntele vrăjit şi Doctor Faustus de Thomas Mann,  Toamna patriarhului de Gabriel Garcia Marquez,  Jocul cu mărgele de sticlă de  Hermann Hesse şi multe altele.

N-am recitit niciodată de la cap la coadă aceste cărţi. Dar le am în bibliotecă şi asta mă încălzeşte mult mai mult decât dacă aş avea o pivniţă plină de vinuri bune şi vechi. Când am chef întind mâna după una din ele şi mă delectez cu o lectură de la care ştiu sigur că voi obţine satisfacţie imensă. Şi nu cred că se spune degeaba că lectura este cea mai mare plăcere a omului. Nu mâncarea, nu sexul, nu băutura,  nu jocurile. Cititul.

10 comentarii:

Adina spunea...

neah, nu recitesc...decat pasaje, dar parca as mai citi o data pendulul lui foucault ;))

isuciu spunea...

Adina:

O carte destul de dificila la lectura. #-o

tristetea pamantului spunea...

am descoperit ca recitite la varste diferite aceleasi carti vechi, despre care vorbesti si tu, sunt lumi complet noi pentru mine. si-am mai dat in ultima vreme peste carti care nu ma lasa sa ies din ele, citesc o pagina, doua, si le mai citesc o data, si peste inca doua pagini ma-ntorc la ele, si tot asa, nu mai apuc sa termin o carticica de doar vreo 100 de pagini, asa au fost Nici o privire sau Moscova Petuski.

isuciu spunea...

tristetea pamantului:

ai dreptate cu recitirea la varste diferite. Am citit Moscova - Petruski dar cealalta nu. De cine e ?

Liviu Drugă spunea...

Pfuuu, deci nici sexul, nici mancarea, zici?! La naiba, trebuie deci sa ma duc sa citesc iar Tropicul Capricornului, dupa aia sa mananc si abia dupa asta sa vedem daca o mai ramane timp de altceva :))

tristetea pamantului spunea...

de-un portughez Jose Luis Peixoto

isuciu spunea...

tristetea pamantului:

am trecut-o pe lista.

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Acum nu trebuie sa te iei dupa mine chiar asa... Daca ai vreun prilej, traieste clipa, ca o carte mai gasesti ! :)

Liviu Drugă spunea...

isuciu, prin generala sau liceu, era in programa Cartea Oltului de Bogza. Asa mi s-a parut o plicticosenie la vremea aia... Acum 3 ani, am dat de ea in biblioteca si, pornind sa citesc cateva pagini, am terminat-o, ajungand si la concluzia ca este o carte foarte frumoasa. Varsta si gustul, mai educat, si-au spus cuvantul. La fel si cu Creanga si cu Cantemir, de exemplu

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Ca cat imbatranesti cu atat citesti mai bine...