roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
vineri, 1 octombrie 2010
Puţine cărţi au în vizor viaţa la locul de muncă. Evenimentele petrecute într-o mare companie corporatistă de publicitate pot constitui un spectacol palpitant, în care dramatismul alternează cu aspectele comice. Povestea este spusă de un personaj comun, autorul folosind persoana întâi plural. A mizat pe această noutate şi a câştigat. Personajele sunt foarte bine conturate, atmosfera este vie şi palpitantă.

Dacă te uiţi din stradă la un bloc de peste 60 de etaje din Chicago nu îţi imaginezi că în fiecare zi acolo în interior au loc mici drame, conflicte, supărări şi împăcări, intrigi şi iubiri. De regulă salariaţii se adună în biroul lui Benny Shassburger, un personaj pitoresc spre care se scurg toate bârfele, după care el le transformă într-o poveste. Are talent de narator şi ştie tot ce mişcă în clădire: cine cu cine se culcă, cine e bolnav dar îşi ascunde suferinţa pentru a-şi păstra locul de muncă etc. Benny mai este iniţiatorul unui fel de joc sau casă de pariuri: ghicirea celui care va muri primul în intervalul de timp următor. Câştigă de regulă şi primeşte de la toţi ceilalţi câte zece dolari.

La un moment dat se primeşte o comandă: să se facă un spot publicitar în care o bolnavă de cancer trebuie să fie făcută să râdă. Fiecare se pune pe treabă, citesc cărţi de specialitate, dar pe măsură ce aprofundează subiectul devin tot mai trişti şi mai disperaţi că nu iese ideea salvatoare. Grupul de elită de la „creaţie”, format din Joe Pope, Karen Woo, Genevieve Latko –Devine, Chris Yop, Jim Jackers, Tom Mota şi alţii se agită de frica managerului Lynn Mason.

Exasperat că nu-i vine nicio idee, unul dintre ei îi dădu un telefon maică-sii, ceea ce făcea foarte rar, şi-o întrebă tam-nesam: „ Mamă, să zicem că tu ai cancer. Spune-mi ce crezi că te-ar putea face să râzi ?”. Femeia îi răspunse stupefiată: „De-aia mi-ai dat telefon după o tăcere de zece luni ? Nu vrei să vorbim de altceva?” Lucrurile iau o turnură din ce în ce mai dramatică în momentul în care încep concedierile. Lucrau ei zece ore pe zi dar aveau de toate: casă luxoasă, servitori acasă, maşină bună, concedii minunate.

Devenind dintr-odată şomeri se puteau trezi că banca le-a luat casa şi maşina, familiile se destrămau, nivelul lor de trai scădea vertiginos. Oricum nu ca al nostru, fiindcă mulţi disponibilizaţi continuau să aibă haine ca lumea şi să mănânce pe săturate. Iar până la urmă îşi găseau un nou job. Cel mai crunt aspect al situaţiei concediaţilor şi cel mai greu de suportat era faptul că ei nu mai făceau parte din familia de la serviciu, care devenise mult mai importantă decât cea de acasă.

Unul dintre disponibilizaţi, Tom Mota, provoacă un eveniment pe care-l urmăreşti cu sufletul la gură. Este partea cea mai palpitantă din carte. Însă tot romanul curge foarte uşor la citit.
Joshua Ferris este un autor foarte talentat. Acest roman de debut, Şi atunci ne-au terminat, a fost premiat cu PEN/Hemingway Award for Best First Novel şi Barnes and Noble Discover Award.
Vi-l recomand şi sunt sigur că vă va face mare plăcere.

10 comentarii:

als spunea...

bine ai revenit! :)

admin spunea...

als:
Bine te-am regasit! :) Si-ti multumesc pentru postarile de calitate prin care mi-ai imbogatit blogul !^:)^

Liviu Drugă spunea...

Ai revenit! Bine. :)

admin spunea...

Liviu Drugă :

M-am intors la treaba, ce sa fac ? #-o

Liviu Drugă spunea...

spor la treaba :)

lolablau spunea...

@dl. isuciu, bine ati revenit, am fost singura care a intrebat de cateva ori de dvs;P
@ dl. als, si acum nu mai scrieti?:( oh, dear.
scrie f mic acum pe blog, abia vad.

lolablau spunea...

puii mei, nu vreau sa plece dl. als de-aci, nu se poate sa fie admin principal si sa redenumiti firma 'la domnii als& isuciu"? adica atat de generos a fost( comme toujours) si asa de misto scrie...) nu vad aproape nimic din scrisul asta, mariti-l cumva).

Liviu Drugă spunea...

lolablau: da-mi voie sa iti impartasesc o mica magie. tine mana pe tasta "ctrl" si da de rotita mouseului in sus. brusc totul se va mari. marirea e valabila doar in zona netului, normal. :P

El Desdichado spunea...

Bine ai revenit, stimabile! :)

admin spunea...

Liviu Drugă :

Ce misto ! "Totul se va mari". Serios vorbind, indicatia este foarte buna!

lolablau:
Am vazut ca ai intrebat de mine ! Saru'mana!