romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 16 februarie 2011
Oare cum scrie un scriitor vechi, format în comunism, un roman nou ? Deja am aruncat nişte noţiuni inadecvate; nu există scriitor vechi. Decât dacă e mort. Alt aspect: nu există scriitori formaţi în comunism. Sau există, dar nu în sensul că i-a format comunismul. Mă refer la Nicolae Breban. El ne anunţă într-un interviu din România literară (nr. 5 din 2011) că „am amintit de romanul meu încă nepublicat, ce poartă titlul Singura cale şi în care am încercat o foarte largă variantă a ceea ce dumneavoastră numiţi ficţiune narcisistă”. Interviul este luat de Ion Simuţ. (sper să nu mă întrebaţi acum cine este Ion Simuţ). Ce spune mai departe Nicolae Breban : „Azi, după cinci decenii de scris profesionist, lucrurile s-au întors pe dos: nu mai pot să ajung „la mine”! Sau eu, ha, ha, nu mai exist, aşa cum o credeam în tinereţe, în forma şi în specificitatea sa, sau... n-am existat, astfel, niciodată!” Mărturisesc că nu prea am înţeles: la început N.B. spune că a scris un roman de ficţiune narcisistă. Nici nu termină bine fraza şi afirmă că nu mai poate să ajungă la el. La sinele lui. După care trânteşte una şi mai teribilă: că el nici nu mai există. Pe mine m-a băgat în ceaţă: Nicolae Breban mai există sau nu ?

6 comentarii:

Mircea Pricajan spunea...

"sper să nu mă întrebaţi acum cine este Ion Simuţ" -- nţ, nţ, nţ :)

isuciu spunea...

Mircea Pricajan :
Ion Simut este un critic valoros. Scuze pentru ironia gratuita. Dar Nicolae Breban este, cred eu, mai cunoscut. Dar sunt multi care nu l-au citit.

Anda spunea...

intrebarea deja nu mai e "cum arata romanul" ci cum arata scriitorul, mai ales daca nu (mai) exista :)

isuciu spunea...

Anda:

Reincarnat ? :)

eva spunea...

Recunosc, opera lui Breban nu m-a incitat niciodată. Cu toate acestea, mi-am propus cândva să îi dau o şansă, poate şi pentru că face parte dintr-o generaţie de scriitori despre care( generaţie) vreau să-mi conturez o opinie mai amplă. Altfel spus, spre vară, am să reiau un roman al său. E destul de dramatic când un scriitor nu se mai regăseşte pe sine, e de apreciat onestitatea acestei afirmaţii.

isuciu spunea...

eva:

corect. mai sunt si altii care nu mai stiu de ei, dar nu recunosc.