roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
marți, 8 februarie 2011
Într-o seară la Telejurnal (la TVR 1) Nicolae Manolescu a fost întrebat dacă va continua să scrie la Istoria sa. Fiindcă voluminoasa lui lucrare nu a ajuns nici la scriitorii din anul 2000. Domnul Profesor a răspuns că va face probabil o completare la o reeditare. Dar că trebuie să mai citească fiindcă nu e lămurit ce fel de literatură se scrie acum. Că la o privire generală constată că este o literatură care tratează experienţe personale fără un orizont social mai larg, fără mize importante. Că autorii sunt tineri şi fără erudiţie, scoţând în evidenţă fel de fel de banalităţi prezentându-le ca pe mari revelaţii spirituale. A mai spus că este o literatură plină de mizerii şi a specificat surprins că autorii acesteia sunt „autoare”. Manolescu a specificat toate acestea cu aerul unui moralist părând că vrea să spună: „sunt siderat că reprezentantele sexului frumos se ocupă de porcărele”. În concluzie, cel mai mare critic literar în viaţă a spus că deocamdată nu ştie cum este literatura noastră contemporană. Afirmaţia se situează la polul opus faţă de poziţia unor critici mai tineri precum Bogdan Alexandru Stănescu, Daniel Cristea - Enache sau Paul Cernat care nu prididesc să laude autori precum Ioana Nicolae, Daniela Zeca, Cecilia Ştefănescu şi pe alţii, destul de mulţi. E adevărat că în mod ciudat autorii ridicaţi în slăvi şi criticii respectivi au ceva în legătură cu editura Polirom. Iar această editură ştie să-şi facă reclamă. Nu este nimic rău în asta, dar mijloacele de promovare nu sunt întotdeuna transparente aşa cum ar trebui să fie.

UPDATE:

Am preluat o postare de la eva

Eva scrie :
"10 romane RR( româneşti recente) care m-au dezamăgit rău

(...în ultimii ani, iar lista este în construcţie)

Kasa Poporului( M. Micleuşanu)
Halterofilul din Vitan( Maria Manolescu)
Scândurica( Dan Miron)
Urbancolia( Dan Sociu)
Cămaşa în carouri( Doina Ruşti)
Scotch( Ioana Bradea)
O pasăre pe sârmă( Ioana Nicolae)
Fiecare cu Budapesta lui( Gabriela Gavril)
Numele mierlei( Radu P. Gheo)
Blocul 29, apartamentul 1 (Corina Sabău)

De voi fi întrebată ce nu mi-a plăcut la ele( şi, repet, lista va continua) am să răspund asortat eliptic( căci elipsa este tropul definitoriu al acestor volume):foarte multe. Dar mai întâi de toate, pot să spun ce am simţit citindu-le:
-prolixitate
-confuzie
-vacuum
-sentimentul că literatura mă trădează prin superficialitate extremă. În fine, eu ce vină am că le-am citit pe deja enumeratele RRR-uri? Am căutat numai un pic de emoţie, oare am cerut prea mult?"

24 comentarii:

eva spunea...

Forma, iar nu fondul, mă deranjează un pic la cum formulează Manolescu perspectiva literaturii româneşti. Forma e prea didactică şi moralistă( adevărat), dar fondul este că realmente editurile promovează anumiţi autori refuzaţi de idee. Îmi rezerv dreptul să le fac lista neagră pe blogul meu. Acuma chiar m-am hotărât.:)

isuciu spunea...

eva:

Uauuu! Ioiii! Esti tare de tot ! Sa o vad si p-asta ! ^#(^

eva spunea...

Respiră profund,... aşa, ...încă o dată...ţi-ai revenit? Bine, acum verifică-mi lista. Cum să n-o fac, dragul meu, după cât am suferit citindu-le ca o caraghoasă, da capo al fine? De mult mă gândeam s-o întocmesc, tu mai deterninat acuma. De-acum au să mă linşeze editorii, ...ai o batistă, te rog?

isuciu spunea...

eva:

Cu tot riscul eu iti declar ca te ador ! :-* Tot felul de pasarici pe sarme, de mierle, halterofili din Vitan ! Iar cartea cu Budapesta trebuia intitulata "Fiecare cu pasarica lui" in loc de "Fiecare cu Budapesta lui"!!!

Bravo pentru lista ! :-bd

eva spunea...

:), mulţumesc!

isuciu spunea...

eva:

sper sa completezi lista !

eva spunea...

Eu nu ştiu altfel, decât să merg până la capăt. :) Dar episodul doi mai durează un pic, căci nu-mi permit să scriu că romanul x nu e bun fără a-l fi citit şi nu oricum. Ci cu atenţie. Această listă cere un mai mare efort decât una ,,albă''.

Razvan van Firescu spunea...

Eu am tot incercat sa citesc noutatile autorilor romani, de nevoie in primul rand datorita profesiei abrutizante de librar (HA!), insa cartile care chiar mi-au placut le pot numara pe degetele de la o mana...
De fiecare cand ma apuc de vreo RR (ca sa o citez pe eva pentru ca imi place prescurtarea ei si raraitii) ma simt in plus... ma simt ca un intrus in viata personala a unui necunoscut, ca i-am patruns cu forta in budoar si ca-i cotrobaiesc prin sertarul cu lenjerie intima, prin baie si pe sub pat (unde se gasesc de obicei seringi, prezervative utilizate sau rupte si folii de anticonceptionale neterminate) si atunci decid sa ma intorc la scriitorii care reusesc sa se rupa de viata lor personala si sa scrie citet si ludic folosindu-se de imaginatie in loc de o contemplatie usor senilizata si schizofrenica...
Oare suntem abulici? Sa fie de vina canalele mass-media si ziarele de scandal? Miorita? Spatiul carpato-danubiano-pontic si a sa coada de peste? Iliescu, Nastase, Basescu, Boc, Guta, Vijelie si Minune?

isuciu spunea...

Razvan van Firescu:

Adica autorii nostri nu-si pot scoate nasul din propriul fund. Dar nu sunt toti asa. Eu am gasit si scriitori minunati: Razvan Radulescu, Ioan Grosan si mai sunt dar nu-mi vin acum in minte.

isuciu spunea...

eva:

da, argumentat! ok!

Razvan van Firescu spunea...

Bineinteles ca sunt si scriitori romani foarte faini (Ioan Grosan este unul dintre preferatii mei), insa prea putini.
Traiesc cu impresia ca se tipareste maculatura pentru ca nu exista un aparat critic cu adevarat funtional. Asta ma deranjeaza pe mine personal.

Liviu Drugă spunea...

Nu pot sa spun ca sunt un cititor de romane recente semnate autori tineri. Am luat si eu tzepe si am refuzat sa mai fiu in acord cu ratarile contemporane, i-am lasat pe altii :) Dupa Nevoi speciale - Dan Sociu (nedusa pana la capat - npc) si Soni - Andrei Ruse (npc), ma hotarasem sa ii bag pe toti tinerii romancieri in "parnaia" respingerii. Apoi, intamplator, am dat de Cartea Tuturor intentiilor (Marin Malaicu-Hondrari) care a primit o nota rezonabila, Gravura in mi bemol (Cristian Robu) muncita, atipica pentru genul de scriitura romaneasca de azi si Carte de colorat pentru orbi (Maria Ellis) surprinzator de buna, per total, in ciuda caderilor din pasajele subtiate de lalaiala contemporana. Desi nu are pretentia de a ataca teme majore ale literaturii, trebuie sa spun ca, pentru o carte care se prezinta drept o fabula, "Eu, gandacul" (Marin Anton) face toti bani si timpul (care nu e mult, cartea fiind subtirica). Ghetarul lui Serban Tomsa este romanul care merita citita din plin, chiar daca si ea are scapari de ritm (pe care si autorul le recunoaste).

Dupa cum se vede din aceasta scurta lista, sunt unii pe care nu se omoara nimeni sa ii promoveze, chiar daca le sunt cartile mai bune decat majoritatea. Ceea ce ma duce cu gandul la ideea ca, totusi, dupa ce iese din tipar cartea este, pentru unii, in primul rand obiect, deci business. Chiar daca e real, nu e corect! :)

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Cartea este, pentru unii, chiar si inainte de tipariere, obiect. Asa cum spui: simplu obiect de afacere. Asta e problema si am o ura (neluata in discutie de Plesu si Liiceanu) impotriva acestor samsari. As avea si ceva concret de spus, dar ma abtin ca e inutil. Caut cu limba scoasa (situatie demna de episoade mai neculturale) carti romanesti bune.
Imi spun ca e o prostie; sunt destule carti bune in lumea asta pe care nu le-am citit. Am cules de la tine trei titluri pe care le trec pe lista: Carte de colorat pentru orbi (nu sunt orb, dar nu conteaza! :) ) , Eu, gandacul si Ghetarul.

eva spunea...

Şi eu voi fi foarte atentă la recomandările tale, Liviu.

Liviu Drugă spunea...

isuciu: Pentru prima jumatate a ei, poti sa treci lista si Ambasadorul Invizibil a lui Nichita Danilov, autor care mi-a placut foarte mult in Locomotiva Noimann. Imi permit sa dublez aprecierile altora: Viata lui Kostas Venetis (Octavian Soviany) care va intra lejer in istoria literaturii romane.

Da, ai mare dreptate in privinta cartilor bune care asteapta sa fie citite. Din acest motiv, am renuntat incepand din acest an sa mai vad filme americane care sunt prezentate ca fiind de mare succes. Sunt in cautare de surse critice (pe net) care sa imi spuna despre filme ce nu trateaza locul comun, precum marile hituri americanesti. In schimb m-am decis sa ma aplec :) mai mult asupra cartilor, dar numai alora care sunt recomandate de oameni in a caror valoare cred.
Gata cu experimentele si cu ingaduintza! :) (ca sa nu mai spun ca anul asta imi doresc sa termin si eu romanul la care, printre picaturi, lucrez)

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

Da, si Ambasadorul lui Danilov. Apropo, sa stii ca am cautat cartea la libraria Noi. M-am uitat in raftul cu poliroame si nu era. Am intrebat un baiat care mi-a spus ca-l gaseste el imediat. Si-a luat-o razna prin librarie. "N-avem" mi-a zis el. Nu e nici printre rusi nici bulgari. I-am precizat ca autorul e roman si trebuie sa fie la Polirom - unde nu e. Baiatul s-a uitat in raft mijind ochii si-mi zise: "Cred ca s-a terminat". Bulgarii astia ne incurca la intrarea in spatiul Schengen, daramite intr-o librarie !

Liviu Drugă spunea...

isuciu:

Mie mi s-a intampat asa cu Jean Bart, intr-un anticariat. Dar vanzatorul meu, mai responsabil, stia: era acolo unde il pusese el, la autori francezi.

isuciu spunea...

Liviu Drugă:

:))

eva spunea...

Nichita Danilov, domnilor? Bine, asta puteţi servi în două trei zile.:) Acuma, Mofturi mă va declara o zână, parcă văd... Adică numai ,,zânele'' pot fi atât de spontane, nu??? hihihi...)

Iar Liviu scrie o carte, i-auzi. Simt cum îmi creşte tensiunea de curiozitate. Te temi cumva de gheruţele mele critice, Liviu? Sper să fiu ţinută la curent cu data apariţiei sale, altfel fac botic. Îmi pregătesc tacâmurile critice deja, hihihi...

isuciu spunea...

eva:
poti sa fii si zana dar una speciala. tangibila.

Liviu Drugă spunea...

eva, nu esti prima care se miră :) Vor mai fi si altii. Teamă? :))) De ce? Cartea mea e o demostraţie şi, nu in ultimul rand, o mare bucurie/evadare pentru mine. Unii o vor iubi, alţii o vor urî. Sigur nu va trece neobservată - aici bag mâna în foc şi mai pun şi lemne peste ea :))) Evident, toate vorbele astea ale mele au sens doar dacă voi duce romanul în locul în care imi doresc. Altfel, e o simplă vânare de vânt bloggeristic.

alex spunea...

Liviu Druga: bafta!

Lotus spunea...

Dar de filmele româneşti din ultima vreme ce părere aveţi?

Liviu Drugă: câteva filme care mie mi-au plăcut, listate aleator:

Baraka (1992)

Pay It Forward (2000)

Le Grand Bleu (1988)

Dark City (1998)

Shall We Dance (2004)

50 First Dates (2004)

Anger Management (2003)

Instinct (1999)

Sweet November (2001)

Cast Away (2000)

Contact (1997)

Dances With Wolves (1990)

The Four Feathers (2002)

The Cooler (2003)

Liviu Drugă spunea...

Alex:

Sa fie!! :)


Lotus:
filmele romanesti? Am renuntat sa le mai vad, programatic. Daca ma intersectez cu ele, bine, daca nu... le urez succes. Aceasta tendinta minimalista nu este pe gustul meu. Din putinul pe care l-am vazut, o singura scena admirabila am in cap: cea cu seful si dictionarul din Politist, adjectiv.

Iti multumesc pentru sugestii (pe unele le-am vazut), chiar daca ele nu se incadreaza preferintelor mele. Ramane sa caut Baraka, care promite din descrierea rottentomatoes. :)