romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 23 martie 2011
Titlul mi se pare nepotrivit. Personajele se ciocnesc şi se-ndepărtează precum bilele de biliard, astfel încât mai firesc ar fi fost ca romanul să se numească «Îndepărtarea ». Adrian, personaj principal, este un poet plecat în Spania în căutarea unei vieţi mai bune decât în România.

 

Cred că poveştile emigranţilor români în Spania au ajuns deja folclor. Românii sunt acolo slugi exploatate la sânge. Angajatorii de acolo sunt de regulă dubioşi. Au apucături de mafioţi. Dar nici românii nu se lasă prea uşor şi se organizează în activităţi ilegale. Noroc că autorul a băgat în carte şi o tipă din Argentina, Vanessa pe nume, care face parte dintr-o bandă de hoţi, se droghează şi este bisexuală. Aşa dom’le, păi ce, numai românii sunt hoţi ?

 

Sunt capitole în care vorbesc personajele cărţii: Adrian, Maria, Stăpâniţa (ce nume scoţător din sărite), Vanessa, Dana etc. Dar toţi vorbesc pe acelaşi ton şi-n acelaşi stil. Anumite pasaje par a fi scrise de Dan Coman, autorul cărţii numite « Irezistibil ». Acţiunea cărţii este pe cât de palpitantă pe atât de încâlcită. Ajungi să nu mai înţelegi nimic, dar nu contează. Citeşti înainte cu nesaţ în speranţa că până la ultimele pagini toate lucrurile se vor limpezi precum apa de izvor.

 

Se vorbeşte mult despre poezie în această carte. Însă subiectul preocupărilor poetice nu capătă greutate. Sunt nişte aventuri. Cred că tema cărţii rezultată din naraţiune ar putea  fi sintetizată sub expresia : aventurile unor români în Spania. Un singur personaj mi se pare realizat: Adrian. Celelalte parcă sunt schiţate. Dar autorul ne păcăleşte prin angrenarea lor în acţiuni cu suspans şi ritm şi ne creează iluzia că mai există şi altcineva în jurul lui Adrian.

 

După ce am terminat cartea am început o alta a unui scriitor mare. Poate că acest lucru (ghinion !) mi-a umbrit prea mult calităţile scrisului lui  Marin Mălaicu Hondrari.

 

Fiindcă stilul este atrăgător şi tot aştepţi să se întâmple ceva. Şi se-ntâmplă multe chestii: amor în rulote, furturi de maşini, munci grele prin vii şi livezi, anchete ale poliţiei, ascunderea de obiecte furate, Dana aleargă după The Great, Maria după Adrian, Adrian după Vanessa, Vanessa după Myriam, drumuri între Spania şi Argentina, Argentina şi Berlin, Berlin şi Cluj sau Sibiu etc. Dar nu se poate să nu te-ntrebi: ce-i cu agitaţia asta ? Ce semnificaţie are ?

0 comentarii: