roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 3 martie 2011
Bătrânul domn Ion din filmul „Medalia de onoare” este un rătăcit în societatea asta. A rămas din comunism cu o mentalitate de viaţă, iar lumea a luat-o în altă direcţie. Bătrânul vrea cu o medalie de veteran de război să-şi răscumpere vina de a-şi fi turnat fiul la securitate. Băiatul lui fugise în Canada în 1988. Dialogurile din film sunt de un umor irezistibil. Vorbind la telefon cu băiatul lui aflat în Canada bătrânul îi spune: „De ce naiba n-ai mai aşteptat şi tu un an de zile,  că în 1989 venea revoluţia şi plecai şi tu legal !”.

 

Ajuns la preşedintele Iliescu pentru a fi medaliat domnul Ion s-a gândit să i se plângă de o problemă personală. „Domnule preşedinte, nu mai merge rotorul. Şi dacă nu mai merge rotorul, noi nu ne încălzim !” Era vorba de rotorul de la centrala termică de bloc. Domnul Ion văzând apoi că valoarea întreţinerii creşte peste măsură urlă către administrator: „ Da’ mai opriţi dracului căldura asta, că plătim de ne uscăm! Ce-i aicea, incubator ?”

 

Le povesteşte unor copii de pe lângă bloc cum şi pentru ce primise el medalia. „Eram pe malul Dâmboviţei şi-am găsit un tun. Imediat am luat tunul şi-am tras în Comandamentul german. Şi l-am făcut zob! ”. Avea o voce de bunic care le spune basme copiilor, dar în acelaşi timp parcă voia să se convingă şi pe el că aşa a fost. Jocul lui Victor Rebengiuc a fost magistral. Filmul a fost regizat de Peter Călin Netzer. Excepţional.

0 comentarii: