roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 21 martie 2011
[caption id="attachment_4153" align="aligncenter" width="300" caption="Blocul lui Cioran"][/caption]

 

[caption id="attachment_4154" align="aligncenter" width="300" caption="Poarta de intrare in blocul lui Cioran"][/caption]

 

[caption id="attachment_4155" align="aligncenter" width="300" caption="Curtea interioara a blocului in care a locuit Emil Cioran"][/caption]

 

[caption id="attachment_4156" align="aligncenter" width="300" caption="Strada Odeon din Paris"][/caption]

Mi-a făcut o plăcere deosebită să caut adresa la care locuise Emil Cioran la Paris. Strada Odeon nr. 21. Blocul respectiv avea o poartă de lemn masiv ca o intrare într-un castel. Erau mai multe butoane pentru sonerii şi am apăsat la întâmplare. Nimic. A ieşit cineva şi am profitat intrând pe poartă sub bolta unui tunel de acces spre curtea interioară. Curtea era protejată de gratii verticale.

 

A apărut o portăreasă negresă căreia i-am explicat că am vrea să vedem locuinţa unde a stat Emil Cioran. Ne-a spus că n-a auzit de astfel de persoană. I-am spus că a murit. Ea a spus să nu facem poze şi ne-a privit cu suspiciune. Apoi a dispărut. Am văzut în curtea interioară un lift montat pe dinafara clădirii.  Mi-am amintit că Cioran se plângea deseori (în scrierile sale) de scările pe care trebuia să le urce.

 

Asta era şi mai mult nu puteam face. Am fotografiat strada şi am băut o cafea la terasa din colţul străzii. Pe clădirea în care locuise Cioran nu se afla nicio placă de comemorare. Francezii nu i-au iertat rătăcirile de tinereţe legate de simpatiile legionare.

13 comentarii:

Lotus spunea...

Mi-a făcut o deosebită plăcere să caut adresa unde a scris domnul Suciu. Mai ales că ştiam că poarta este deschisă oricărui vizitator. Din păcate însă, nici unul dintre miile de internauţi care frecventează blogurile mai populare şi pe care i-am întrebat, nu au ştiut cine este dumnealui. Se pare că bloggerii mai mari nu l-au iertat pentru unele greşeli din tinereţe. :))))))

isuciu spunea...

Lotus:

:)

eva spunea...

Aşa deci! Aş spune că este excesivă ,,corectitudinea politică'' a francezilor în acest caz! Dar dacă era Cioran francez sadea şi totuşi simpatizant al extremei drepte? O, sigur ar fi fost mai riguroşi francezii în acest posibil caz.

Cât despre tine, consider că e frumos să-ţi începi primăvara cu plimbări pariziene...( Bănuiesc că nu-s înfloriţi cireşii nici acolo, n' est pas?:))

isuciu spunea...

eva:

1.eu cred ca francezii politizeaza pana la absurd. nici cu Celine nu sunt mai blanzi. Dar in timp ce Eugene Ionesco se odihneste printre Nemuritori in Panteon, Cioran este si acum dezavuat.
2.as vrea eu plimbare pariziana; dar sunt poze din 2008 cand am fost la Paris!

eva spunea...

Dar mama lui Eugene Ionesco avu cetăţenie franceză, evreică sau nu... Altă treabă.

Atunci, îţi urez plimbări nesperate cât mai curând.:)

isuciu spunea...

eva:

deocamdata astept sa se coaca visinele...

eva spunea...

...iar eu mă uit pe geam în fiecare dimineaţă să văd dacă a înflorit vişinul nostru. Fiecare cu vişinul lui, cum ar zice Micul Prinţ, atât de unic în Univers şi totuşi atât de asemănător altora,...

isuciu spunea...

eva:

Aha! Visine ai, mere ai... ahhhhhh!

Lotus spunea...

Are şi banane. Că e cu remorcă. =))

eva spunea...

...reflectă lotusul cu un pic de regret( sper!)...

era să zic că bananele nu-s bune în fruit salad că se oxidează repede, dar după aia am înţeles că tu la altele te gândeşti. Vai, vai, că greu mă prind, hihihi. Lotus, când faci o pauză îţi recomand ca lectură aşa numitele ,,cărţi de primăvară'' japoneze. Ca să devii mai serios, hihihi...

isuciu spunea...

eva:

eu sunt de partea lui Lotus! ce, n-are voie omul sa se gandeasca la cruditati ?

Lotus spunea...

eva: te compătimesc dacă numai peste banane din astea ai dat care se oxidează repede. acum, ce să zic, depinde de la caz la caz...

aşa. deci cum era cu materialul ăla didactic? când să-l citesc? înainte, după sau în pauză?...

eva spunea...

Lotus, eu glumeam,... aşa că exercită-ţi compătimirea asupra altor blogeriţe.:) După cum spuneam, după banane nu mă omor, cât despre... ,,banane'' consider că dacă nu ar fi existat, trebuiau inventate.

Aaa, relativ la shunga( ,,cărţile de primăvară'') le recomand în afara serviciului. Sunt inspirante când rămânem în pană de idei şi lecturi. :)