roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
marți, 8 martie 2011
Se petrece un fenomen ciudat: sunt tot mai puţini cititori şi tot mai mulţi scriitori. Poate că mulţi cititori nemulţumiţi de carţile pe care le au la îndemână îşi scriu propriile lor variante. Pe de altă parte scriitorii se citesc între ei şi de multe ori se laudă unii pe alţii cu ipocrizie. Fenomenul criticii literare este viciat serios. Se scrie numai despre operele unor persoane cunoscute.

 

Am zis « numai », dar sunt şi excepţii notabile. Dar regula este alta. Cum a fost posibilă ca o carte ineptă ca « Nişte răspunsuri » de Mihaela Rădulescu să ajungă să fie lăudată de critică ? Precis că Simona Senzual nu a scris încă nimic, altfel se găsea desigur cineva să o aşeze pe piedestal. Să aşeze cartea, că Simona se instalează ea singură unde e mai comod.

 

Apoi a mai intervenit şi Internetul. Cred că din cauza Internetului s-au pierdut mulţi cititori. În loc să iei ditamai tomul « Război şi pace » pe care dacă îl citeşti stând în pat şi-l scapi îţi spargi ochelarii, e mult mai bine să te aşezi la calculator şi să scrii un text de-al tău. Text care îţi place foarte mult şi care se publică într-un loc în care poate fi citit de o lume întreagă. Ai satisfacţia să-ţi vezi aprobate spre publicare (adică nu e nevoie de nicio avizare) cele mai bune lucrări : cele create de tine.

 

De ce să te intereseze ce a scris Homer ? Sau Ovidiu ? Apropo, ce-o fi căutat italianul ăla la Marea Neagră ? N-aveau ei destule gagici acolo pe la Napoli sau Capri ? Ca să nu mai vorbim de scriitori care au scris numai tâmpenii, dar sunt admiraţi de o lume întreagă (de babalâci). Kafka, de exemplu, cu tipul ăla care s-a transformat în gândac peste noapte. Este dezgustător ! Descrierile tale de pe blog sunt mult mai interesante şi mai plăcute. Şi atunci, ce rost mai are literatura ?

31 comentarii:

Marin Anton spunea...

Păi, literatura nu are niciun rost precis. Sigur, singura ei utilitate poate fi acceptarea ei ca un bun exerciţiu pentru formarea scenariştilor. Ceea ce nu-i puţin lucru, să recunoaştem.

În rest, literatura e în pericol de a dispărea încă de pe timpul lui Homer când, în mod sigur, existau şi mai puţini cititori decât azi. O estimare personală a dispariţiei literaturii ar fi că acest eveniment îndelung aşteptat se va produce a două zi după sfârşitul lumii. Pe la şase seara, cam aşa...
Până atunci nu se întâmplă nimic notabil în privinţa asta, literatura fiind cu mult mai rezistentă decât speranţa, căreia i se face într-un mod nejustificat şi agresiv reclamă cum că - sanchi! - ar muri ultima.
O să vedeţi dumneavoastră că am avut dreptate. Mai vorbim noi!...

isuciu spunea...

Marin Anton:
Pai se spune ca din momentul in care omul primitiv in loc sa arunce cu pietre in celalalt l-a injurat, a aparut deja arta. Si injuraturile voi dainui pana la sfarsitul lumii, e clar ! :)

Marin Anton spunea...

Nu cred în zicerea asta cu înjurăturile, considerând-o, în cel mai bun caz, o confuzie. O confuzie pe care mulţi o fac şi azi în cărţile pe care le scriu. Vorbind însă de literatură, continui să cred că ea va mai persista un picuţ şi după sfârşitul lumii. Poate nu până la şase seara, dar până la un cinci şi jumătate, sigur!

isuciu spunea...

Marin Anton:

Aha! Inseamna ca d-aia s-a apucat atata lume de scris, ca sa depaseasca sfarsitul lumii ! Si daca scriu si mult si mai abitir scapa si de Judecata de Apoi ! :))

Brax spunea...

Ce va place sa va jucati cu cuvintele. Cum adica sa dispara literatura? Nu e putin cam tragic? Ganditi-va putin. Cum poate DISPAREA literatura? Sa fie arse toate cartile scrise vreodata? Sa fie sterse din memoriile celor care le-au citit? E imposibil de realizat asta, iar prin necitit se neglijeaza literatura, nu se distruge sau se degradeaza (calitatea va ramane aceeasi). Mereu va exista un grup (chiar daca va fi minoritar) care sa aprecieze literatura la adevarata ei valoare. Totul depinde de individ. Nu poti impune nimic majoritatii printr-un moft sau o pretentie de a-i transforma in ceva ce nu sunt. Omul citeste pentru ca vrea sa citeasca, nu pentru ca il faci tu.

Nu faceti o tragedie dintr-o simpla constatare personala. Da, majoritatea celor din jurul vostru nu citesc, dar asta nu presupune o disparitie totala a literaturii. Literatura nu are cum sa dispara. Chiar si in situatiile ipotetice prezentate de mine mai sus, se va gasi cineva care sa scrie ceva nou si altii care sa citeasca, chiar daca calitatea textelor vor fi incomparabile cu marile carti ale omenirii de pana acum. Mereu vor fi oameni interesati de literatura si de cultura. Textul scris nu va disparea, iar daca majoritatea nu citeste, asta nu inseamna ca literatura moare sau dispare, deoarece, pentru cei care iubesc literatura, aceasta este in floarea varstei si va ramane mereu asa, de fiecare data cand vor deschide o carte.

isuciu spunea...

Brax :
Cum sa fie arse cartile ?! Am spus eu asa ceva ? Ele pot exista in continuare bine merci, dar nu le va mai citi nimeni. Asta-i tendinta, este stabilita prin date statistice. Si nu-i o tragedie ; oamenii prefera sa traiasca. Poate se simt mai fericiti astfel. Si e si democratic. Cine mai vrea sa citeasca n-are decat s-o faca. Dar numarul cititorilor este din ce in ce mai mic. Ciudata mi se pare inmultirea celor care scriu – pe hartie sau pe calculator. Pe astia nu-i inteleg ! X_X

Lotus spunea...

isuciu: trăim într-o lume în care fiecare vrea să fie profesor şi nimeni elev. din păcate şi viaţa este grea şi nu îţi mai lasă prea mult timp de tine. şi da, internetul taie în carne vie. din cauza internetului presa scrisă este pe cale de dispariţie. şi pentru că pe net este foarte uşor să publici orice, devine greu să găseşti materiale de calitate.

însă lipsa de calitate se poate vedea peste tot, nu doar pe net: de la blogul lui X până la ştirea cutare din mediafax sau cancan. lipsa de calitate este amprenta societăţii noaste moderne.

în ce priveşte literatura scrisă, nu prea am ce să zic. în cazul meu s-au adunat cărţile cumpărate în ultimii ani în vracuri şi acolo stau. o să îmi aloc timp pentru ele, asta spun de mult.

legat de net, îl avem, vom merge cu el mai departe. da, calitatea pe net este şi mai scăzută decât în presa scrisă. ai nevoie de două lucruri ca să scrii ceva bun: să ai ce (în cap) şi să ştii scrie. cel puţin cei din presa scrisă, chiar dacă de multe ori nu au nimic în cap, ştiu scrie pentru că au făcut o şcoală. adică scriu frumos despre nimic.

încă un lucru. în tăcerea mieilor, lecter o întreba mereu pe tânăra studentă de ce. care e cauza. aşa că, de ce scrie X sau Y pe blog sau pe site? care este motivaţia? păi de aia nu este nici calitate. când motivaţiile se vor schimba măcar în parte, se va schimba şi calitatea.

Brax: poate că literatura înseamnă nu însumarea tuturor cărţilor scrise vreodată, eventual pe un suport digital într-un calculator uitat de lume într-o bibliotecă părăsită, ci ceea ce rămâne în noi în urma lecturii acelor cărţi. în lipsa lecturii, cărţile mor. oamenii contează, nu nişte bucăţi de hârtie mâzgălite care nu au suflet şi pot fi băgate pe foc.

Lotus spunea...

simplu. pentru că trăim într-o lume în care fiecare vrea să fie profesor şi nimeni nu vrea să fie elev.

eva spunea...

Foarte interesant ce zice Marin Anton. Subscriu.

Literatura a fost dintotdeauna şi ,,în criză'', şi ,,opiu''. Prin această dualitate rămâne mereu tentantă. Nu cred că în trecut au fost cu mult mai mulţi cititori. Poate doar în perioada interbelică.

Nu-ţi fă griji, literatura răspunde unei nevoi psihologice şi spirituale. Doar se transformă , dar nu va dispărea. Tot mai mult este prezentată ca un produs de consum. Pe viitor, nu vor mai fi cititori, termenul va fi înlocuit cu, eventual, ,,consumator''.

isuciu spunea...

Lotus:

Ai dreptate. Toti vor sa fie profesori si nu le iese. Pentru ca viata e grea si-ti mananca timpul. Ca sa fii profesor trebuie sa si inveti. Dar multi trec direct la predarea materiei, or s-o invete ei la sfarsit ! =))

isuciu spunea...

eva:

"literatura răspunde unei nevoi psihologice şi spirituale" spui. da, dar pentru un numar tot mai mic de oameni. eva, nimeni nu-mi explica de ce creste numarul scriitorilor !

Scorchfield spunea...

Ciudat este faptul că reluăm temele pe care, spre exemplu, francezii şi le-au pus acum jumătate de secol. Un eseu formidabil este "Cartea care va să fie " al lui Maurice Blanchot, tradus şi la noi, care încă din anii 1950 punea această problemă a dispariţiei literaturii.

Defectul generaţiilor de scriitori şi a celor care încearcă să scrie, este "lipsa căutării", de aceea scrisul devine degenerativ. Cel mai mare căutător din literatura română este Nichita Stănescu, după el, la scurt timp a început decăderea.

Întocmai ca la fotbal, echipa actuală nu ştie să caute.

ryana spunea...

mamamia!..zic şi eu să fiu "în rândul lumii"şi mai ales să arăt că ştiu de poetul ăla de la malul mării Ovidius(care fie vorba între noi,nu a venit de bună voie ci fost-a exilat prin Pontus Euxin,taman din cauza unei "gagici"şi a rămas în veci să privească marea,în zadar aşteptând o corabie care să-i aducă armistiţiul mult visat)scriind în ale sale versuri: "tu,ce citeşti aceste rânduri,s-ajungi la ani adânci şi grei..căci pentru mine zeii au fost nepăsători",iar eu de-an proasta le tot reciatam pe la o vreme,că am dat ocazie zeilor chiar să-i doară undeva,pardon,să fie nepăsători pentru a mea persoană...acum,hai că să-mi trag sufletul după aşa o frază lungă:)....
deci, ah da,blogul ce permite ca datorită lui să răsară scriitori de genul "ciupercilor de după ploaie"şi evident cum că literatura să mai aştepte,că vine ea şi ziua în care intră "criza"energetică,se va stinge lumina ca pe vremea lui Ceaşcă,şi atunci adio scriitori că vor fi doar cititori,în stele desigur...hai că am divagat mult..nu ai dreptate!...şi nu mai fii pessimist!..chiar dacă îmi place mult latura ta critic obiectivă asupra literaturii române,eu spun că vor fi destui oameni cu "masteraturi"care vor obţine"succesuri"că până la urmă ca să scapi de critici poţi scrie şi în limba chineză sau să faci literatură pentru Kenya de exemplu...de ce neapărat ptr.România..zic şi eu!:)...

isuciu spunea...

ryana:

esti savuroasa ! :)

isuciu spunea...

Scorchfield:


Interesant ! Stiu ca problema se discuta demult. Acuma, scuza-ma, dar imi e usor sa te intreb mai departe: de ce nu mai avem cautatori ? cauza e de natura... de care ?

ryana spunea...

:)

Marin Anton spunea...

@Scorchfield,

Acum, deh, cultura noastră a cam fost mai mereu "un peu en retard", ca să nu supăr lumea fină zicând răutăcios direct niţeluş retardată. Dar uite că ne-am descurcat mereu şi în situaţia asta.
Pe de altă parte, ÎNTOTDEAUNA contemporanii au fost (socotiţi) doar nişte epigoni ai celor dinainte. Surprizele apar când se schimbă generaţiile şi cei noi observă ce n-au observat congenerii. În fond, nu degeaba se spune că un scriitor mare mai întâi moare şi abia după aceea se naşte...

Scorchfield spunea...

Fără să vreau să supăr gazda, dar însăşi pomenirea celor două fufe în textul acestui post indică o direcţie greşită, recuperată greu prin întoarcerea la Homer şi Ovidiu ... aşa cum s-a executat ea -întoarcerea :)

Una din "căutările" simple ar consta dintr-o plimbare prin supermarket şi a căuta cu ochii ceea ce pun oamenii în coş, în comparaţie cu ceea ce arată; ca îmbrăcăminte, ca înfăţişare, ca gest sau mimică, reţete infinite de petreceri în mintea celui ce vrea să scrie ceva. Majoritatea - a celor ce scriu, caută în Cartea de bucate.

Sper că n-am atacat pe nimeni.

Scorchfield spunea...

Doresc să scriu doar că trecem, cum am mai trecut noi ca popor, printr-o mare criză culturală, nu dezbat cauzele, dar pot vedea oameni de cultură care nu fac altceva decât să accentueze această stare şi nu că sunt epigonii, ci că imită atât de prost şi "retard" (v-am împrumutat cuvântul) un platonicism deja proscris de alte mari culturi din Europa. Dar exemplele mai pot continua chiar.

Curios că îmi aduc aminte de profesorul de română din liceu spunându-ne cât de profund este Nichita Stănescu, şi erau vremuri când Nichita trăia şi scria cu o nesufocată realitate.

isuciu spunea...

Scorchfield:

Excelent raspuns privind cautarile ! Mi-au venit in minte doi oameni- elita, care... dar nu vreau sa deschid alt subiect! Dar se "cauta" mult in carti, pe la Ortega y Gasset si altii, dar in supermarket il vedem doar pe cel mai iubit dintre marlani !

Lotus spunea...

a căuta implică o lipsă. îţi lipseşte ceva fundamental. şi atunci îl cauţi. mai demult în cărţi, în filosofie, în experienţe de viaţă, în iubiri autentice. mai nou în prieteni, în renume, în bani, în distracţie cât mai multă şi cu volumul la boxe cât mai ridicat, doar-doar o acoperi liniştea din tine care te terifiază... însă cum ai putea să cauţi în aspectele legate de spirit? cum să citeşti când tu eşti doxă de inteligenţă şi profunzime, valoarea ta fiind atât de mare încât îţi faci blog, să le împărtăşeşti şi altora din înţelepciunea ta?... :)

Liviu Drugă spunea...

Literatura nu va disparea atata vreme cat omul isi va vedea de frustrarile lui. Nemultumit de viata imediata, creeaza alta viata, mediata de experienta si visele lui - Blaga are dreptate.

Si scrisul pe blog tot de acolo vine: din nemultumire si din orgoliu. Eu sunt convins ca blogul a intors din nou atentia lumii la cuvantul scris. Dincolo de "mult si prost", se vor ivi si rezultate remarcabile.

Blogul e ca fotbalul intre blocuri sau pe tampsanele satului. Cand, pe vremuri, copii jucau miutza prin toate aceste locuri, fotbalul nostru avea spectacol, acum sunt numai fitze fotografiate prin baruri. Deocamdata jucam doar miutza pe bloguri, in cativa ani insa unii vor fi chemati la "nationala" sau pe marile stadioane ale lumii.

P.S. Sa mi se ierte totusi comparatia cu fotbalul... :)

alex spunea...

cred ca nu se mai citeste datorita unei mentalitati care incepe sa prinda contur pe zi ce trece: nu mai e la moda. nimeni care e ,,in trend'' nu mai citeste. net-ul fashion-ul, revistele sau ziarele de scandal si cancanurile se vand la greu si se cer masiv, cel putin in romania. dar cred ca situatia tinde sa se radicalizeze si in vest.
editurile, descurcaretii de pe piata media se orienteaza spre majoritate, care vrea paine si circ... e un raport cerere-oferta care nu mai lasa loc nici macar de ,,tristele'' ori ,,ponticele'' lui ovidiu. cu un search rapid rapid, wiki sau ',,goagal-ul'' sunt in stare sa-ti spuna si cat purta cicero la picior si cat de des se parfuma seneca...
internetul are beneficiile si neajunsurile sale. intrebarea este: il poate bate net-ul pe gutenberg?
deocamdata, se pare ca da...

pe de alta parte, eu nu cred ca literatura poate muri. e ca in natura: nimic nu moare, totul se transforma. nu cred ca va muri, cel mult se va reinventa sau va migra spre o alta forma. dar oare net-ul isi va mentine popularitatea si peste 70-80 de ani? sa vedem. pt moment nu putem decat sa urmarim ,,meciul'' asta: cultura netului vs. litera tiparita. nu putem arunca prosopul, dar daca vrem sa ajutam putem sa lasam e-book-urile si sa trecem prin librarii... :)

eva spunea...

Ai dreptate, mofturi, am bagatelizat esenţialul, voiam să revin mâine, dar pentru tine merită să mai stau un pic.

Fără a fi expeditivă îţi spun hotărât de ce creşte nr. se scriitori: pentru că editorii vând tot mai mult , calitatea cărţilor cam scade, dar creşte publicitatea şi profitul din ea. Materia finită cere materie primă, mereu. Uite, chiar nu ştiu ce ,,rulaj de autori'' era în RO în anii '70( ani de glorie ai lecturii de literatură la noi), faţă de 2000-2010.( Am senzaţia că în trecut, o editură mai bine vindea un autor bun cu un tiraj mare, astăzi mai bine se vând cinci diferiţi cu tiraje mult mai mici. Se caută o diversitate prost înţeleasă pe raftul librăriilor, e ca la hypermarket. E marketing cultural.)

Certamente patruzeci-cincizeci de procente dintre ,,tinerii prozatori''( la asta, la proză, bag mâna-n foc) nu-şi merită,,prestigiul''.

isuciu spunea...

eva:

Iata o explicatie. Mersi.

Marin Anton spunea...

Ideea adusă în discuţie de doamna Eva - scuze, nu-i cunosc numele de familie! - este destul de consistentă, fireşte, fără să ofere o soluţie integrală şi definitivă a problemei. (Ar fi şi imposibil într-un comentariu atât de scurt.) Adaug la spusele dumneaei câteva observaţii:
În anii 70-80 cele câteva edituri tipăreau, ca număr, mult mai multe cărţi decât azi, dar mult mai puţine titluri. Trei autori români de top puteau publica într-un an mai mult decât toată beletristica românească scoasă în aceaşi perioadă de timp azi. Radu Tudoran, Octavian Paller şi Breban, ca tiraj şi vânzări totodată (!), puteau depăşi lejer o jumătate de milion de exemplare. Astăzi, tirajul obişnuit al unui roman se învârte în jurul a 2000 de exemplare... Tirajele formidabile ale lui Mircea Cărtărescu şi Mihaela Rădulescu sunt adevărate recorduri şi sunt absolut rarisime - sigur, nu discut despre diferenţa dintre cei doi autori, ci doar de tiraje. Ne-ar trebui, aşaşdar, vreo 250 de autori pentru a atinge acelaşi număr de cărţi în librării. Deci editurile nu vând mai multe cărţi, ci mai mulţi autori, însă în tirajele mici pe care le stabileşte piaţa şi, implicit jocul de marketing cultural.

isuciu spunea...

Marin Anton:

Asa stiu si eu. Erau tiraje mari si autori mult mai putini. Dar acum sunt si mult mai multe edituri.

Lotus spunea...

Interesant ce s-a spus. Eu am extras aşa: numărul de cititori a scăzut, numărul de autori şi de edituri s-a mărit. În condiţiile acestea ce aţi face dvs ca editură pentru a avea succes? Probabil puţin rabat de la calitate, poate ceva Sandra Brown că o cumpără gospodinele, poate mai băgaţi teme noi, coperţi strălucitoare cu bestseller-uri sau dezvăluiri şocante? Iar dacă aveţi o carte fundamentală în vânzare şi la sfârşit de lună vedeţi că aţi vândut 10 exemplare din ea şi 50 din alta, ce veţi face luna viitoare? Cât timp blogul ÎnalţiPeBani o să aibă trafic mai mare decât acest blog, cred că este de bun simţ să concluzionezi că nu va fi de ajuns să intrii într-o librărie pentru a avea garanţia că ieşi cu ceva bun, va trebui să cauţi printre cărţile aflate acolo în vânzare...

isuciu spunea...

Lotus:

Presiunea gustului prost este formidabila.

Liviu Drugă spunea...

Poate participa si textul de mai jos la subiectul discutiei.

http://www.agentiadecarte.ro/2011/03/internetul-si-literatura/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AgentiaDeCarte+%28Agentia+de+carte%29

isuciu spunea...

Liviu Drugă :

stenic, incurajator, optimist.