romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 18 mai 2011


 

 

 

 

 

 

 

 

Am citit în ultimul timp: Arhipelagul insomniei de António Lobo Antunes, Şi aşa mai departe? de Dan C. Mihăilescu,  În iad toate becurile sunt arse de Dan Lungu, Pamflete şi alte satire de Jonathan Swift,  Cazul Jane Eyre de Jasper Fforde.

 

- Arhipelagul insomniei de António Lobo Antunes este un roman foarte bun, scris în stilul lui Faulkner. Autorul, unul din marii scriitori contemporani, foloseşte monologul interior, reconstituirea unei poveşti privită din perspectiva mai multor personaje, aşternerea unor gânduri cu întreruperi bruşte de sens, fraze începute într-un fel şi continuate altfel etc. amintind de modul cum a fost  scris Ulise de James Joyce.

- Şi aşa mai departe? de Dan C. Mihăilescu – o carte compusă din articole scrise de autor în reviste literare, mai ales în Dilema veche. Foarte interesantă şi incitantă. Autorul nu pregetă să se certe cu Adrian Marino deşi acesta din urmă este mort. Nu cred ca Dan C. Mihăilescu să nu fi aflat acest lucru, dar asta nu l-a impresionat cu nimic. Iată un critic care nu se sperie de moarte  8-X  (evident de moartea altora !).

- În iad toate becurile sunt arse de Dan Lungu, un roman prin care autorul încearcă să-şi retrăiască tinereţea. Bine scris, savuros, cu bogăţie de poveşti. Mă aventurez să afirm că Dan Lungu este lipsit de o anumită profunzime şi viziunea lui asupra lumii româneşti rămâne la nivelul anecdoticului.

- Povestea unui poloboc - Satire si alte pamflete de Jonathan Swift. Am făcut un efort să citesc această carte datorită stilului încâlcit şi greoi, dar plin de paradoxuri. Autorul critică toată societatea (engleză) începând de la monarhie până la poporul muncitor. Cred că Swift a fost cel mai mare mizantrop dintre scriitori. >:P

- Cazul Jane Eyre de Jasper Fforde este un roman poliţist fantastic. Mi se pare foarte asemănător cu Millenium de  Stieg Larsson, dar în timp ce Fforde are stil însă acţiunea este forţată rău, Stieg Larsson scrie foarte prost, dar acţiunea este logică, verosimilă şi deosebit de palpitantă.

9 comentarii:

pantacruel spunea...

vreau si eu 'arhipelagul insomniei'. deci vreau si eu, vreau si eu, vreau si eu (de trei ori)!

isuciu spunea...

pantacruel:

Iti apreciez gustul. Bine, aranjam cumva !

mina spunea...

Sunt pe cale sa termin si eu "Arhipelagul insomniei". Am regasit acelasi Antunes din "Ordinea naturala a lucrurilor". Ii tot caut de ceva vreme (fara succes) cartile aparute in urma cu cativa ani - "Intoarcerea caravelelor", "Manualul inchizitorilor".
Pana acum nu am gasit decat "Cuvant catre crocodili".

pantacruel spunea...

nu, ca-l cumpar.
nu suport gandul sa-mi lipseasca din biblioteca vreo carte a autorilor preferati, iar a.l.a. este unul dintre ei. multumesc, oricum, pt intentie (gand)

isuciu spunea...

pantacruel:

Pai nici nu ti-o dadeam ! Decat imprumut ! Dar nici mie nu-mi place sa n-am cartile bune, sa stiu ca sunt ale mele !

isuciu spunea...

mina:

si eu am citit Ordinea si le caut pe celelalte. dar nu mi-a placut "buna ziua lucrurilor de pe aici". n-am inteles-o.

mina spunea...

N-am citit "Buna ziua lucrurilor de pe aici", insa voiam s-o cumpar la un moment dat.
E drept, din ce-am observat pana acum, Antunes are un stil inconfundabil. Si total neconventional. Senzatia pe care am avut-o, pe alocuri, a fost aceea de pierdere intr-un labirint. Plin de cuvinte, locuri, personaje, parfumuri, toate amestecate, rezultatul fiind unul care pe mine m-a fermecat. Cel putin dupa ce i-am citit prima carte.

isuciu spunea...

mina:

Asa e Antunes, cum spui. Cand poti sa prinzi firul lui narativ care este undeva sub labirint, scrisul lui iti creeaza o senzatie unica, extraordinara. Dar la "Buna ziua..." nu poti sa prinzi nimic. Faptul e curios...

Lucrușoare plăcute « AnaAyana spunea...

[...] mi-ar plăcea să aflu câteva lucruri care le plac lor: dadatroll, chrysallidis, mado, mofturi, diacritica, trilema. Dar numai dacă aveți răbdare, chef și nu vi se pare o copilărie [...]