roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 28 iulie 2011
Micuţa Harriet Dufresnes,  din orăşelul american Alexandria, vrea să-l  descopere pe asasinul fratelui ei, Robin. Fetiţa este o justiţiară. Nu-i trece prin minte să-l predea pe asasin autorităţilor;  ea vrea să-l omoare cu mâna ei pe criminal.

Gândirea este tipică pentru adolescenţii influenţaţi de cărţile lui R.L. Stevenson. Există mulţi adulţi care au concepţii asemănătoare. De aceea telenovelele au un aşa mare succes de public; pentru acest gen de oameni nu există poliţie, judecători, instituţii ale statului, ci doar personaje şi conflicte.

Răzbunarea se produce direct. Dacă cineva ţi-a împuşcat iubita, te duci la el acasă pe la miezul nopţii, cu puşcociul în mână, îl baţi pe umăr şi când a intrat bine în cadru îl împuşti.

Adevărul este că Harriet ştia foarte bine de complicităţile dintre poliţişti şi infractori, de parcă ar fi făcut studiu de caz pe comuna Deta sau Stamora Moraviţa. Ea descoperă o reţea de traficanţi de droguri şi merge pe convingerea că aceia erau asasinii. Moartea fratelui ei se produsese cu ani în urmă şi Harriet nu poate găsi probe concrete.

Motivaţia ei se bazează numai pe ideea „cine putea să facă asta”. Mai ales că, în oraşul Alexandria din S.U.A., populaţia nu era  numeroasă. Iar localităţile mici nici nu au nevoie de ziare locale. Zvonurile circulă cu o viteză fantastică.

Lupta fetei cu cei doi fraţi descreieraţi este dramatică. Cartea reuşeşte să creeze o atmosferă asemănătoare volumelor de aventuri pentru adolescenţi. Deosebirea faţă de acestea este că totul este redat la modul foarte realist. Dacă citeşti ca adult cum D’Artagnan se luptă cu 11 duşmani şi-i învinge pe toţi, nu se poate să nu-ţi spui că întâmplarea este trasă de păr.

Dar cartea scrisă de Dona Tartt nu are nimic forţat. În plus, personajele din orăşel sunt descrise astfel încât sunt foarte vii; ele parcă se mişcă în jurul tău; simţi mirosurile şi vezi locurile descrise ca pe un ecran.  Peisajul social al epocii este realizat cu minuţiozitate. Cartea creează o tensiune adecvată subiectului. Dacă o citiţi noaptea târziu şi auziţi vreun zgomot ciudat prin casă veţi tresări speriaţi.

Este un mare merit al unui scriitor ca, aşternând nişte cuvinte pe hârtie (sau pe computer), să reuşească să te transpună într-o lume care să te captiveze total.

Cartea “Micul prieten” este o realizare scriitoricească de excepţie.

0 comentarii: