roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
luni, 2 aprilie 2012
Astăzi ziarul Click distribuie gratuit un volum de Jules Verne. Sunt foarte curios să aflu cum s-a desfăşurat acţiunea. Cred că toate chioşcurile de ziare au fost devastate. Şi nu de către pasionaţi după cărţile lui Jules Verne. Nişte băieţi tuciurii vor invada tarabele strigând că-l vor pe Jules Verne, în realitate urmărind doar vinderea ulterioară a cărţilor.

 

Mi-amintesc cu ce plăcere am citit 20.000 de leghe sub mări, Insula misterioasă, Copiii căpitanului Grant, Căpitan la 15 ani, Insula cu elice etc. Nicolae Manolescu a făcut nişte observaţii cu privire la construcţia romanelor lui Jules Verne: în Insula misterioasă, autorul trece foarte uşor peste un aspect esenţial şi anume  modul în care au ajuns adolescenţii pe o insulă izolată. Este descris în amănunţime ceea ce fac tinerii pe insulă, cum îşi reinventează viaţa (asemeni lui Robinson Crusoe), dar de împrejurarea în care au fost aruncaţi în acel colţ de lume nu-şi mai aminteşte nimeni nimic.

 

Sau cum de putea căpitanul Haterras să-şi ia cu el în Arctica un singur amnar ? Pierderea lui declanşează şirul de aventuri. Dar cine poate să creadă că un bărbat aşa întreprinzător a uitat să-şi ia cu el mai multe amnare ? Nici eu nu-mi amintesc să mă fi oprit la astfel de faze. Cu atât mai puţin să-mi otrăvească lectura. Treceam mai departe curios să aflu ce se-ntâmplă. Acţiunea era aşa de captivantă încât n-aveam timp să mă gândesc la amnare.

Jules Verne a avut cele mai multe cărţi vândute din toate timpurile, în toate limbile globului pământesc. Fără să le mai socotim pe cele care se dau gratis împreună cu ziarul Click ! :)

15 comentarii:

Lotus spunea...

Nu reconstituirea cât mai fidelă a evenimentelor ce-au dus la o anumită conjunctură cred că e cel mai important lucru într-o poveste de aventură. Până la urmă puteau să fie 10 amnare şi să se strice sau să rămână fără ele pe parcurs, ajungând în final cu unul singur... Cine nu trăieşte aventura acuză conjunctura! :)

Welcome back.

Lotus spunea...

PS: Eu am în apropiere un chişculeţ de ziare şi reviste. Trăieşte din vânzări de sucuri, ţigări şi chestii din astea...

claudio spunea...

eu n-am vazut "baieti tuciurii" dar in schimb am vazut vanzatori care desi primesc intre 10 si 20 carti nu dau niciuna. Azi dimineata am fost la chioscuri la prima ora, odata cu cei care aprovizioneaza si chiar daca ii dadea cutia cu carti in fata mea, au fost multi care strigau "N-am!!!".
"Nici macar pentru primul client n-aveti doamna?" ,
"Mai baiete, tu n-auzi ca n-am?"

isuciu spunea...

Lotus:

Dar si vanzarea cartilor il ajuta, nu ?
Cu privire la introducerea in aventura e bine sa fie cat mai credibila. Eu nu mai stiu cum au ajuns tinerii pe Insula misterioasa (si nu mai am nici cartea sa ma uit). Dar mi-amintesc ca Robinson Crusoe a fost lasat pe insula "lui"
ca pedeapsa.

isuciu spunea...

claudio:

Posibil. Eu azi dimineata am prins doua carti de la chioscuri diferite. E adevarat ca ultimele exemplare. Sau cel putin asa a spus vanzatorul. Sunt sigur ca avea multe sub taraba sau in masina lui.

alessia spunea...

am cateva romane in dublu exemplar. as vrea sa le schimb cu cineva care are la fel. va rog sa ma contactati: forzza33@yahoo.com

mircea spunea...

Ca si alessia doresc sa fac schimb de volume Jules Verne. mircea_dumitrascu@yahoo.com

xenonisis spunea...

Ochelaristule, ai citit si tu Jules Verne...

Da imparatul mustelor ai citit? :)

Ana spunea...

mai are cineva dubluri? vreau si eu sa fac schimb ln_anamaria@yahoo.com

isuciu spunea...

xenonisis:

Da. Cartea lui William Golding este cu totul altceva decat lucrarile lui Jules Verne.

xenonisis spunea...

Interesant de observat - cartile lui Jules Verne nu trec testul timpului! Verne nu are nici macar un singur roman de calibru, reprezentativ! Acum 100 de ani Verne era fascinant, astazi insa cartile lui se vand gratis si nici asa nu sunt multi cumparatori! Sa recunoastem, Verne nu e Dickens! Jules Verne a fost un scriitor comercial, se simte asta astazi! Nu stiu daca ai sa fii de acord cu mine Ochelaristule insa Jules Verne a iesit din garantie, a expirat!

Cheers!

isuciu spunea...

xenonisis :
Sigur, Jules Verne nu se compara cu Dikens. Primul scrie proza SF, al doilea este un scriitor realist. Sunt lungi dezbateri privind includerea SF-ului in literatura. Dar Jules Verne a fost un vizionar. Multe din inventiile lui din carti s-au realizat practic mai tarziu.

Xenonisis spunea...

Ma refeream la substanta ISuciu,,, Cum te cheama? Cum sa te chem ? Chiar nu stiu!

Jules Verne nu are substanta literara, asta e problema cu el.... La Dickens sau Golding ea, substanta, exista din plin!

De acord, multe din inventiile lui Verne aproape s-au adeverit... Insa imediat dupa asta literatura lui si-a pierdut valoarea! In vreme ce Dickens are aceeasi valoare astazi ca si in urma cu 100 de ani...

I-am citit si eu toate cartile lui Verne si mi-au placut la vremea respectiva dar astazi nu cred ca as recomanda Jules Verne vreunui copil... Pana si Harry Potter e de preferat lui Verne, cel putin asa cred eu...

Ok, tu spui ca e scriitor de proza SF! Atunci iti spun ca Verne nu e Isaac Asimov si nici A.C. Clarke... E altceva, ceva inferior... Esti de acord ? .... :)

Robotii lui Asimov s-au inventat si ei (vezi ASIMO) si totusi nuvela I ROBOT a ramas la fel de actuala, nu si-a pierdut valoarea si nici nu cred ca si-o va pierde vreodata... Legile roboticii din I Robot,cel putin primele doua, vor ramane aceleasi spun eu indiferent cat timp va trece peste noi...

Cheers!

isuciu spunea...

Xenonisis (americanul):

As spune ca Jules Verne are stilul de poveste al operelor pentru copii si tineret. Nu i-as da o nota peiorativa.

Lotus spunea...

Eu subscriu la isuciu. Literatură nu înseamnă să scrii despre ceva nemaivăzut, aia este doar forma. Nu contează că scrii despre evul mediu, despre prezent sau despre viitorul îndepărat, contează cum scrii. Cărţile lui Jules Verne rămân de lecturat pentru spiritul de aventură. Totuşi, parcă mai mult mi-au plăcut cele ale lui Alexandre Dumas la capitolul ăsta.