roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 2 mai 2012
O călătorie spirituală de la Pindar – primul autor despre care se vorbeşte în carte, până la Samuel Beckett – ultimul pe listă. Iată ce spune Nicolae Balotă despre opera lui Pindar:”Asemenea templului grec, oda pindarică ne revelează ceva – prea adeseori uitat – despre artă ca laudă.Fireşte, orice loc consacrat este un loc în care se celebrează.  (...  ) Dar religia omului grec era prin excelenţă festivă. Zeii participă la sărbătoare. Iar în centrul sărbătorii, constituind-o ca atare, stă gestul festiv, lauda.”
Pagini interesante sunt dedicate operelor lui Euripide: Bacantele, Hecuba, Electra, Ifigenia în Taurida, Hipolit.
Este relevat mitul lui Cezar în clasicitatea latină: „Opus zeului coborât pe pământ, întrupat, al Orientului, Cezar este omul care se înalţă prin puterile sale la augusta demnitate a făpturii celeste”.
Sunt analizate Divina comedie a lui Dante, Paradisul Pierdut a lui Milton, Adevărul măştilor de Oscar Wilde, Triumful morţii de Gabriele D’Annunzio, Crematoriul din Viena de Goffredo Parise, Deşertul tătarilor de Dino Buzzati, Povestea unui poloboc de Jonathan Swift, Cântecele lui Kra de Ted Hughes, La nord de Boston de Robert Frost, Istoria unui roman de Thomas Wolf şi altele, ajungându-se pănă la Lumină de august şi Neînfrânţii de William Faulkner.
N-am mai citit o critică literară de o asemenea profunzime, luminată de strălucitoare observaţii, de la scrierile lui Vladimir Nabokov şi Harold Bloom.
Nicolae Balotă este un intelectual de anvergură, din stirpea lui Octavian Paler sau Alexandru Paleologu. Născut în 1925, Nicolae Balotă este absolvent de Litere şi Filosofie.Este arestat în 1948 şi a doua oară în 1956.În 1979 părăseşte ţara şi se stabileşte la Munchen. Apoi la Tour în Franţa până în 1990 când se întoarce în ţară.
În timp ce pe la televiziuni se răsfaţă tot felul de saltimbanci ca Toader Paleologu, Mircea Mihăieş sau Sever Voinescu (am numit numai câţiva !), pe un om ca Nicolae Balotă nu l-a văzut nimeni. Este păcat că îl ţinem ascuns, mai ales că vârsta lui este destul de înaintată.

Cu privire la colaborarea cu Securitatea:  este greu de judecat un om care a trecut prin închisorile comuniste în perioada cea mai dură, cea stalinistă.

0 comentarii: