romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 9 mai 2012
Este o carte foarte captivantă. Aventurile fraţilor Sisters (e ca şi cum ai spune “surorile Brothers” ) în perioada în care mulţi căutători de aur s-au îmbogăţit în America. Fraţii au norocul să dea peste un lichid miraculos care dizolvat în apă face vizibile grăunţele de aur de pe fundul albiei unui râu. Eli este un bărbat mai sensibil şi mai uman decât fratele său Charlie. Dar amândoi sunt nişte asasini. Aceasta nu-i face deosebiţi de oamenii printre care se mişcă.

Povestea este spusă de Eli. Fraţii sunt pistolari vestiţi. La un moment dat li se întinde o capcană într-un han. Patru gealaţi supăraţi îi încolţesc într-un colţ de grajd. Fraţii n-au pistoalele la îndemână. Sunt ca şi morţi. Un bărbos fioros se angajează să-l împuşte pe Charlie fiindcă e arogant şi nu e la fel de iute ca el. « Să vedem ! Numără frate-miu pănă la trei ! » zise Charlie luându-şi pistolul. « Unu » numără Eli şi-şi descărcă pistolul direct în capetele a doi dintre vrăjmaşi. Charlie îi aranjează pe ceilalţi doi.

Fraţii trec prin întâmplări sângeroase şi scapă de fiecare dată ca prin minune. Cartea este scrisă în aşa fel încât îţi dă impresia că te afli la cinematograf şi vezi un western. Autorul insistă cu sadism pe scenele violente. Este descris cu amănunte chinul calului lui Eli, căruia să i se scoate un ochi bolnav cu un cuţit, apoi animalul se infectează de la rană şi are suferinţe îngrozitoare. Naraţiunea este presărată de umor în ciuda nenumăratelor vicisitudini pe care le îndură personajele.

Nu am înţeles care este morala acestei poveşti. Eli este dezgustat să omoare oameni, dar continuă să o facă. Charlie este obosit de eforturile uriaşe care nu i-au adus beneficii, dar nu  renunţă să facă acelaşi lucru. Cred că autorul a mizat pe scrierea unui roman de aventuri care să nu aibă situaţii forţate. Un fel de western realist, fără happy end.

0 comentarii: