roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 24 mai 2012
Poţi să te cuibăreşti în proza lui Sorokin ca într-o şubă călduroasă pe timp de iarnă. Oricâte necazuri ai avea în viaţa de zi cu zi, îmbrăcat în şuba lui Sorokin, vei trăi cu încântare aventuri de poveste. Medicul de ţară Garin trebuie să ajungă într-un sat în care bântuie o molimă teribilă. Peripeţiile din drumul său sunt înspăimântătoare, dar nu pornesc din cauze excepţionale, ci din aspecte de rutină ale vieţii.

Elementul folosit de Sorokin pentru a ne băga frica în oase este dimensiunea. Ajungând la o moară, Garin obţine o de la nevasta morarului o partidă de sex într-un mod firesc, de parcă aceasta ar fi intrat în consumaţie. Morarul aruncă aluzii belicoase către medic, dar atitudinea lui cade în ridicol pentru că omul este un pitic de dimensiunea unei damigene. Stranie este senzaţia că acea piticanie era în stare de ceva rău; nu vorbea el degeaba. Norocul medicului, care îşi făcuse de cap cu nevasta morarului, a fost că bărbatul adormise din cauza băuturii.

Garin se deplasa prin viscol cu o „maşină” trasă de 21 de cai. Dar erau cai de mărimea unui pui de găină. Sau mai bine zis de „micimea”. Existau şi cai înalţi cât o clădire cu două etaje; aceştia trăgeau vagoane de tren.

Ideea piticilor şi uriaşilor nu e nouă. Aminteşte brutal de Călătoriile lui Gulliver de  Jonathan Swift. Dar la Sorokin oamenii de dimensiuni anormale nu au decât un rol decorativ.

Ceea ce impresionează la această carte este farmecul vieţii ruseşti pe timp de iarnă în cătunele uitate de lume, unde poţi gusta o baie fiebinte într-o cadă de aramă, unde poţi să bei vinuri delicioase, să te răsfeţi cu blinele şi dulceţuri parfumate, să dormi în paturi înalte cu perne umflate şi pufoase, să te hârjoneşti cu femei voluptoase.

Cred că Sorokin a rupt multe pagini din lucrările lui Gogol şi le-a lipit cu dezinvoltură în romanul său.

1 comentarii:

BlogZen (3) | Simplu spunea...

[...] sunteţi prea înfierbântaţi pe subiect, mai relaxaţi-vă, mai citiţi o carte… De exemplu Viscolul, de Vladimir Sorokin. Prezentarea lui isuciu mi-a trezit interesul pentru carte mai ceva ca un trailer pentru de un [...]