roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
vineri, 11 octombrie 2013

Peste jumătate dintre angajaţii români au câştiguri brute sub 1.500 de lei pe lună, arată datele de la INS. Doar 5% câştigă peste 5.000 de lei, iar 70% dintre femei şi 65% dintre bărbaţi au salarii lunare brute mai mici de 2.000 de lei. În condițiile astea a ieși în stradă pentru Roșia Montană mi se pare o aberație. Este ca și cum bolnavii ar protesta că nu le-a fost vopsit spitalul. Deținuții că gardienii sunt prea grași. Pietonii că mașinile merg prea repede. Pensionarii că poștașii nu vin cu pensia la cinci dimineața. Șoferii că pietonii traversează strada prin fața lor. Chelii că nu primesc gratis tichii de mărgăritare. Africanii că nu primesc ajutoare de căldură.


24 comentarii:

gigixy spunea...

tztz mister suciu... pamflet-pamflet dar pana cand, dar pana unde si pen'ce... sa confunzi o generatie intreaga cu alta de asistati social (care toata viata n-au stiut si nu STIU decat sa intinda mana si sa ceara - si nici asta cum trebuie, decat poate eventual in barba, dar nu foarte tare, ca sa nu-i auda "vecinii"), not so fair.

q.: care este salariu mediu al celor care au iesit in piata? (core target: 25-35, mediu corporatist). q.e.d.

ioansuciu spunea...

Gigixy:
Cei cu protestul au câștiguri peste medie. Nu-i interesează pe ei ce fac cei cu salarii sub 1500 lei, care sunt cei mai mulți. Să-și facă miting ăia dacă-i doare! Sau mai bine să lase burta și să iasă la protest pentru Roșia ! Că asta-i și problema lor cea mare !

ioansuciu spunea...

Gigixy:
Generația asta ”docilă” a ieșit la Revoluție contra lui Ceaușescu și a strigat ”Jos comunismul”. Nu cred că hipsterii ar fi ieșit la acea revoluție. Sunt prea delicați. Plus că s-a făcut fără biciclete. Și nu-mi vine să cred că am văzut lozinca ”Jos capitalismul”. La niște oameni care trăiesc bine datorită corporațiilor unde sunt angajați.

gigixy spunea...

good point asta cu salariu mediu ridicat din piata e dat de corporatia capitalista. si 2) e interesant optica cu adevarat deformata despre "jos capitalismul" (sunt acolo 1-2-3 rataciti ce striga asta, dar e preluata ca fiind da lozinca fiind mai de can-can. iar preluarea asta la nivel de cititor tine de propriul complex. sorry).

cat despre Revolutie e o intreaga poveste/discutie. au iesit ca oile, a fost lovitura de stat, s-a murit degeaba, au iesit tarziu, model de manipulare de predat later-on. desi acolo lucruri de ti se ridice parul pe spate fura. aveam 11 ani la Revolutie.

dar "jos comunismul", a venit corporatia, dupa care vin copiii lor si "striga" "jos capitalismul" e misto. e ceva socio-cultural aici. care merita privit dpdv antropologic.

asa cum in fiecare an exista o noua generatie care face 18 ani, tot asa toti pensionarii peste 20 de ani mor/se duc. istoric gen.

Anonim spunea...

Am vazut in piata profesori universitari, de la Universitate. Ei castiga mai putin decat minerul cocalar...David parca. Deci, sa lasam judecatile pentru altii.

Am vazut un geolog si un arhitect. Singurii cu acreditari UNESCO. Si ei au salarii mai mici decat minerul cu pricina. Sa lasam salariile. Nu-i baga nimeni in seama. Sunt specialisti degeaba. Macar pentru ei as protesta.

ioansuciu spunea...

Anonim : Salariul profesor universitar: 3000 - 4500 lei !

Anonim spunea...

Va recomand un documentar:
http://vimeo.com/57486925

ioansuciu spunea...

E groaznic când cineva în loc să spună ceva din capul lui îți dă un link !

Anonim spunea...

Ce să spun? Că sistemul capitalist este un vis frumos, exact ca cel comunist? Că a trecut în era totalitarismului? Că de ani buni exploatează resursele fără să tină cont de oameni și de mediu? Nu facea și comunismul mari proiecte? Nu predica și comunismul omul noi? Omul nou, capitalist, „nu vrea decât să muncească”. Voi vedeți în alb și negru? Capitalism - Comunism?

Degeaba vă spun. Aveți o vârstă și nu ați învățat din greșeli.
E groaznic când cineva visează la cai verzi pe pereți și nu vede realitatea. Păcat. Dar este mai ușor să criticăm niște tineri. Ce știu ei, n-au trait ei în comunism. Să-i ardem pe rug, zic. Își permit să fie împotriva corporațiilor care ne vor binele, care ne aduc bunăstarea. Își permit să strige împotriva conducatorilor noștrii iubiți, care ne-au adus 23 de ani de bunăstare și prosperitate, care s-au gândit doar la noi, la oameni. Nu la buzunarul lor.

Pe scurt, din capul meu: Era un blog de literatură pe care îl citeam cu drag. Probabil preferați tinerii nepăsători, cei care merg în Mamaia, cei care n-au atins o carte în viața lor. Probabil preferați o Eba sau un Sturzu. Păcat.

ioansuciu spunea...

Anonim:
A pune semnul egal între capitalism și comunism este o impietate. Înseamnă a uita miile de morți la Canal și chinurile de neînchipuit îndurate de cei mai buni oameni din țara asta; înseamnă a te face că nu au existat două ore de televizor pe zi, ierni fără căldură în case, rație de salam și unt, pâine cu buletinul, curent electric oprit în spitale, morți ascunși, avorturi interzise, oameni duși de securitate în spitale psihiatrice, oameni omorâți în închisoare pentru că au ținut un jurnal intim, oameni chinuiți pe stadioane cu plăcuțe omagiale etc. Și mai ales lipsa libertăților cetățenești, imposibilitatea de a alege pe cine vrei, lipsa de democrație. Comunismul a fost un lagăr, nu o societate. Comunismul nu poate fi comparat decât cu fascismul. Capitalismul are multe deficiențe, dar o societate mai bună decât acest capitalism nu există. De acord că clasa politică este coruptă, mincinoasă și incapabilă. Dar dacă vor fi înlăturați toți politicienii de la conducere, PDL și USL și ceilalți, cine va conduce ?

Anonim spunea...

Vă corectez, vorbiți despre democrație. Este altceva. Sistem mai bun decât democrația nu există.

Cunosc ororile comunismului, tocmai de asta nu vreau orori. Capitalismul începe ororile abia acum (alegeri fraudate, cladiri de patrimoniu cultural distruse, sate întregi fără apă, oameni mutați cu forța pentru exploatarea unor resurse, proiectele statului mai importate decât un drept la proprietate, oameni mințiți că totul e pentru binele lor... )
În România totul este o mascaradă facută de comuniști, de foștii securiști și rudele lor Noi nu am avut capitalism, nici nu știm ce este.

Sigur, este doar începutul, o să lucrăm și la un nou canal, de bună voie chiar. Devine opresiv din păcate.
Nu spun că trebuie pus ceva în loc. Spun că trebuie reparat până nu este prea tarziu. Să respectăm legile, până nu este prea târziu. Atât spun.
Sunt convins că există în toate partidele specialiști, dar nu au loc de smecheri. Aici începe totul. Cine vrea să candideze, trebuie să aducă bani partidului, să militezi pentru partid la tv, să îi înjure pe adversari pe toți. Pun pariu că există și oameni de bun simț în partide.
Păcat că nu vedem padurea de copaci.

ioansuciu spunea...

Anonim:
Vorbesc despre capitalism. Care se bazează pe garantarea proprietății private. Democrația este forma politică de conducere, formă care nu există în feudalism, sclavagism, comunism, sau în orice tip de societate. Numai în capitalism.În comunism totul e la comun. De aceea a fost posibilă opresiunea, fiindcă proprietarul mijloacelor de producție, (fabrici, magazine, terenuri) era statul. Cu alte cuvinte, Partidul unic. Legea îi dădea dreptul de a dispune de averea națională după bunul plac. Comuniștii repartizau case, vile și palate oricărui nespălat. Ororile comunismului nu se pot regăsi în capitalism. Comunismul este constituit printr-un mare act nedrept și samavolnic – confiscarea proprietăților familiilor care le-au muncit. Devenind stăpân pe avere, Partidul se poartă la modul arbitrar. Nimeni nu mai e atât de bogat încât să se poate lupta cu el. Comuniștii au condamnat oameni care au avut alte păreri politice. La Canal și-n alte locuri (Râmnicu Sărat, Pitești). I-au exterminat fizic. Astfel de orori nu se petrec în capitalism. Nimeni nu e arestat și condamnat pentru opinii și pentru gândire. Radu Filipescu a făcut temniță grea înainte de 1989 fiindcă a strigat pe stradă ”Jos Ceaușescu!”. Îți imaginezi pe cineva arestat pentru că a strigat ”Jos Ponta ” sau ” Jos Băsescu”? Sistemul capitalist democratic nu poate naște orori asemenea celor din comunism. Și nu poți compara torturarea până la moarte a unor oameni nevinovați cu ”cladiri de patrimoniu cultural distruse”.

Anonim spunea...

Ok, satenii de la Rosia Montana au dreptul la proprietate sau nu? Ma refer la cei care nu vor sa se mute de acolo. Cam 80 de familii. Lor le este garantata proprietatea privata ? Ca momentan statul promoveaza un proiect care trece peste proprietatile lor.
Dar cei care au gaze de sist sub proprietati? In Romania resursele naturale de sub pamantul privat apartin statului. In America resursele naturale de sub pamantul privat apartin proprietarului.

Anonim spunea...

Chiar aici este problema. Cand au venit comunistii la putere, satenii din Rosia Montana aveau terenuri si minele erau ale lor, mostenire.
Comunistii le-au luat minele si le-au nationalizat. Le-au luat pamanturile, i-au lasat doar cu casele si i-au pus sa lucreze in mina.
Acum au venit capitalistii si ii obliga sa se mute. Nu i-au despagubit pentru mine. Probabil si-au recuperat niste pamanturi dupa ani buni de umblat prin tribunale. Iar acum vor sa le cumpere casele si terenurile pe nimic.

Corect, capitalismul apara dreptul la proprietate. Cel mai important capital individual este proprietatea( actiunile sunt volatile, moneda nu este stabila). In teorie asa este, dar, in practica acele 80 de familii pentru asta lupta. Pentru dreptul la proprietate, adica tocmai pentru capitalism.
Problema nu este aici. Problema este corporatismul (sau corporatismul fascist). Care este altceva.
Enciclopedia Blackwell a gandirii politice spune asa:
Corporatism - Asociat multa vreme cu regimurile fasciste din perioada interbelica [...] in prezent fiind larg utilizat in studii privitoare la interesele organizate din sistemele democratice, cat si din cele autoritare. Cea mai raspandita acceptiune moderna a termenului este axata pe rolul organizatiilor de interese ce ocupa o pozitie intermediara intre stat si societatea civila [...] Aceste organizatii (corporatiste) au statut privilegiat in raport cu guvernul, prin aceea ca ele codetermina politica publica si sunt raspunzatoare de aplicarea ei. Principalele pozitii:
1. Corporatismul e un sistem de politica economica nou, diferit de capitalism si de socialism, care care consta in dirijarea de catre stat a unei industrii predominant private, in conformitate cu principiile unitatii, ordinii, nationalismului si eficientei.
2. Corporatismul este o forma de stat ce se dezvolta alaturi de parlamentarism in cadrul societatii capitaliste. Parlamentarismul are la baza un mod de reprezentare teritorial-individuala, pe cand corporatismul combina reprezentarea functionala cu un stat interventionist.
3. Corporatismul nu este un sistem politic complet, si nici o forma de stat, ci o forma de intermediere a intereselor diferita de pluralism[...]

Recomand cartea, este mult de studiat. Recomand si partea cu democratia - totalitarism. Mai ales ca si socialismul (transformat in comunism) s-a folosit de principiul democratic (toti oamenii sunt egali in fata legii) din care a pastrat ce i-a convenit (toti oamenii sunt egali).
Eu vad asa:

Democratie: Toti oamenii sunt egali in fata legii si au dreptul la proprietate + se promoveaza pluralismul.
Socialismul a folosit din democratie doar: Toti oamenii sunt egali. - Asa a ajuns la Comunism(o forma totalitarista, opusa democratiei).
Capitalismul a folosit din democratie tot, mai ales dreptul la proprietate. Dar, tot mai putin foloseste egalitatea in fata legii, tot mai putin foloseste dreptul asta la proprietate. Din cauza "crizei" are nevoie de un proiect de sustinere si redresare. Solutia lui este exploatarea resurselor cat mai repede, cat mai eficient. Si asta o duce la Corporatism(totalitarism).

Sigur, depinde. Poate maine sa se trezeasca niste parlamentari si sa dea niste legi in favoarea oamenilor si in defavoarea corporatiilor. Dar nu cred. Cred ca vor da cat mai multe legi pentru a ajuta corporatiile. In ideea ca aceste corporatii vor ajuta statul si oamenii. Prostiile astea le-a facut si Boc (El le numea masuri de dreapta. Gresit. Statul interventionist nu este de dreapta. Este mai degraba de stanga. Iar statul liberal nu se implica deloc. Este doar un arbitru si atat.)
Astea nu sunt nici masuri de stanga, nici masuri de dreapta. Statul, cu cat intervine mai mult (stat interventionist) cu atat se apropie mai mult de totalitarism (dupa cum bine stim, toate ororile se intampla in totalitarism).

ioansuciu spunea...

Anonim:
Încep să înțeleg de unde vine problema. Dacă tu te-ai tăiat la bărbierit cu lama este o tragedie, dacă oamenii nevinovați au murit în închisori comuniste este egal cu zero. Spuneam de Canal nu ca o lucrare oarecare, ci de un lagăr de exterminare. Tu spui că ai lucra la Canal de bunăvoie ! Clar !! Dacă spun că societatea comunistă a confiscat proprietatea privată, la toată populația, ți se pare așa, ca și cum primăria ar fi închis un drum public. Spuneam de Radu Filipescu ! Nu cred că ai auzit de el. Dar de Ion Mihalache ? De Coposu ai auzit ? Dacă pui semnul egal între capitalism și comunism e clar ! Dar să știi că pentru niște convingeri trebuie să ai și un pic de cultură politică, nu e bine să te arunci așa ! Și de ce te doare soarta localnicilor din Roșia Montană, cei care nu vor exploatare, și nu te interesează subzistența celor care vor să înceapă lucrările ? De ce vrei ca aceștia să moară de foame și de ceilalți îți pasă ? Și mai am o întrebare: ai fost vreodată acolo ?

Anonim spunea...

Ati citit ce am scris mai sus?
Tocmai asta am spus la inceput. Ca nu trebuie sa vedem in alb si negru adica capitalism vs comunism. Daca vrem, desi nu este asa de simplu, putem compara doar asa:
democatie vs totalitarism
capitalism vs socialism
corporatism vs comunism
fascism vs comunism

Despre Radu Filipescu am auzit. Mai stiu ca toata propaganda post-comunista (PSD) ataca Grupul de dialog social la care el era membru fondator. Nu erau toti de la GDS basisti ? Asa zic Gadea si Ciuvica :)) A fost membru si la institutul de cercetare a crimelor comunismului in vremea lui Tismaneanu. Nu era si Tismaneanu considerat un basist care nu a facut nimic la institutul asta?

Mihalache credea in agricultura nu in industrializare. A fost o masura impusa de el ca ministru... in fine.

De fapt asta este problema. Ideologia. Mai exact, a impune o idee cu forta, in favoarea unei majoritati, in detrimentul unei minoritati.

Un stat democratic trebuie sa aiba grija si de cel care vrea un loc de munca si de cel care vrea sa isi pastreze proprietatea. Atat.
A spune ca locul de munca este mai important decat dreptul la proprietate este impotriva ideii de democratie. Statul nu are voie sa aleaga intre unii sau altii. Tocmai de asta statul trebuie sa fiu un arbitru. Nu sa impuna un proiect, atunci devine totalitarist.

Repet, comunismul a fost groaznic, oribil. Tocmai de asta nu vreau sa se mai ajunga la idei (ideologii) impuse cu forta.

Anonim spunea...

Spre exemplu, comunismul ii lua pe satenii de aici. Si ii tortura:
http://www.vrn.ro/rezistenta-de-la-pungesti-prima-noapte
Sistemul de acum (Corporatist nu capitalist) nici nu o sa ii bage in seama.
O sa se plictiseasca ei si o sa plece. Adica poti sa tipi, ca tipi degeaba. Aventual le dam si o amenda pentru disturbarea linistii publice.

Anonim spunea...

Oricum, eu cred ca avem cauze comune.
Sunt de acord ca pentru a avea convingeri avem nevoie si de cultura politica:

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Profesorul+american+Walter+Russell+Mead+In+Romania+daca+se+desco

ioansuciu spunea...

1. te rog frumos nu-mi mai da citate;
2.Anonim :
Dar nu e vorba de ”în alb sau negru”! Ci a vedea că societatea comunistă a fost o anomalie ! O construcție artificială, contra omului ! Și când mă refer la personalități ca Mihalache, mă gândesc la suferințele la care au fost supuși niște oameni de excepție ! Mă refer la bestialitatea regimului ! Corporațiile (nu sunt adeptul lor!) nu fac astfel de lucruri ! Și să nu spui că a nu băga în seamă niște țărani care protestează este similar sau mai rău cu smulgerea unghiilor ! Cu înfometarea, cu bătăile, cu spânzurarea de barbă sau de păr în cazul femeilor ! Cu uciderea prin lovire !Caut să înțeleg cum se explică această indiferență la aceste suplicii ! Lipsa asta totală de compasiune ! Dar mă întreb dacă cineva care n-a trăit în comunism poate înțelege ceva !

Anonim spunea...

Și eu vreau să nu se mai ajungă la orori. Exact asta spun. Că acest corporatism devine o construcție sociala împotriva omului.
Înca nu a ajuns la orori. Dar o să ajungă. Deja au început jandarmii să intre în forță. Nu s-a întamplat în 2012 când un jandarm i-a rupt piciorul unui om pentru că protesta?
Amândoi spunem ca societatea comunistă a fost o anomalie. O construcție artificială, contra omului !
Eu continui spunând că acest sistem începe să devină opresiv (Pentru că este „contra omului”) și primesc răspunsul că o corporație nu face astfel de lucruri. Dar ce face? Concret, ce face corporația cand un taran ii spune ca nu vrea sa isi vanda terenul. A plecat corporatia? A spus corporatia „hai sa plecam ca omul nu vrea?” Nu. A rămas în continuare și a forțat. Ce va urma? Va întreb? Corporația nu vrea să plece, omul nu vrea să plece! Ce facem? Cine stă și cine pleacă?

ioansuciu spunea...

Anonim: Nu are cum să se mai întâmple așa ceva ! Mă refer la închisorile comuniste. Nici poveste ! Suntem în UE , în NATO !

Anonim spunea...

Înțeleg că este simplă concluzia pentru unii.
Dacă partidul zice să pleci de acolo, trebuie să pleci, că așa vrea partidul. E ok, oricum nu o să pățești ce au pățit alții. Hrebengiuc când era sef la PCR te dădea pe mâna torturii. Dar acum nu-i cazul, Hrebe e capitalist convins, poți să mergi liniștit acasă, doar să ne dai pământul, că avem planuri, mai mari. Tre să scoatem aur. Mai departe vedem noi. Primești și tu niște bani. Doar suntem în Nato, tortură nu primești, da Hrebe a zis că trebuie să pleci de bună voie. Cum? Nu vrei să pleci? Pai ce, nu îți place capitalismul? Vrei iar comunism? Pai dacă era comunism Hrebe te dădea pe mâna securității. Da nu-i cazul. Hrebe e capitalist. Dă pământul și mergi acasă, că suntem în nato. Bombardăm cu amiericanii di la fiedieral banc să muară dușmanii di la afgania și să li ia preteniii resursiliii.
Noi să fim sănatoși.

ioansuciu spunea...

Anonim:
Și pentru șoșeaua Bechtel au fost desproprietăriți zeci de oameni. Nimeni n-a ieșit în stradă pentru asta. E uimitor cum aceleași evenimente , petrecute exRoșia Montană, te lasă rece (ca și pe toată lumea), și cele de la Roșia, unde n-a început de fapt nimic, te revoltă la culme. Plus că în continuare o desproprietărire este mai cruntă decât o tortură în închisoare ! Spune-mi, când s-a dat petrolul, de ce n-ai ieșit în stradă ?

gigixy spunea...

cred ca exista o sansa de intelegere. o vizita la Muzeul Comunismul - chiar in inchisoare - la Sighet. dar rezervata o 1 zi intreaga.

prin lectura simpla de articole si literatura nu cred ca se lipseste.