romanul Năucul

romanul Năucul

roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 24 aprilie 2014

 
Cartea lui J.M.Coetzee , Copilăria lui Isus, m-a dezamăgit crunt. După ce am citit minunatele romane ” Dezonoare”,  ”Maestrul din Petersburg”, ”Jurnalul unui an prost”, nu mă așteptam la așa ceva ! Cartea este plină de formulări nelogice, sau nefirești, enervante peste măsură. Acțiunea înaintează ca o căruță cu roți pătrate, impinsă de o forță inexplicabilă să meargă cu viteză. De pe drum ies scântei, care te izbesc în față. E adevărat că se citește ușor, povestea este interesantă. Nu are nicio legătură cu Isus. Pe copilul din povestire îl cheamă David. El apare în lume de pe o navă naufragiată. Nu are părinți. Nu că ar fi murit, ci pentru că n-are pur și simplu. Dar în locul unde a ajuns, pe un teritoriu în care se vorbea spaniola, își găsește o mamă și un tată. Tatăl nu era de fapt părintele său, ci un străin care a hotărât să-l crească. Era naș, după cum se considera el. Iar mama nu era nici ea mama lui. Urmează o serie de peripeții mărunte caracteristice unor refugiați. Sau imigranți. Iată o discuție între ”tatăl” său, care repară un WC, și copil:

” – Closetele nu fac parte din tărâmul ideilor, sunt doar lucruri brute…

-          De ce nu pot să stau și eu ? vrea să știe băiatul. E numai caca.

-                     Closetele sunt doar closete, dar caca nu e doar caca, zice tatăl. Anumite lucruri nu sunt doar ceea ce par, nu tot timpul. Caca e unul dintre ele.

-          E caca meu, zice băiatul. Vreau să rămân !

-          A fost caca tău. L-ai scos din tine. Ai scăpat de el. Nu mai e al tău. Nu mai ai niciun drept asupra lui. ”

Nu pot să-mi imaginez ce a vrut autorul să spună cu această carte. Și mai ales, de ce i-a dat un titlu care nu are nicio legătură cu conținutul. Mi-am adus aminte de cartea lui Boris Vian, ”Toamnă la Pekin”. De cum deschizi această carte, dai de precizarea autorului:” în această carte nu e vorba de nicio toamnă și de niciun Pekin”. Bun! Dar Coetzee nu explică nimic. Ne lasă să ne frământăm! Puah !

 

4 comentarii:

Claudia spunea...

Nu, nu e bine. Mai incercati o data! Luati cartea in mana si cititi-o cu atentie de data asta! Nu se poate sa scrieti despre o carte pe care nu ati citit-o deloc. Sau, ma rog... Daca vi se pare ca ati citit-o trebuie sa ma convingeti, pentru ca mie mi se pare ca abia daca ati frunzarit-o.
Haideti sa vedem: Ce e Simón pentru David? E tata? Nu...Cum se comporta? Hmm...Acum: mai stiti povestea cu Iosef si cu Isus?
Replica aceea cu "Eu sunt calea, adevarul si viata" va e familiara? Da? OK. Luati din nou cartea si cititi-o de la capat la coada....Ati ajuns la coada? Vi se pare cumva ca David imbracat "ciudat" aduna oamenii dupa el asa cum cineva (nu spui cine, persoana importanta) aduna apostolii? Daca veti fi atent, veti gasi si singur o puzderie de motive pentru care cartea se numeste Copilaria lui Isus. Nu trebuie decat sa fiti atent.
Buuun. Ati citit de macar de 2 ori cartea deja. Acum va puteti aseza ca sa o savurati. Nu mai urmariti tot felul de discutii care, scoase din context pe deasupra, pot parea stupide sau derizorii! Bucurati-va de frumusetea textului! Haideti ca va ajut cu 3-4 exemple: "(spaniola) Intr-o buna zi n-o s-o mai simti ca pe o limba, va deveni felul de a fi al lucrurilor", "Ne place sa credem ca suntem deosebiti dar, strict vorbind, nu poate fi asa. Daca toti am fi speciali, nu ar mai exista nimic deosebit", "Caruia dintre noi i-a zburat istoria sapca?,"O viata noua este o viata noua, nicidecum una veche reluata intr-un decor nou".
Evident ca nu este o capodopeda. Unii ar spune chiar ca este cea mai slaba carte a lui Coetzee si, poate, le-as da dreptate. Mai-mai ca imi pare rau ca v-am pus sa o cititi de atatea ori, dar e bine sa va fie invatatura de minte sa nu mai tratati cu atata condescendenta si mai ales neglijenta o carte (orice carte, nu doar a unui laureat Nobel).

ioansuciu spunea...

Claudia : Spune-mi la ce pagină din carte este inclus numele Isus !

Anonim spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

ioansuciu spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.