roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
joi, 19 iunie 2014

Cosmin Ciotloș deplânge în ”România literară” hotărârea lui Paul Cernat de a nu mai scrie cronică literară. ”Destui cronicari din generația mea sau mai tineri și-au dat, de la o vreme, seama că-și pierd timpul și energiile de pomană făcând foiletonistică, și că e mai avantajos pentru ei să se dedice – spre exemplu – cercetărilor și studiilor ample, demersurilor cu miză și bătaie lungă”. Citatul este din Paul Cernat. Dar mai sunt și alții care au abandonat corvoada săptămânală a cronicii literare : Andrei Terian, Mihai Iovănel, Simona Sora, Teodora Dumitru, Bogdan Crețu ș.a. Critica de întâmpinare devine un loc tot mai gol și de aceea veleitari cu bloguri de pe net se grăbesc  să-l ocupe. Și n-ai ce face, ești obligat să-i accepți dacă vrei cât de cât referințe despre cărțile nou apărute !

5 comentarii:

Scorchfield spunea...

Nu.
Veleitarii cu bloguri reușesc să scrie sau să arate lucruri mai interesante unui public în plină mișcare de pe real pe virtual.
„România literară” a devenit o băbuță ce-și caută elixirul tinereții veșnice.
Orice blogger cu peste 100 de vizitatori poate scrie în „romlit.ro”, dar stilul și tehnica lui nu dau bine, pentru că ori este gerontofil, ori este invitat și pune botul.

Ceea ce este tot mai evident în țara noastră devine reflex și certitudine: scriitorii se citesc între ei, grija față de public este lăsată virtualului. Nici un scriitor român consacrat nu reușește -aici doar ca exemplu îl dau pe pe
http://paulocoelhoblog.com/2014/06/20/character-of-the-week-pablo-neruda/
și ultima lui postare...
Poate că domnul Coelho are o echipă care se îngrijește de asta -de postări, poate nu, oricum sunt sigur că sunt sute de studenți ce ar lucra voluntari pentru blogurile unor scriitori (cu acordul lor, al scriitorilor, bineînțeles), dar cei ce dețin marca, scriitori se îndoiesc de asta și rămân așa, îndoiți- de la spate.

andreea toma spunea...

Nu știu cum gândesc ceilalți bloggeri care scriu despre cărțile pe care le citesc, însă în ceea ce mă privește nu consider că scriu critică literară, ci doar propriile impresii referitoare la cărțile pe care le citesc. Impresii, care, evident, nu pot constitui adevărate repere. Subiectivismul este o trăsătură esențială a lor și, în plus, le lipsește tehnica, elementele teoretice pe care le presupune o adevărată cronică de carte.

ioansuciu spunea...

Andreea Toma:
Blogul tău este de mare bun simț și bun nivel. Eu mă refer la poziția unor bloggeri care iau gustul lor drept criteriu universal. Este adevărat că gusturile nu se discută, dar nu în sens de stabilirea valorii, ci de recunoaștere a mulțumirii individuale în sucul propriu. Atât. Dar pretenția unor blogggeri de a recomanda cărți sună a sfidare, este intenția de a impune altora gustul personal care de multe ori este îndoielnic ( dar supraapreciat de proprietar ). Sunt persoane fără pregătire în domeniu, fără calificare, fără vreun atu, care laudă de zor carți pe gustul lor. Este adevărat că-și formează și o liotă de fani care le cântă în strună. Sau naivi care cad în plasa lor.

Şerban Tomşa spunea...

Mulți comentatori de pe net sunt cel puțin la nivelul cronicarilor cu morgă și fumuri de arhitecți ai valorii. De pildă, textele lui Constantin Piștea, ale lui Scorchfield sau ale Andreei Toma sunt superioare bălmăjirilor tipărite prin gazete. Dar sunt și mulți aplaudaci - cu cea mai mare priză la cititori - care, cică, scriu despre cărți, în condițiile în care oricine își poate da seama că ei habar n-au ce înseamnă obiectul cu pricina. Trântesc câteva citate, pun niște poze sugestive, mai vâră un ”Bravo!”, mai povestesc cum au fost la nu știu ce lansare și succesul e garantat. Semidocții le-au luat fața profesioniștilor. În altă ordine de idei, Paul Cernat are și el dreptate. Pe la 38-40 de ani, Nicolae Manolescu scria Arca lui Noe, sinteză literară de valoare europeană.

ioansuciu spunea...

Șerban Tomșa: Total de acord !