roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 11 martie 2015

”Am găsit o ieșire din închisoare, o ușă care se deschide spre libertate…” este prima frază din carte. Eroii cărții sunt niște copii, adică Peter, fratele lui mai mare Hans, sora lui Tilte și Basker câinele lor, care, chiar dacă e un simplu animal și nu e om, nu are nici un motiv să nu facă parte din gașcă. Acțíunea se petrece pe insula Finø din Danemarca, într-o comunitate de oameni în care toți se cunosc bine între ei. Conflictul este creat de dispariția părinților copiilor. Pe măsura desfășurării căutărilor părinților lor, în scenă apar fel de fel de personaje și se dovedește că părinții erau mai nesăbuiți decât niște adolescenți. 

 Personajele au aspect duplicitar: contele Rickardt Tre Lover, proprietarul unui castel ca-n basme, nu e de fapt un aristocrat, ci un drogat devenit terapeut; Leonora Ganefryt, specialistă IT, trăiește  ca o călugăriță tibetană dar are în același timp și o afacere de consiliere sexuală;  Kalle Kloak, un vidanjor de meserie se îmbogățește și devine nobil; și mai sunt o serie de personaje foarte pitorești și colorate, de profesii din cele mai ciudate sau religii diverse. Traiul tuturor acestora pe un teritoriu destul de mic nu se poate să nu ducă la diferite conflicte și ciocniri de interese și scopuri în viață. Iar prin cadru trece din când în când cadavrul bătrânei Vibe din Ribe, deghizat cu ochelari și pălărie, personaj care din prima clipă în care este luat drept viu intră într-o ecuație din care este imposibil să mai iasă și să pară ceea ce era – o femeie moartă.  

Acțíunea este povestită de Peter,  băiatul care are doar 14 ani. Tatăl lui Peter este preot iar mama organistă la biserică. Ca toate personajele din carte și tatăl are mai multe valențe; nimeni nu se limitează la o singură profesie. Tatăl lui Peter uzează de fel de fel de tertipuri pentru a-și întări efectele predicilor lui, iar mama are acasă un atelier plin cu scule diverse pe care le folosește cu abilitate. Astfel că orga din biserică poate să înceapă să cânte atunci când preotul  își rostește predica, cu toate că la clape nu se află nimeni, sau la o înmormântare când preotul spune : ”Și din pământ iarăși te vei reîntrupa” se ridică un abur alb din mormânt.  

După ce părinții copiilor dispar și ei fac diverse investigații, încep să descopere fel de fel de manevre dubioase ale părinților. Copiii se văd nevoiți să apere cu dinții reputația și moralitatea părinților lor. Aceștia din urmă sunt paznici de elefanți; dar noțiunea de elefant este un simbol pentru problemele lor. Povestea este foarte palpitantă și cartea aduce a roman polițist. Se produc tot felul de încurcături, dar personajele parcă le caută cu lumânarea.  

Dacă te distanțezi puțin de acțiunea cărții și privești lucrurile de undeva de deasupra, nu se poate să nu te gândești la neastâmpărul vechilor vikingi care porneau tot timpul în aventuri pe cât de nesăbuite pe atât minunate; mergeau mereu pe urma propriilor visuri. Cartea este plină de umor și lectura oferă multă plăcere și creează dependență. Danezii au o nostalgie aparte legată de călătorii și aventuri; dau senzația că fericirea nu înseamnă  în niciun caz să te lăfăi la soare sub umbreluțe colorate, ci să înfrunți mereu furtuni și greutăți; convingerea de reușită și victorie este nestrămutată.

0 comentarii: